Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Friends: Τα Φιλαράκια έχουν τα αυτοκίνητά τους!

Ελλάδα 2:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Friends: Τα Φιλαράκια έχουν τα αυτοκίνητά τους!

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Friends: Τα Φιλαράκια έχουν τα αυτοκίνητά τους!

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μπορεί η Νέα Υόρκη να μην είναι η πιο φιλική πόλη για την αυτοκίνηση όμως τα τετράτροχα είχαν θέση στο δημοφιλές σήριαλ. Με αφορμή το ένα και (ίσως) μοναδικό επεισόδιο επανένωσης του cast θυμόμαστε τα αυτοκίνητα που συμπρωταγωνίστησαν με τους ηθοποιούς.

Advertisement
Advertisement

Το ταξί Checker κληρονομιά της Phoebe Buffay, η Porsche 911 Targa του πατέρα της Monica (και του Ross Geller) και τέλος το ένα και μοναδικό αυτοκίνητο του Ross Geller (ένα ανοιχτό MGB) ήταν τα οχήματα που «έπαιξαν» στη σειρά.

Μετά από 10 σεζόν, 236 επεισόδια και… 17 χρόνια αναμονής τα φιλαράκια επιστρέφουν για ένα και μοναδικό επεισόδιο, που θα ταράξει τα τηλεοπτικά νερά. Μία σειρά η οποία δεν είχε ενδιαφέρον για τους φίλους των οχημάτων λόγω της πόλης που κατοικούσαν οι πρωταγωνιστές και εξελισσόταν η ιστορία. Βλέπετε οι έξι φίλοι «ζούσαν» στο κέντρο της Νέας Υόρκης και το Greenwich Village building, στο νούμερο 90 της Bedford Street. Οι ανύπαρκτοι χώροι στάθμευσης, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η ευκολία μετακίνησης με τα μέσα μεταφοράς και τα πολλά ταξί κάνουν την απόκτηση αυτοκινήτου αχρείαστη για όσους κατοικούν στην εικονική πόλη. Όμως στο σήριαλ έγινε κάποια αναφορά στα αυτοκίνητα λόγω της διαφορετικής κουλτούρας, που έχουν στην Αμερική, όπου τα τετράτροχα είναι μέρος της ζωής των ανθρώπων και συνδέονται άμεσα με τον χαρακτήρα τους.

Phoebe Buffay (Lisa Kudrow) Checker Cab 1978: Η Phoebe ήταν ο πλέον αινιγματικός χαρακτήρας της σειράς όπου οδηγεί/εμφανίζεται πρώτη φορά με ένα Checker Taxicab του 1978 στον δεύτερο κύκλο και το 21ο επεισόδιο. Υποτίθεται, πως το έχει αποκτήσει ως κληρονομιά από την γιαγιά της. Το Checker εμφανίζεται και στο επεισόδιο «The One With Joey’s Big Break», όπου ο Joey Tribbiani (Matt LeBlanc) οδηγεί το ταξί ως το Λας Βέγκας και πίσω στην Νέα Υόρκη (στο επεισόδιο «The One After Vegas»). Όπως εκείνη το Yellow Checker Cab είναι ένα μυστήριο αφού δεν έχει εμπρός ζώνη ασφαλείας μετά από… περιστατικό όπου οι νοσοκόμοι αναγκάστηκαν να την κόψουν για να απελευθερώσουν ένα επιβάτη.

Advertisement
Advertisement

Checker Trivia: Μεταξύ 1922 και 1982, η Checker Motors Corp. του Kalamazoo, στο Μίτσιγκαν δημιούργησε πάνω από 250.000 από τους σκληρούς εργάτες, των δρόμων. Το πιο  αναγνωρίσιμο μοντέλο Checker ήταν το A9, που κυκλοφόρησε το 1960 και λίγο άλλαξε μέχρι το τελευταίο μοντέλο, που βγήκε από τη γραμμή παραγωγής 22 χρόνια αργότερα. Το πλαίσιο τύπου «X» κινούσε ένας κινητήρας Chevrolet V-8 ή εξακύλινδρος (από το 1964).

Ross Geller (David Schwimmer) MG B Roadster 1980: Στο 14ο επεισόδιο του 7ου κύκλου ο Ross έχει τα γενέθλιά του και αγοράζει ένα ανοιχτό sport αυτοκίνητο, που είναι ένα κόκκινο MGB. Ο 30χρονος (στην σειρά) παλαιοντολόγος δεν γνωρίζει τίποτα από αυτοκίνητα (ούτε τι είναι η ιπποδύναμη) και αντιμετωπίζει το πρόβλημα στάθμευσης στη Νέα Υόρκη, όταν το MGB είναι… χτισμένο ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα. Επιπλέον μας δείχνει πως οι 30ντάριδες της εποχής επηρεάζονταν από πράγματα που ήταν μόδα. Μετά από πολλά ευτράπελα το αυτοκίνητο ξεκολλά και ο Ross βλέπει έναν… unattractive man όπως τον αποκαλεί να οδηγεί το ίδιο αυτοκίνητο. Αμέσως σκέφτεται να το ξεφορτωθεί για να απαλλαγεί από τα προβλήματά του. Χαρακτηριστικό του χιούμορ της σειράς το τέλος του επεισοδίου όπου ο Ross και ο Joey είναι στο αυτοκίνητο και ακούγεται η μουσική από το show Route 66 της δεκαετίας του 1960.

Advertisement

MGB Roadster Trivia: Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το MGB Roadster ήταν το πρώτο σε πωλήσεις ανοιχτό σπορ αυτοκίνητο, (έχασε την πρωτιά από το Mazda MX-5). Σε κάθε περίπτωση, οι πάνω από μισό εκατομμύριο πωλήσεις του Roadster δείχνουν πόσο δημοφιλή ήταν αυτά τα απλά βρετανικά αυτοκίνητα που παράγονταν από το 1962 ως το 1980. Ο βασικός σχεδιασμός του MGB δεν άλλαξε πολύ για 18 χρόνια, πράγμα που συνέβαλλε στην τελική πτώση των πωλήσεων. Είχε κινητήρα 1.800 κ.εκ. με 95 ίππους.

Advertisement

Monica (Courteney Cox) & Ross Geller (David Schwimmer)1985 Porsche 911 Carrera Targa: Η Porsche αποκτήθηκε από τον πατέρα της Monica, Jack Geller, (Elliott Gould) την στιγμή που έπαθε κρίση μέσης ηλικίας, με λεφτά, που μάζευε για τις σπουδές της κόρης του. Η 911 έδειξε με καυστικό τρόπο πως η middle life crisis παρασύρει τα πάντα στις ΗΠΑ αν υπάρχουν χρήματα. Επιπλέον σε μία δεύτερη εμφάνισή της μας φανέρωσε πως έλυναν, με την γοητεία τους, τα κορίτσια της δεκαετίας του 90 τα προβλήματα με τον… νόμο. Η Porsche έκανε πρεμιέρα στο 22ο επεισόδιο του 7ου κύκλου και εμφανίστηκε σε δύο ακόμη με καλύτερο αυτό, που οδηγεί η Rachel Green (Jennifer Aniston) με συνοδηγό τον Ross Geller (David Schwimmer). Η Rachel με όπλο τη γοητεία και λίγο από το ντεκολτέ της γλυτώνει το πρόστιμο από ληγμένο της δίπλωμα. Όταν επιχειρεί το ίδιο ο Ross η κατάσταση ξεφεύγει.

1985 Porsche 911 Carrera Targa Trivia: Παρά τα χρόνια που πέρασαν από την πρώτη της εμφάνιση, η χαρακτηριστική ανοικτή έκδοση της 911 παραμένει στη γκάμα της Porsche και διαρκώς εξελίσσεται.

Advertisement

Η αγορά των ΗΠΑ ήταν εκείνη που επηρέασε αποφασιστικά τις εξελίξεις για τη δημιουργία της ανοικτής έκδοσης της 911. To 1965 ο ΝΗΤSA, οργανισμός ασφαλείας των ΗΠΑ, απαγόρευσε την εισαγωγή στις ΗΠΑ ανοικτών μοντέλων convertibles που δεν παρείχαν καμία προστασία σε οδηγό και επιβάτες σε περίπτωση ανατροπής του οχήματος. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Τarga σχεδιάστηκε εξαρχής με το τόσο χαρακτηριστικό roll-bar από ατσάλι. Όσο για την ονομασία της, προέρχεται από το πρώτο συνθετικό του περίφημου αγώνα της Σικελίας Τarga Florio. H Porsche ήθελε με αυτόν τον τρόπο να υπενθυμίσει τις επτά νίκες που μέχρι τότε είχε επιτύχει εκεί.

Παρά το γεγονός ότι διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη, σχεδόν ολόκληρη η σειρά γυρίστηκε στο Λος Άντζελες στα studio της Warner Brothers, με μόνο τα πλάνα κτιρίων να γυρίστηκαν στη Νέα Υόρκη. Οι μoναδικές σκηνές που γυρίστηκαν εκτός Λος Άντζελες ήταν οι εξωτερικές σκηνές που γυρίστηκαν στο Λονδίνο για το επεισόδιο «The One with Ross Wedding» από την τέταρτη σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι οδηγούν τα… Φιλαράκια
Η Νέα Υόρκη πληρώνει καλά όσους καταγγέλουν παράνομο παρκάρισμα
Μία Lancia Delta “BastardA” γυρνοβολάει στη Νέα Υόρκη (video)