Live Κίνηση
Περισσότερα
SKODA 2021-1

Skoda Kamiq G-TEC: O πρωταθλητής της οικονομίας στα compact SUV

Ελλάδα 17:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Skoda Kamiq G-TEC: O πρωταθλητής της οικονομίας στα compact SUV

SKODA 2021-1

Skoda Kamiq G-TEC: O πρωταθλητής της οικονομίας στα compact SUV

SKODA 2021-1

Για όσους ψάχνουν την απόλυτη λύση για οικονομικές μετακινήσεις το φυσικό αέριο είναι η κορυφαία επιλογή. Και το Skoda Kamiq G-TEC προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα του CNG σε ένα compact SUV με ολοκληρωμένη προσωπικότητα και πλήθος σύγχρονων τεχνολογιών.

Advertisement
Advertisement

Όσο και αν η ηλεκτροκίνηση φαντάζει ως η επόμενη ημέρα σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομία στην μετακίνηση, υπάρχουν και άλλες επιλογές που απευθύνονται στο σήμερα, με δοκιμασμένες τεχνολογίες και πολύ πιο προσιτές στο ευρύ κοινό. Η πιο ενδιαφέρουσα και αποδοτική από αυτές τις επιλογές σε καύσιμο είναι το φυσικό αέριο CNG, το οποίο έχει μία σειρά πλεονεκτημάτων τα οποία το καθιστούν μία ιδανική εναλλακτική πρόταση για όποιον αναζητά την κορυφαία οικονομία σε λειτουργικά έξοδα χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει τις συνήθειές του ή να επενδύσει σε μία νέα τεχνολογία η οποία έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της.

Το φυσικό αέριο έχει μεγάλες δυνατότητες και αρκετό δρόμο μπροστά του, πολύ δε περισσότερο όταν πλέον και στην χώρα μας οι υποδομές έχουν αρχίσει να αυξάνονται και εκλείπει σταδιακά ο μοναδικός ανασταλτικός παράγοντας, αυτός τις έλλειψης ικανού αριθμού σταθμών ανεφοδιασμού. Ούτως ή άλλως, αυτοκίνητα όπως το νέο Skoda Kamiq G-TEC διαθέτουν και ρεζερβουάρ βενζίνης έτσι ώστε να μην μείνουν ποτέ χωρίς την δυνατότητα κίνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλήρως ανεφοδιασμένο και με τα δύο καύσιμα, το Skoda Kamiq G-TEC μπορεί να καλύψει εύκολα πάνω και από 630 χιλιόμετρα, μία αυτονομία που είναι υπεραρκετή για τα δεδομένα της χώρας μας.

Advertisement
Advertisement

To κόστος χρήσης υπολογίζεται έως και 60% χαμηλότερο σε σχέση με έναν κινητήρα βενζίνης ή και έως 40% σε σχέση με έναν κινητήρα diesel με το μέσο κόστος μετακίνησης να μπορεί να φθάσει έως και τα 3 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα. Παράλληλα το φυσικό αέριο έχει σημαντικά χαμηλότερους ρύπους ενώ μπορεί να λειτουργήσει και με τους ήδη υπάρχοντες κινητήρες, με ότι σημαντικά πλεονεκτήματα εξασφαλίζει αυτό για τον σύγχρονο καταναλωτή.

Advertisement

Πρόκειται επίσης για μία ιδιαίτερα ασφαλή διαδικασία κίνησης, ιδίως από εταιρίες όπως η Skoda, οι εργοστασιακές εγκαταστάσεις της οποίας σε κάθε αυτοκίνητο είναι μελετημένες εξονυχιστικά και καλύπτονται από μεγάλες εγγυήσεις καλής και ασφαλούς λειτουργίας. Επίσης, σε αντιδιαστολή με τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα και το άγχος της αυτονομίας, όλα τα μοντέλα G-TEC της Skoda εφοδιάζονται και με δεξαμενή βενζίνης, έτσι ώστε η αυτονομία για παράδειγμα στην περίπτωση του Kamiq G-TEC να φθάνει έως και τα 630 χιλιόμετρα.

Advertisement

Στην έκδοση Kamiq G-TEC με καύσιμο το φυσικό αέριο ο κινητήρας ΤSI αποδίδει 90 ίππους και 160 Nm ροπής, ενώ η τροφοδοσία σε φυσικό αέριο από τις τρεις δεξαμενές των 13,8 κιλών και βενζίνης από το ρεζερβουάρ των 9 λίτρων εξασφαλίζουν μία συνδυασμένη αυτονομία που αγγίζει τα 630 λίτρα. Οι εκπομπές CO2 είναι και αυτές αρκετά χαμηλά, στα μόλις 101 γρ./100 χλμ. Χάρη στην εργοστασιακή εγκατάσταση και την μεγάλη εμπειρία της Skoda στα συστήματα με καύσιμο CNG, η λειτουργία του κινητήρα είναι ιδιαίτερα ομαλή και η μετάβαση από το ένα καύσιμο στο άλλο δεν γίνεται αντιληπτή.

Η διάσταση της απίστευτης οικονομίας είναι μόνο η μία παράμετρος της πολυσύνθετης προσωπικότητας του νέου Skoda Kamiq G-TEC. Ενός compact SUV στο οποίο η τσέχικη εταιρία έβαλε όλη την φροντίδα και την σχεδιαστική της ευρηματικότητα ώστε να δημιουργήσει ένα όχημα καλαίσθητο και άμεσα αναγνωρίσιμο, με την ξεχωριστή μάσκα και τα εντυπωσιακά φωτιστικά σώματα να προσδίδουν έναν μοναδικό χαρακτήρα στο αυτοκίνητο. Με μήκος στα 4,241 αντιστοιχεί στα δεδομένα της κατηγορίας του, όμως οι σχεδιαστές της Skoda έβαλαν τα δυνατά τους και δημιούργησαν το πιο ευρύχωρο σαλόνι για τους επιβάτες για τα δεδομένα της κατηγορίας του.

Advertisement

Τα μεγάλα ανοίγματα των θυρών κάνουν πολύ εύκολη την είσοδο και την έξοδο των επιβατών, ενώ πίσω το εσωτερικό ύψος του Kamiq είναι 1.003 χιλιοστά, το εσωτερικό πλάτος 1.425 χιλιοστά και ο χώρος για τα γόνατα 73 χιλιοστά -τιμές που κάθε μια τους αποτελεί ρεκόρ για την κατηγορία. Το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 400 λίτρων, η οποία μπορεί να αυξηθεί στα 1.395 λίτρα με την αναδίπλωση της ασύμμετρης (σε αναλογία 60:40) πλάτης του πίσω καθίσματος, που προαιρετικά μπορεί να διαθέτει και κεντρικό υποβραχιόνιο.

Το σαλόνι είναι πολύ προσεγμένο στην ποιότητα των μαλακών πλαστικών και την άψογη εργονομία, όντας και αρκετά σύγχρονο σχεδιαστικά, χωρίς όμως υπερβολές. Το ψηφιακό περιβάλλον τονίζεται από τον πίνακα οργάνων Virtual Cockpit των 12,5 ιντσών αλλά και την μεγάλη κεντρική οθόνη του συστήματος πολυμέσων. Πρόκειται για την τρίτη γενιά των συστημάτων infotainment του Ομίλου VW, με οθόνες από 6,5 έως 9,2 ίντσες ενώ μπορεί να εφοδιαστεί και με ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο ηχοσύστημα με δέκα ηχεία. Διατίθενται επίσης και ευφάνταστες λύσεις σε καθημερινά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο οδηγός με έξυπνες ιδέες κάτω από την ονομασία Simply Clever.

Το Skoda Kamiq G-TEC είναι ετοιμοπαράδοτο, προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, Αmbition και Style, και υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Skoda One το οποίο προσφέρει άτοκη χρηματοδότηση για ένα χρόνο, προνομιακό επιτόκιο από 3,5% για ακόμα χαμηλότερη δόση, προκαταβολή από 0% και πληρωμή πρώτης δόσης σε 4 μήνες από την αγορά. Παράλληλα το αυτοκίνητο διατίθεται και για online παραγγελία μέσα από την πολύ εξελιγμένη πλατφόρμα της ελληνικής αντιπροσωπείας, μέσω της οποίας υπάρχει και σημαντικό όφελος στην τελική τιμή του αυτοκινήτου.

Σε κάθε περίπτωση το Skoda Kamiq G-TEC αντιπροσωπεύει μία ιδανική επιλογή για όποιον αναζητά τις απόλυτες επιδόσεις σε οικονομία αλλά την ίδια στιγμή θέλει ένα ευρύχωρο και ποιοτικό compact SUV με το οποίο θα ταξιδεύει άνετα και πολιτισμένα, με μία αύρα ενός μεγαλύτερου και πιο ακριβού αυτοκινήτου. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της σύγχρονης Skoda: να κρατά τις παραδοσιακές της αξίες αλλά την ίδια στιγμή να δημιουργεί αυτοκίνητα που φέρνουν τον αέρα ανώτερης κατηγορίας σε πολύ προσιτές τιμές και με την εγγύηση στης μακροχρόνιας απροβλημάτιστης λειτουργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Skoda Kamiq 1.0 G-TEC 90 PS (+video)
Πέντε αστέρια ασφάλειας για το Skoda Kamiq (+video)
Skoda Kamiq G-TEC: Οι λόγοι που το κάνουν ξεχωριστό