Live Κίνηση
Περισσότερα
SKODA FABIA 2022

Skoda Fabia: Πρότυπο ασφάλειας και συστημάτων υποβοήθησης

Ελλάδα 6:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Skoda Fabia: Πρότυπο ασφάλειας και συστημάτων υποβοήθησης

SKODA FABIA 2022

Skoda Fabia: Πρότυπο ασφάλειας και συστημάτων υποβοήθησης

SKODA FABIA 2022

Το νέο Skoda Fabia δεν φέρνει μόνο μία νέα πνοή στην σχεδιαστική γλώσσα της τσέχικης εταιρίας, αλλά αποτελεί και ένα μεγάλο βήμα μπροστά σε θέματα ασφαλείας και τεχνολογίας συστημάτων για την υποβοήθηση του οδηγού.

Advertisement
Advertisement

Η τέταρτη γενιά του Skoda Fabia βρίσκεται ήδη ανάμεσά μας, φέρνοντας μία εντελώς νέα αντίληψη για τα μικρά αυτοκίνητα. Χάρη στο μεγαλύτερο του μέγεθος και την εξαιρετική χωροταξική μελέτη, οι χώροι για τους επιβάτες είναι οι μεγαλύτεροι στην κατηγορία, κάτι που ισχύει και για τον χώρο των αποσκευών.

Η αίσθηση μεγαλύτερου και πιο ακριβού αυτοκινήτου γίνεται άμεσα εμφανής από την εξωτερική του σχεδίαση, η οποία ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση αλλά και πολλές όμορφες λεπτομέρειες.

Παράλληλα είναι και το πιο αεροδυναμικό μοντέλο της κατηγορίας του, με συντελεστή οπισθέλκουσας 0,28, τιμή πραγματικά εντυπωσιακή για τα δεδομένα των μικρών αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

Το σαλόνι έχει νέα σχεδίαση με πολύ μοντέρνες γραμμές και εκλεπτυσμένες λεπτομέρειες, εστιάζοντας κυρίως στην ψηφιακό διασύνδεση των επιβατών αλλά και στην καθημερινή χρηστικότητα, χάρη στις μοναδικές ιδέες και λύσεις της Skoda με την ονομασία Simply Clever.

To νέο Skoda Fabia προσφέρει ένα πλήρες ηλεκτρονικό πακέτο στο σαλόνι του, με ψηφιακό πίνακα οργάνων και μεγάλη οθόνη πολυμέσων με κορυφαίες δυνατότητες και παροχές για τους επιβάτες. Υπάρχουν ακόμα μερικά premium στοιχεία, όπως ο διζωνικός κλιματισμός, η προαιρετική ηλιοροφή αλλά και τα εξαιρετικής ποιότητας υλικά που εφαρμόζονται στο ταμπλό και τα καθίσματα.

Advertisement

Πέρα όμως από όλα αυτά, το Skoda Fabia αποτελεί το νέο πρότυπο ασφάλειας για τους επιβάτες στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων. Χάρη στην χρήση του εξελιγμένου πλαισίου ΜQB-A0 το οποίο διαθέτει κορυφαία επίπεδα στρεπτικής ακαμψίας, το νέο Fabia κατάφερε να κερδίσει με ευκολία την κορυφαία διάκριση των 5 αστέρων στις δοκιμές πρόσκρουσης EuroNCAP.

Advertisement

To νέο Fabia κατάφερε να κερδίσει τις υψηλότερες βαθμολογίες σε όλες τις επιμέρους μετρήσεις, για την προστασία των επιβατών, των πεζών και των παιδιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί να εφοδιαστεί με έως και 9 αερόσακους, στοιχείο που δημιουργεί ένα “φρούριο” ασφάλειας για τους επιβάτες του.

Συγκεκριμένα, το νέο Skoda Fabia διαθέτει αερόσακους για τον οδηγό και τον συνοδηγό, αερόσακους κουρτίνας και εμπρός πλευρικούς αερόσακους. Ο αερόσακος για τα γόνατα του οδηγού και οι πίσω πλευρικοί αερόσακοι διατίθενται προαιρετικά. Υπάρχουν επίσης σημεία πρόσδεσης ISOFIX για την ασφαλή στερέωση παιδικών καθισμάτων.

Χάρη στην χρήση της εξελιγμένης πλατφόρμας MQB-A0 το Skoda Fabia μπορεί να εξοπλιστεί με όλα τα προηγμένα συστήματα για την υποβοήθηση του οδηγού.

Advertisement

Αυτή η νέα γενιά του Skoda Fabia είναι το πρώτο μοντέλο στην ιστορία του αυτοκινήτου που μπορεί να εξοπλιστεί με το Travel Assist, ένα “πακέτο” συστημάτων. Υπάρχει για παράδειγμα το Adaptive Cruise Control το οποίο μπορεί να λειτουργήσει έως και τα 210 χλμ/ώρα.

Το σύστημα Lane Assist βοηθά την διατήρηση του αυτοκινήτου στην λωρίδα του, επεμβαίνοντας με διορθωτικές κινήσεις στο τιμόνι. Μάλιστα υπάρχουν σένσορες οι οποίοι ελέγχουν αν ο οδηγός έχει τα χέρια του πάνω στο τιμόνι, και με ειδική ηχητική και οπτική ένδειξη τον καλεί να τα επαναφέρει.

Υπάρχει επίσης το σύστημα Blind Spot Detect με Side Assist το οποίο προειδοποιεί τον οδηγό για οχήματα που βρίσκονται έως και 70 μέτρα στο “τυφλό σημείο” των καθρεπτών του και θέλουν να τον προσπεράσουν.

Το σύστημα Park Assist λειτουργεί έως και τα 40 χλμ/ώρα και βοηθά τον οδηγό να βρει την κατάλληλη θέση οδήγησης σε έναν δρόμο, αναλαμβάνοντας από εκεί και μετά την καθοδήγηση του οδηγού για το παρκάρισμα.

Το Travel Assist διαθέτει επίσης συστήματα όπως την αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας, το Front Assist με Προστασία Πεζών και Ποδηλατών, το Maneuver Assist το οποίο έχει αισθητήρες για να εντοπίσει εμπόδιο μπροστά ή πίσω κατά την διάρκεια του παρκαρίσματος και πολλά ακόμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς τα πήγε η νέα Skoda Fabia στο τεστ αποφυγής ταράνδου;
Skoda Fabia: Με χώρους και ανέσεις μεγαλύτερης κατηγορίας
Skoda Fabia: Ασφάλεια και σιγουριά πέντε αστέρων