Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Είκοσι χρόνια Porsche Cayenne (+video)

Ελλάδα 3:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Είκοσι χρόνια Porsche Cayenne (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Είκοσι χρόνια Porsche Cayenne (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Porsche έπρεπε να λάβει σημαντικές αποφασίσεις εκεί γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 90, προκειμένου να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα οικονομική επιτυχία.

Advertisement
Advertisement

H πρεμιέρα της πρώτης Porsche Cayenne το 2002, έγινε μια μοναδική ιστορία επιτυχίας.

Ο Ferry Porsche το είχε προβλέψει ήδη από το 1989: «Αν κατασκευάσουμε ένα off-road μοντέλο, σύμφωνα με τα δικά μας standard ποιότητας και με το σήμα της Porsche στο καπό, ο κόσμος θα το αγοράσει».

Από το 2002, η Cayenne αναδείχθηκε σε βασικό στυλοβάτη της Porsche κάνοντας παγκόσμια επιτυχία. «Η Cayenne ήταν πάντοτε ένας σημαντικός πόλος έλξης για το brand μας, που έφερε πολλούς νέους αγοραστές και φίλους στην Porsche τα τελευταία 20 χρόνια κι αυτό συνέβη σε παγκόσμιο επίπεδο» λέει ο Detlev von Platen μέλος του Executive Board για τις πωλήσεις και το marketing της Porsche AG.

Advertisement
Advertisement

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η εταιρεία αντιμετώπιζε μια από τις πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της:  Όλοι οι δείκτες ήταν στο «κόκκινο» και οι πωλήσεις του οικονομικού έτους 19 91/92 ήταν μόλις 23.060 αυτοκίνητα.

MPV ή SUV;

Advertisement

Οι σκέψεις και τα σχέδια για μία «τρίτη Porsche» άρχισαν να παίρνουν κάποια μορφή χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια ξεκάθαρη απόφαση για το ποιάς κατηγορίας θα ήταν. Με βάση υποδείξεις από τις ΗΠΑ, η εταιρεία αποφάσισε να εξελίξει ένα αυτοκίνητο off-road αντί για ένα πολυμορφικό MPV. Αυτή η κατηγορία ήταν ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη στην Βόρεια Αμερική – η μεγαλύτερη τότε αγορά για την Porsche.

Advertisement

Σπορ αυτοκίνητο ή off roader; Μήπως να την βαφτίζαμε SUV;

Η Cayenne, τα τελευταία 20 χρόνια, δημιούργησε την κατηγορία των κορυφαίων Sport Utility Vehicle (SUV). Η πρώτη γενιά (Ε1) «είχε επιλογή» ανάμεσα σε δύο κινητήρες V8. Στην Cayenne S, ο νέος κινητήρας των 4,5 λίτρων είχε απόδοση 340 ίππων ενώ στην Cayenne Turbo, η απόδοση ανέβαινε στους 450 ίππους.

Η Cayenne πρώτης γενιάς (Ε1) ήταν επίσης η πρώτη Porsche, που ενσωμάτωσε το ολοκαίνουριο τότε PASM. Το σύστημα Porsche Active Suspension Management προσφέρονταν σε συνδυασμό με πνευματική ανάρτηση. Η ήδη εντυπωσιακή απόσταση από το έδαφος των 21,7 εκατοστών της συμβατικής ανάρτησης, αυξάνονταν στα 27,3 εκατοστά στην πνευματική ανάρτηση.

Advertisement

Η Porsche, βελτίωσε ακόμη περισσότερο την συμπεριφορά στον δρόμο. «Το σκεφτόμαστε, το φτιάχνουμε, το ρυθμίζουμε και το τελειοποιούμε» είναι η ουσιαστική περιγραφή του επικεφαλής σχεδιασμού της Porsche, Michael Mauer.

Προκειμένου να βελτιώσει την σχέση ανάμεσα στο βάρος και τις επιδόσεις, η δεύτερη γενιά (Ε2) της Cayenne, εξοπλίστηκε με ένα «on-demand» σύστημα τετρακίνησης που ελέγχονταν από πολύδισκο συμπλέκτη, σύστημα που υπάρχει και σήμερα.

Στην παρουσίαση της 3ης γενιάς της Cayenne, η Porsche αποχαιρέτησε τους κινητήρες diesel, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην εξέλιξη της τεχνολογίας των υβριδικών plug-in. Κινούμενες μόνο ηλεκτρικά, οι plug-in εκδόσεις της Cayenne 3ης γενιάς έχουν την δυνατότητα για ταχύτητες έως 135 χλμ/ώρα και αυτονομία έως 44 χιλιόμετρα, εκπέμποντας μηδενικούς ρύπους.

Η τυπική κατανάλωση κατά τα πρότυπα WLTP είναι από 3,1 έως 4,1 λίτρα/100 χλμ,. Οι υβριδικές εκδόσεις, χρησιμοποιούν 17,9 kWh high-voltage μπαταρία, και έναν ηλεκτροκινητήρα 100 kW. Πίσω από αυτή την στρατηγική, κρύβεται η τεχνολογία που εφαρμόστηκε στην 918 Spyder, το supersport που ήταν το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στην εποχή του. Η πιο δυνατή έκδοση στην γκάμα της Cayenne είναι η Turbo SE-Hybrid, διαθέσιμη από το 2019, με απόδοση 680 ίππων, κάτι που επιτρέπει στο μεγάλο αυτό SUV να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,8 δευτ.

Supercar παντός εδάφους

Η Cayenne είναι ένα sport all-round αυτοκίνητο και αυτό το έχει αποδείξει σε μια σειρά από extreme καταστάσεις. Το 2006, δύο ιδιωτικές ομάδες συμμετείχαν με Porsche Cayenne S, στο rally Transsyberia από την Μόσχα στον Ουλάν Μπατόρ στην Μογγολία διασχίζοντας την Σιβηρία, καταλαμβάνοντας, την πρώτη και δεύτερη θέση. Η επιτυχία συνεχίστηκε ως το 2008, όπου δεκαεννιά Cayenne S Transsyberia, ξεκίνησαν το τον αγώνα τερματίζοντας σε όλες τις θέσεις (εκτός από την 6η) της πρώτης δεκάδας.

Η σημερινή Cayenne Turbo GT, απόδειξε το απόλυτο των επιδόσεών της, με χρόνο 7:38,925. Στις 14 Ιουνίου 2021, ο οδηγός δοκιμών και εξέλιξης Lars Kern έκανε νέο ρεκόρ γύρου για αυτοκίνητα SUV στο περίφημο Nurburgring-Nordschleife.

Από το roadrunner…

Αυτοί που εμπνεύστηκαν την πρώτη Cayenne είχαν ήδη στο μυαλό τους αρκετές διαφορετικές εκδόσεις. Ο Oliver Laqua, σήμερα επικεφαλής project manager της Cayenne, του ανατέθηκε να σχεδιάσει μια Cayenne που θα ήταν ιδιαίτερα sport από κάθε άποψη. Ο Laqua είχε στόχο να αναπτύξει ένα ιδιαίτερα ελαφρύ αυτοκίνητο με κωδικό όνομα  «Roadrunner», που θα είχε κίνηση στους πίσω τροχούς. Αυτό αντιμετωπίστηκε με ελάχιστο ενθουσιασμό από το διοικητικό συμβούλιο.

…στο πρώτο GTS της νέας εποχής

Η αρχική σχεδίαση της GTS περιελάμβανε κινητήρα V8, χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων και ένα ειδικά σχεδιασμένο πλαίσιο. Για πρώτη φορά, μια κλασσική ανάρτηση, συνδυάζονταν με το σύστημα ελέγχου PASM, κάτι που ως τότε εξόπλιζε μόνο τα δίπορτα sport μοντέλα. Το όνομα, προήλθε μέσα από τα βιβλία ιστορίας της Porsche- από την 904 Carrera GTS της δεκαετίας του 1960.

Η πρώτη Cayenne GTS, παρουσιάστηκε το 2007 με την ανανέωση της πρώτης γενιάς Ε1. Οι 405 ίπποι από τον κινητήρα των 4,8 λίτρων, έβαζαν το αυτοκίνητο στην κορυφή των εκδόσεων Cayenne εξοπλισμένων με ατμοσφαιρικούς κινητήρες.

Στην GTS δεύτερης γενιάς, η απόδοση αυξήθηκε στους 420 ίππους και στα ανανεωμένα μοντέλα του 2015, η Porsche αντικατέστησε τους ατμοσφαιρικούς V8 κινητήρες, με V6 biturbo, για λόγους αποδοτικότητας. Οι V6 απέδιδαν 20 ίππους περισσότερους και κατανάλωναν λιγότερο καύσιμο. Στην τρέχουσα έκδοση GTS, η Porsche επανέρχεται και πάλι στους 8κύλινδρους, με τους τετράλιτρους biturbo V8.

H Cayenne ανοίγει τις πόρτες

Αμέσως μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Paris Motor Show  τον Σεπτέμβριο του 2002, η Cayenne έγινε παγκόσμια επιτυχία, ξεπερνώντας γρήγορα τους στόχους των πωλήσεών της. Αρχικά, αναμένονταν να πωλούνται 25.000 μονάδες  ετησίως. Στα οκτώ χρόνια παραγωγής των μοντέλων της πρώτης γενιάς, πουλήθηκαν 276.652 αυτοκίνητα, κάτι λιγότερο από 35.000 κάθε χρόνο. Η εκατομμυριοστή Cayenne βγήκε από την γραμμή παραγωγής το καλοκαίρι του 2020. Το 2021, πουλήθηκαν παγκοσμίως πάνω από 80.000 Cayenne.

Η Cayenne άνοιξε πολλές νέες αγορές για την Porsche και ενίσχυσε την εικόνα και την αίγλη του brand ειδικά στην Κίνα και τις άλλες αγορές της Ασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έτοιμες να συναρπάσουν οι νέες Porsche Cayenne Platinum (video)
Νέα Porsche Cayenne Turbo GT: Θηρίο 640 ίππων (video)
Η Porsche αποκάλυψε το νέο της σύστημα πολυμέσων