Live Κίνηση
Περισσότερα
VIDEO

Δοκιμή: Skoda Kamiq 1.0 G-TEC 90 PS (+video)

Ελλάδα 21:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Skoda Kamiq 1.0 G-TEC 90 PS (+video)

VIDEO

Δοκιμή: Skoda Kamiq 1.0 G-TEC 90 PS (+video)

VIDEO

To Skoda Kamiq εφοδιάζεται με νέο διπλού καυσίμου 1.000άρη turbo κινητήρα των 90 ίππων, προστατεύοντας το περιβάλλον και το… πορτοφόλι σας. Πόσο οικονομικό όμως είναι;

Advertisement
Advertisement

Το Skoda Kamiq αποτελεί το compact SUV της τσέχικης εταιρείας, για το οποίο έχουν γραφτεί “διθυραμβικά” κείμενα και όχι άδικα!

Όποιος έχει οδηγήσει το Kamiq -σε οποιαδήποτε έκδοση (1.0 TSI ή 1.5 TSI)- έχει ενθουσιαστεί και σίγουρα βρίσκεται μέσα στη λίστα των υποψήφιων μοντέλων για μελλοντική αγορά.

Μέχρι πρότινος, το Skoda Kamiq προσφερόταν με κινητήρες βενζίνης και diesel, ωστόσο η νέα έκδοση G-TEC φέρει κάτω από το καπό του έναν 1.0 TSI κινητήρα που μπορεί να κινείται με βενζίνη, αλλά το κύριο καύσιμό του είναι το φυσικό αέριο.

Advertisement
Advertisement

Τι εστι φυσικό αέριο στο αυτοκίνητο
Αν και το φυσικό αέριο υπήρχε αρκετά χρόνια πριν, πρόσφατα αρκετές εταιρείες εφοδιάζουν μοντέλα με εργοστασιακό σύστημα CNG. Συνεπώς, το αυτοκίνητο μπορεί να λειτουργήσει τόσο με βενζίνη όσο και με φυσικό αέριο. Αυτό έχει σημαντικό κέρδος στη μετακίνηση, μιας και είναι 60% πιο οικονομικό σε σχέση με έναν αμιγώς βενζινοκινητήρα και 40% πιο οικονομικό σε σχέση με έναν πετρελαιοκινητήρα.

Παράλληλα, είναι πολύ φιλικό στο περιβάλλον και υπάρχουν -προς το παρόν- 14 πρατήρια σε λειτουργία στην Ελλάδα. Ακόμα, 7 πρατήρια θα ξεκινήσουν να λειτουργήσουν εντός του 2020, ενώ 14 πρατήρια είναι σε στάδιο σχεδιασμού.

Advertisement

Εμφάνιση και… πινελιά made by Greece
Με το Kamiq, η Skoda εισέρχεται σε μια κατηγορία που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, μιας και το ποσοστό ζήτησης ένός compact SUV αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Το Kamiq φέρει σχεδιαστικά τη σφραγίδα της μάρκας με την εμπρός γρίλια και τους διαχωρισμένους προβολείς να χαρίζουν εναν ξεχωριστό χαρακτήρα σε σχέση με την γκάμα SUV της εταιρείας. Με τα 4,24 μέτρα μήκους του μοντέλου, τοποθετείται στη καρδιά της B-SUV κατηγορίας και ικανό να κυκλοφορήσει άνετα μέσα στην πόλη.

Advertisement

Βασίζεται στη γνώριμη πλατφόρμα του ομίλου Volkswagen MQB και ιδιαίτερη… περιφάνεια ξεχειλίζει όταν εισέρχεστε στο εσωτερικό του νέου Kamiq. Ο λόγος; Ο Δημήτρης Δαρκούδης, ο οποίος είναι ο Έλληνας επικεφαλής σχεδιασμού του εσωτερικού. Από τη θέση του οδηγού, η πανοραμική ορατότητα είναι εμφανής και η εργονομία του σε εξαιρετικό επίπεδο. Το infotainment παρέχει όλα τα σύγχρονα καλούδια για να νιώθει το χρήστης του κοντά στις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις. Με την οθόνη αφής 8 ιντσών που δεσπόζει στην κεντρική κονσόλα, μπορείτε να πλοηγηθείτε γρήγορα και εύκολα χάρη στο εύχρηστο λογισμικό που διαθέτει η Skoda. Μπορεί μέχρι τώρα το Skoda Kamiq να κάνει τα πάντα καλά, αλλά εκεί που ξεχωρίζει είναι η καλή ποιότητα και οι μεγάλοι χώροι. Αντίθετα από τη Volkswagen, η Skoda τοποθετεί μαλακά πλαστικά χαρίζοντας μια πιο premium πινελιά σε ένα μοντέλο που ξεκινάει κάτω από 20.000 ευρώ.

Advertisement

Το μεταξόνιο των 2.651 mm επιτρέπει σε 5 επιβάτες να βρουν τη θέση τους και να κυκλοφορήσουν παρέα τόσο μέσα στην πόλη, όσο και εκτός χωρίς κανένα πρόβλημα. Φυσικά, δεν λείπουν οι “Simply Clever” λύσεις, που ενισχύουν την πρακτικότητα και την διαχείριση του χώρου της καμπίνας, κάτι που εκμεταλλεύεται το Kamiq G-TEC, λόγω του μικρότερου χώρου αποσκευών (278 λίτρα) σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδόσεις.

Η διαφορά
Μπορεί κάτω από το καπό να υπάρχει ο γνώριμος 3κύλινδρος 1.000άρης turbo κινητήρας, ωστόσο έχει τροποποιηθεί ώστε να “καίει” και φυσικό αέριο. Η απόδοσή του φτάνει τα 90 PS και η ροπή αγγίζει τα 160 Nm ροπής, ενώ συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων. Το πεπιεσμένο φυσικό αέριο είναι πιο προσιτό, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι οι κινητήρες φυσικού αερίου είναι πιο ήσυχοι.

Το Skoda Kamiq G-TEC έχει τρία συνδεδεμένα ρεζερβουάρ, φτιαγμένα από χάλυβα, συνολικής χωρητικότητας 13.8 κιλών CNG. Όταν αυτό τελειώσει, ο bi-fuel κινητήρας περνάει αυτόματα σε λειτουργία βενζίνης, όπου το ρεζερβουάρ 9 λίτρων λειτουργεί ως αποθεματικό καυσίμου. Σίγουρα τα 9 λίτρα βενζίνης δεν υπόσχονται… πολλά χιλιόμετρα, μιας και υπάρχουν μόνο για να φτάσετε στο πλησιέστερο πρατήριο ανεφοδιασμού φυσικού αερίου.

Τα περί κατανάλωσης
Σύμφωνα με την εταιρεία, η μέση κατανάλωση του φυσικού αερίου είναι 3,5 kg/100 km, γεγονός που θα έπρεπε να αγγίζει σχεδόν τα 400 χιλιόμετρα αυτονομία μόνο με CNG. Ωστόσο, πρακτικά και με μια ήπια οδήγηση η τιμή της μέσης κατανάλωσης φτάνει τα 5,4 kg/100 km. Συνεπώς, η αυτονομία του υπολογίζεται στα (πραγματικά) 260 χιλιόμετρα, ενώ με τα επιπλέον 9 λίτρα βενζίνης διανύεις ακόμα σχεδόν 100 χιλιόμετρα, ανάλογα με το στιλ οδήγησης.

Για να γεμίσετε και τα 3 ρεζερβουάρ με φυσικό αέριο χρειάζεται περίπου 10 ευρώ, κάτι που είναι μια αξιοσημείωτη τιμή για τη σημερινή εποχή. Παράλληλα, οι εκπομπές ρύπων CO2 δεν πέφτουν κάτω από το όριο για… μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και χρειάζεται να πληρώνετε 85,5 ευρώ (95 g/km).

Η λειτουργία του κινητήρα
Η λειτουργία του 1.0 G-TEC δεν διαφέρει σε σχέση με την “απλή” βερσιόν του turbo κινητήρα με αποτέλεσμα ο θόρυβος και η απόδοσή του να παραμένει ακριβώς η ίδια. Μπορεί να έχει 10 Nm ροπής λιγότερα σε σχέση με τον βενζινοκινητήρα, από την άλλη, ο οδηγός δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά. Οι στροφές του κινητήρα χρειάζεται να βρίσκονται κοντά στις 2.000 rpm για να “ξυπνάει” το μοτέρ και από εκεί το τράβηγμα είναι επαρκέστατο.

Ως ένα αυτοκίνητο με πρωταρχικό στόχο την οικονομία, οι επιδόσεις μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Κάτι τέτοιο είναι εμφανές, αφού για να επιταχύνει από στάση και να φτάσει τα 100 χλμ./ώρα χρειάζεται 12,5 sec. Η τελική του περιορίζεται στα 176 χλμ./ώρα.

Συμπεριφορά στον δρόμο
Για ακόμα μια φορά δεν θα ξεχωρίσουμε την G-TEC από τις υπόλοιπες εκδόσεις όσον αφορά τη συμπεριφορά του στον δρόμο. Το Skoda Kamiq προσφέρει εξαιρετικό κράτημα και ένα τιμόνι “γεμάτο” πληροφόρηση, ενώ εύκολα χαρακτηρίζεται ως μια “ταξιδιάρα ψυχή”. Η άνεση είναι δεδομένη και ο σημαντικότερος λόγος γι’αυτό είναι η καλόρυθμισμένη ανάρτηση, που απορροφάει τις ανωμαλίες με ευκολία.

Παράλληλα, η απόσταση από το έδαφος (18,6 cm) επιτρέπει στο μοντέλο να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια με ασφάλεια και σίγουρα δεν θα πει όχι για μια βόλτα από έναν μη ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Μέχρι εκεί, μιας και η έλλειψη συστήματος τετρακίνησης θέτει τα όρια του.

Που καταλήγουμε;
Το συμπέρασμα για το αν τελικά αξίζει είναι εύκολο να το βγάλει κανείς, σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες. Η άποψη μας όμως είναι ότι με σχεδόν 2.500 ευρώ επιπλέον από το Kamiq με τον βενζινοκινητήρα των 95 ίππων, το G-TEC κερδίζει τη “μαχη”.

Εάν σημειώνετε αρκετά χιλιόμετρα στο οδόστρωμα, η απόσβεση έρχεται σε χρόνο dt.

Η οικονομικότερη λύση στις μετακίνησεις μας αυτή την εποχή είναι το φυσικό αέριο και το Kamiq G-TEC έχει όλα τα φόντα ώστε ο ιδιοκτήτης του να το εκτιμάει καθημερινή. Η μόνη προϋπόθεση είναι να υπάρχει κάλυψη δικτύου ανεφοδιασμού, το οποίο αυξάνεται μεν, αλλά με κανονικούς ρυθμούς δε. Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν πρόκειται να “ξεμείνετε” από καύσιμο…

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κινητήρας: 999 cc
Ισχύς: 90 PS/5.500 rpm
Ροπή: 160 Nm/1.800 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 12.5 sec
Τελική ταχύτητα: 176 km/h
Μεικτή κατανάλωση CNG: 3.5 kg/100 km
Εκπομπές CO2: 95 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 85,5 €
Βάρος: 1.332 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.241/1.793/1.553 mm
Μεταξόνιο: 2.651 mm
Χώρος αποσκευών: 287 lt
Τιμή: από 19.900 €

Διαβάστε επίσης:

Στη Βουλή η ηλεκτροκίνηση – Σημαντικές αλλαγές

Ο κλιματισμός της Bugatti μπορεί να δροσίσει ένα διαμέρισμα στην Ευρώπη

ΕΛ.ΑΣ.:Επιστρέφει η Ομάδα Σίγμα με τα γρήγορα αυτοκίνητα;