Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

5+1 αυτοκίνητα με τους πιο δυνατούς 3κύλινδρους (+video)

Ελλάδα 4:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

5+1 αυτοκίνητα με τους πιο δυνατούς 3κύλινδρους (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

5+1 αυτοκίνητα με τους πιο δυνατούς 3κύλινδρους (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τους 3κύλινδρους τους γνωρίσαμε πριν από πολλά χρόνια κυρίως μέσω κάποιων ιαπωνικών «K Cars» που βρήκαν τον δρόμο τους για την Ευρώπη. Πλέον τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Advertisement
Advertisement

Η οικονομία και οι χαμηλοί ρύποι τους έφεραν στο προσκήνιο και η εξέλιξή του συνεχίστηκε. Βρήκαμε τους 5 πιο ισχυρούς εκπροσώπους τους και μία… κλασική εφαρμογή.

Οι 3κύλινδροι κινητήρες γίνονται τόσο ισχυροί που βρίσκουν το δρόμο τους σε πιο cool αυτοκίνητα, από premium SUV και hot hatchback ως τα… hypercars.

Οικονομία, ευστροφία, αλλά και έντονοι κραδασμοί χαμηλή ισχύος και ροπής ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των κινητήρων βενζίνης τριών κυλίνδρων όταν εμφανίστηκαν. Χρειάστηκε  πολύ εξέλιξη, η οποία έγινε για να πετύχουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες χαμηλότερους ρύπους.

Advertisement
Advertisement

Την τελευταία δεκαετία, οι κατασκευαστές ανακάλυψαν ότι μπορούν να επιτύχουν την ίδια ισχύ, όπως για παράδειγμα με έναν V6. Με τους μισούς κυλίνδρους, χάρη στους υπερσυμπιεστές και τα ισχυρά υβριδικά συστήματα υποβοήθησης η εξασφάλιση πολλών ίππων και εξίσου πολλών Nm δεν είναι πρόβλημα.

Advertisement

Επίσης, καλύπτουν πιο εύκολα τις αυστηρές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων, ενώ επιπλέον οι κινητήρες τριών κυλίνδρων είναι φθηνότεροι στην αγορά και τη συντήρηση τους.

Βρήκαμε πέντε σύγχρονα μοντέλα και ένα κλασικό με τρικύλινδρα σύνολα.

Advertisement

Volvo XC40 T5 Twin 

Το Volvo XC40 είναι το μεσαίου μεγέθους premium SUV της μάρκας που έχει στην γκάμα του, από βενζινοκινητήρες και plug-in υβριδικά έως πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα. Οι εκδόσεις  T2 και T3 έχουν βενζινοκινητήρα (3κύλινδροι κινητήρες 1,5 λίτρων) που αποδίδουν 127 και 161 ίππους, αντίστοιχα.

Advertisement

To πιο ισχυρό υβριδικό σύστημα (T5 Recharge) υιοθετεί τον ίδιο 3κύλινδρο κινητήρα 1500 κ.εκ. αναβαθμισμένο στους 180 ίππους. Συνδυάζεται με τον ηλεκτροκινητήρα για να παράγει συνολικά 261 ίππους.

Ford Fiesta ST 200

Το Fiesta μπορεί να μην είναι τόσο δυνατό όσο το Ford Focus RS, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα hot hatch του Blue Oval. Συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα των hatchback και φυσικά την οδηγική απόλαυση.

Τα συστατικά του, είναι η σπορ ανάρτηση και φυσικά η δύναμη του κινητήρα. Αυτό που αποκαλύφθηκε στο Fiesta ST έβδομης γενιάς ήταν η αλλαγή από έναν τετρακύλινδρο κινητήρα σε έναν 3κύλινδρο 1,5 λίτρων που αποδίδει 200 ​​ίππους. Το όνομά του; Ford 1.5L EcoBoost Dragon

Range Rover Evoque P300e 

Το Evoque δεύτερης γενιάς, αποκαλύφθηκε το 2018, αντιπροσωπεύοντας την είσοδο της μάρκας στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Διέθετε λεπτές αλλαγές στο στυλ, αν και διατήρησε τη βασική σχεδιαστική συνταγή του – ένα SUV με σιλουέτα που μοιάζει με κουπέ. Το Evoque P300e έχει βελτιωμένη αεροδυναμική, αναβαθμισμένο εσωτερικό και σύστημα infotainment.

Αλλά η πιο σημαντική αλλαγή ήταν το plug-in υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης, που αποτελείται από έναν τοποθετημένο εμπρός 3κύλινδρο κινητήρα 200 ίππων (1.500 κ.εκ.) και έναν ηλεκτροκινητήρα 109 ίππων τοποθετημένο στον πίσω άξονα. Με συνδυασμένη ισχύ 309 ίππων, το P300e είναι το πιο ισχυρό Evoque στη γκάμα της μάρκας.

Toyota GR Yaris & GR Corolla

Γεννημένο από το WRC, αυτό το Yaris δημιουργήθηκε για να προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία οδήγησης. Το GR Yaris αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε από τους ειδικούς του τμήματος Gazoo Racing της Toyota. Όπως είναι αναμενόμενο είναι εξοπλισμένο με μοναδικά χαρακτηριστικά  όπως το GR-FOUR – το πρώτο σπορ σύστημα τετρακίνησης της Toyota εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

Πρόσφατα, η Toyota ανακοίνωσε την GR Corolla για την Ευρωπαϊκή και την Αμερικανική αγορά. Η GR Corolla υιοθετεί τον υπερτροφοδοτούμενο 3κύλινδρο κινητήρα και ένα εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο, που προέρχεται από το GR Yaris. Ο κινητήρας είναι ενισχυμένος στα σημεία για να παράγει 300 ίππους. Αυτό σημαίνει 100 ίππους ανά κύλινδρο.

Koenigsegg Gemera

Η Koenigsegg δεν μας απογοητεύει όταν πρόκειται για υπεραυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων. Το 2020, έκαναν το ντεμπούτο τους με το πρώτο τετραθέσιο υπεραυτοκίνητο της εταιρείας – το Gemera. Το μοτέρ Tiny Friendly Giant (TFG) έγινε πρωτοσέλιδο καθώς είναι ένα κολασμένο twin-turbo 3-κύλινδρο 2,0 λίτρων που αποδίδει 600 ίππους.

Σε συνδυασμό με τρεις ηλεκτροκινητήρες, το Gemera έχει συνολική ισχύ 1700 ίππων. Αυτή η ισχύς είναι αρκετή για να επιταχύνει  το hypercar από 0-100 χλμ/ώρα σε 1,9 δευτερόλεπτα. Με τελική ταχύτητα 400 χλμ/ώρα, το Gemera είναι ένα από τα ταχύτερα τετραθέσια οικογενειακά αυτοκίνητα στον κόσμο.

All time classic: Daihatsu Charade GTti-Επιδόσεις TNT από 1.000 κυβικά

Πριν από 35 χρόνια, η Daihatsu παρουσίασε ένα μοντέλο, που έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς στα σπορ supermini. Το Charade GTti εμφανίστηκε το 1987, ως η εναλλακτική πρόταση στα hot hatchback.

Όταν στην Ευρώπη χρησιμοποιούσαν 1.800άρια και 1.900άρια μοτέρ για τα VW Golf GTI MK2 και Peugeot 205 GTi, οι Ιάπωνες έβαλαν ένα τρικύλινδρο κινητήρα 993 κ.εκ. με 4 βαλβίδες στον κύλινδρο, διπλούς εκκεντροφόρους, ηλεκτρονικό ψεκασμό πολλαπλών σημείων και turbo. Το αποτέλεσμα ήταν 101 ίπποι οι οποίοι, σε συνδυασμό με το βάρος των 810 κιλών, έκαναν το GTti… πύραυλο. Το set up της ανάρτησης βοηθούσε στην καλή οδική συμπεριφορά, ενώ τα τέσσερα δισκόφρενα φρόντιζαν για την ασφάλεια όσων το οδηγούσαν.

Ο εξοπλισμός για τα δεδομένα της εποχής και της κατηγορίας, ήταν πλήρης (ακόμη και a/c υπήρχε). Μέχρι την παρουσίαση του 1.000άρι EcoBoost με τους 120 ίππους το 2012, ο κινητήρας του Daihatsu (CD-80) ήταν ο πιο ισχυρός 1.000άρης παραγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Range Rover Evoque P300e
Από 21.366 ευρώ το Ford Fiesta ST200
Συγκριτικό: Peugeot 3008 GT Hybrid4 VS Volvo XC40 Recharge PHEV T5