Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

350 GT: H ιστορία της πρώτης Lamborghini παραγωγής (+video)

Ελλάδα 16:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

350 GT: H ιστορία της πρώτης Lamborghini παραγωγής (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

350 GT: H ιστορία της πρώτης Lamborghini παραγωγής (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Γεννήθηκε» μετά από ένα καυγά ή αν θέλετε μετά από ένα πείσμα. Τον… χαρακτήρα της τον διαμόρφωσαν οι καλύτεροι. Έμεινε στην παραγωγή για τέσσερα χρόνια, αλλά καθόρισε την ιστορία της Lamborghini, αφού ήταν το πρώτο της αυτοκίνητο.

Advertisement
Advertisement

Ποιοι δημιούργησαν την 350 GT; Πόσες κατασκευάστηκαν; Ποιες ήταν οι πιο σπάνιες; Απαντάμε στις ερωτήσεις για το αυτοκίνητο, που ξεκίνησε την παράδοση της Lamborghini.

Όλοι γνωρίζουμε τον καυγά Ferruccio εναντίον Enzo. Ένας πλούσιος βιομήχανος ο Ferruccio Lamborghini, έχει πρόβλημα με το συμπλέκτη των Ferrari, που αγόρασε και έκανε παράπονα στον ιδιοκτήτη και ιδρυτή της πιο γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο.

Advertisement
Advertisement

Εκείνος (ο Enzo Ferrari) λέει στον εύπορο πελάτη του ότι είναι αγόρι της φάρμας που δεν ξέρει να οδηγεί και δεν πρέπει να παραπονιέται. Ο επιχειρηματίας που κατασκευάζει τρακτέρ αποφάσισε να δείξει στον βιομήχανο πως γίνεται σωστή η κατασκευή των σπορ αυτοκινήτων. Έφτιαξε τη δική του ομάδα και ξεκίνησε.

Αυτοί που ξεχώρισαν
Πάνω από όλους ήταν ο Giotto Bizzarrini. Ο μηχανικός που ανέπτυξε το πλαίσιο και τον κινητήρα της Lamborghini. Ως τότε είχε δημιουργήσει τη Ferrari 250 GT. Ένα blue-chip συλλεκτικό αυτοκίνητο, που αυτή τη στιγμή κοστίζει πάρα πολλά χρήματα, ανεξάρτητα από την κατάσταση και την ιστορία του.

Advertisement

Ο Ιταλός ανέπτυξε τον κινητήρα V12 που χρησιμοποιούσε η Lamborghini από το 1963 έως το 2010, ένα αριστούργημα που έφτασε από τα 3,5 στα 6,5 λίτρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ο Franco Scaglione και ο Giorgio Prevedi ανέλαβαν το σχέδιο.

Advertisement

Τέλος, η 350 GTV δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα χωρίς τους Giampaolo Dallara και Paolo Stanzani. Παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τορίνο το 1963. Η 350 GTV ήταν η προπομπός του πρώτου αυτοκινήτου παραγωγής της Lamborghini.

Τι δεν άρεσε στον Lamborghini;
Μία σειρά από λεπτομέρειες, δυσαρέστησαν τον κο Ferruccio. Αυτές ήταν: Οι αναδυόμενοι προβολείς, αλλά και ο δυνατός κινητήρας, γι’ αυτό η 350 GTV και η 350 GT είναι πολύ διαφορετικά αυτοκίνητα.

Advertisement

Τι άλλαξε;
Αρχικά προσπάθησε να φτιάξει το σπορ αυτοκίνητο στο ίδιο εργοστάσιο που έφτιαχνε τα τρακτέρ του αλλά δημιουργήθηκαν προβλήματα. Έτσι, ο Lamborghini, ανέθεσε την κατασκευή του αυτοκινήτου στην Carrozzeria Touring στο Μιλάνο. Ο Ιταλός κατασκευαστής αμαξωμάτων άλλαξε τα πάνελ του αμαξώματος σε αλουμινένια (τα πρώτα ήταν ένα μείγμα αλουμινίου και χάλυβα). Η Touring κράτησε όμως την ιδιόμορφη διάταξη των καθισμάτων (2+1) για τα πρώτα αυτοκίνητα.

Η GTV είχε συναρμολογηθεί με κόπο στο εργοστάσιο τρακτέρ του Lamborghini, αλλά η GT κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο συναρμολόγησης Sant’Agata Bolognese όπου εδρεύει η Automobili Lamborghini μέχρι σήμερα. Η Lamborghini 350 GT έκανε πρεμιέρα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το 1964 με αριθμό πλαισίου #0101.

Αντί για τους τετράγωνους σωλήνες της GTV, η GT διαθέτει στρογγυλούς σωλήνες για το πλαίσιο της. Η ανάρτηση είχε διπλά ψαλίδια, όταν η Ferrari χρησιμοποιούσε άκαμπτο πίσω άξονα. Άλλοι νεωτερισμοί για την εποχή ήταν: Τα τηλεσκοπικά αμορτισέρ, οι αντιστρεπτικές ράβδοι, τα δισκόφρενα, μαζί με το ρεζερβουάρ καυσίμου 40 λίτρων, αλλά και το κιβώτιο πέντε σχέσεων, όταν η Ferrari είχε 4 . Το περίεργο στον εξοπλισμό ήταν οι δύο υαλοκαθαριστήρες αντί για τον μονό που ήταν στάνταρ σε άλλα αυτοκίνητα της εποχής.

Ο V12 πρωταγωνιστεί
Άλλη μία προσβολή προς τον Ferrari, ήταν ο V12 των 3,5 λίτρων, που είχε διπλό εκκεντροφόρο επικεφαλής από το 1963 όταν η Ferrari παρουσίασε το 1966 την 275 GTB/4, με 4 εκκεντροφόρους.

Οι σπάνιες
Ένα ανοιχτό μοντέλο με το όνομα 350 GTS σχεδιάστηκε από την Touring κατόπιν αιτήματος του Ferruccio Lamborghini, αλλά μόνο δύο κατασκευάστηκαν το 1965: τα #0325 και #0328. Παρήχθησαν δύο ακόμη ειδικά μοντέλα τα: 3500 GTZ #0310 και 3500 GTZ #0320, με αμάξωμα από την Carrozzeria Zagato στο Μιλάνο με αμάξωμα berlinetta.

Το τέλος
Τους τελευταίους μήνες της παραγωγής της 350GT, η Touring άλλαξε την κατασκευή του αμαξώματος από αλουμίνιο σε χάλυβα επειδή ήταν φθηνότεροw. Παραδόθηκαν μόνο 24 τέτοια αυτοκίνητα. Συνολικά κατασκευάστηκαν λίγο περισσότερες από 100 μονάδες της 350 GT, όλες με αριστερό τιμόνι.

Τον Μάρτιο του 1966, η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε την 400 GT, το τελευταίο μοντέλο της σειράς. Μόλις 200 μονάδες παρήχθησαν μέχρι το 1968, τη χρονιά που εμφανίστηκε η Islero που συχνά λανθασμένα την αγνοούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Lamborghini Huracan Tecnica, η τελευταία (video)
Η Lamborghini κατασκευάζει ακόμα 15 Aventador Ultimae
Μισός αιώνας Lamborghini Countach LP 500