Live Κίνηση
Περισσότερα
SKODA 2021-1

Skoda Kamiq G-TEC: Οι λόγοι που το κάνουν ξεχωριστό

Ελλάδα 14:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Skoda Kamiq G-TEC: Οι λόγοι που το κάνουν ξεχωριστό

SKODA 2021-1

Skoda Kamiq G-TEC: Οι λόγοι που το κάνουν ξεχωριστό

SKODA 2021-1

Το Skoda Kamiq G-TEC πέρα από την κορυφαία τεχνολογία, τους μεγάλους χώρους και την μοναδική οικονομία που επιτυγχάνει λόγω της χρήσης φυσικού αερίου CNG, είναι και ένα ιδιαίτερα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο σε τεχνολογίες ασφάλειας, υποβοήθησης και ψηφιακής διασύνδεσης.

Advertisement
Advertisement

Η εμφάνιση του Skoda Kamiq στην αγορά αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια της τσέχικης εταιρίας στην εκθετικά αναπτυσσόμενη αγορά των compact SUV, ολοκληρώνοντας παράλληλα με τον καλύτερο τρόπο την τριάδα των SUV της μάρκας στην Ευρώπη. Η εντύπωση που έκανε από την πρώτη στιγμή υπήρξε ενθουσιώδης, χάρη κυρίως στο ιδιαίτερα ελκυστικό του σχέδιο αλλά και όλα όσα είχε να προσφέρει στους τομείς της πρακτικότητας και της τεχνολογικής υποστήριξης του οδηγού. Η Skoda για άλλη μια φορά κινήθηκε με έξυπνο τρόπο δημιουργώντας ένα αυτοκίνητο που ξεπερνούσε τα όρια της κατηγορίας του, εξασφαλίζοντας σημαντικά μεγαλύτερους χώρους από τον ανταγωνισμό ενώ δεν παρέλειψε να το εφοδιάσει με ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στην αγορά σε συστήματα για την υποβοήθηση του οδηγού και την ασφάλεια των επιβατών.

Σχεδιαστικά ακολουθεί την ιδιαίτερα επιτυχημένη νέα φιλοσοφία της Skoda στα SUV της, με ξεχωριστούς προβολείς ημέρας πάνω από τους κυρίως προβολείς, δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον οπτικό αποτέλεσμα και μία ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στο δρόμο. Το απόλυτα ισορροπημένο σχέδιο με τις σωστές αναλογίες έρχεται να τονιστεί ακόμα περισσότερο με τους μεγάλους τροχούς από 16  έως και 18 ίντσες και την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, προσδίδοντας έτσι έναν πιο περιπετειώδη χαρακτήρα στο SUV της Skoda. Προαιρετικά διατίθεται και μια πανοραμική οροφή, ενώ όπως σε όλα τα καινούργια μοντέλα της μάρκας στην πίσω πόρτα, αντί για το λογότυπο υπάρχει η πλήρης αναγραφή, σε κεφαλαία, του ονόματος “SKODA”.

Advertisement
Advertisement

Το μήκος του είναι στα 4.241 χιλιοστά κάτι που το φέρνει στην “καρδιά” της κατηγορίας των compact SUV, όμως η σωστή διαρρύθμιση του εσωτερικού έχει εξασφαλίσει τους μεγαλύτερους χώρους που υπάρχουν σε compact SUV. Σε συνδυασμό με τα υπερυψωμένα καθίσματα και την απεριόριστη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις, το σαλόνι του Kamiq είναι ένας πολύ ευχάριστος και άνετος χώρος για να ζει και να ταξιδεύει μία οικογένεια. Τα μεγάλα ανοίγματα των θυρών κάνουν πολύ εύκολη την είσοδο και την έξοδο των επιβατών, ενώ πίσω το εσωτερικό ύψος του KAMIQ είναι 1.003 χιλιοστά, το εσωτερικό πλάτος 1.425 χιλιοστά και ο χώρος για τα γόνατα 73 χιλιοστά -τιμές που κάθε μια τους αποτελεί ρεκόρ για την κατηγορία.

Το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 400 λίτρων, η οποία μπορεί να αυξηθεί στα 1.395 λίτρα με την αναδίπλωση της ασύμμετρης (σε αναλογία 60:40) πλάτης του πίσω καθίσματος, που προαιρετικά μπορεί να διαθέτει και κεντρικό υποβραχιόνιο. Με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων μπορούν να μεταφερθούν ιδιαίτερα ογκώδη αντικείμενα με μήκος έως και 2.447 χιλιοστά, ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν και έξτρα διάσπαρτοι χώροι για μικροαντικείμενα, η συνολική χωρητικότητα των οποίων φθάνει στα 26 λίτρα.

Advertisement

Τα μαλακά πλαστικά στο ταμπλό και στις επενδύσεις των εμπρός θυρών δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον, κάτι που ισχύει και για τις καινούργιες επενδύσεις από Suedia με τα νέα σχέδια των καθισμάτων. Αν το επιθυμεί ο πελάτης, το KAMIQ μπορεί να εξατομικευτεί και άλλο με περιβαλλοντικό εσωτερικό φωτισμό, ιδιαίτερα διακοσμητικά και ραφές που δημιουργούν αντιθέσεις καθώς και με το πακέτο εξοπλισμού Dynamic. Το επίπεδο άνεσης μπορεί να αυξηθεί περισσότερο με το προαιρετικό Virtual Cockpit, τον ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών, καθώς και με το Climatronic, το ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο κάθισμα οδηγού όπως και με τα θερμαινόμενα παρμπρίζ και τιμόνι. Το σήμα που εκπέμπεται από το KESSY, το σύστημα keyless entry, τίθεται αυτόματα εκτός λειτουργίας έπειτα από 15 λεπτά χωρίς κίνηση, αυξάνοντας έτσι την ασφάλεια.

Advertisement

Το KAMIQ βασίζεται στο πλαίσιο MQB-A0 του ομίλου Volkswagen και παρέχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Είναι εξοπλισμένο με έως και εννέα αερόσακους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται αερόσακος για τα γόνατα του οδηγού καθώς και πλευρικοί αερόσακοι πίσω, διαθέτει υπερσύγχρονα συστήματα υποβοήθησης καθώς και άνετους χώρους. Σχεδόν το 80% του αμαξώματός του αποτελείται από χάλυβα υψηλής αντοχής και θερμής έλασης.

Οι προβολείς LED και τα αντίστοιχα πίσω φώτα είναι στάνταρ, ενώ η προαιρετική έκδοση full LED διαθέτει επιπλέον AFS και δυναμικά φλας εμπρός και πίσω. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει Lane Assist (Υποβοήθηση Λωρίδας), Front Assist με City Emergency Brake και Predictive Pedestrian Protection (Εμπρός Υποβοήθηση με Πέδηση Έκτακτης Ανάγκης στην πόλη και Προληπτική Προστασία Πεζών) καθώς και Multi-Collision Brake (Πέδηση Αποφυγής Πολλαπλών Συγκρούσεων).

Advertisement

Χάρη στην εξελιγμένη ανάρτηση, την αυξημένη απόσταση από το έδαφος και τις γωνίες προσέγγισης και διαφυγής 18,7 και 28,4 μοιρών αντίστοιχα, το Kamiq είναι ένα αυτοκίνητο πασπαρτού, το οποίο μπορεί να κινηθεί με ιδιαίτερη άνεση και ασφάλεια στην άσφαλτο, ενώ μπορεί να φθάσει και αρκετά μακριά σε εκτός δρόμου αποδράσεις. Προαιρετικά είναι διαθέσιμο και με το Sport Chassis Control – μία κατά 10 χιλιοστά χαμηλωμένη σπορ ανάρτηση που μπορεί να μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά της μεταξύ Normal και Sport με τη χρήση του Driving Mode Select.

Σε ό,τι αφορά τα συστήματα πολυμέσων και τις δυνατότητες διασύνδεσης, το Kamiq εφοδιάζεται με την τρίτη γενιά των συστημάτων infotainment του Ομίλου VW, με οθόνες από 6,5 έως 9,2 ίντσες ενώ μπορεί να εφοδιαστεί και με ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο ηχοσύστημα με δέκα ηχεία. Το Kamiq είναι πάντα συνδεδεμένο και online χάρη σε μια ενσωματωμένη LTE eSIM. Αυτό, για παράδειγμα, επιτρέπει τη συνεχή βελτιστοποίηση της πλοήγησης. Η ψηφιακή βοηθός (Digital Assistant) της SKODA που ονομάζεται Laura μπορεί να ανταποκριθεί στις φωνητικές εντολές και υποστηρίζεται από online δεδομένα – εκτός από τις απλές εντολές καταλαβαίνει επίσης φράσεις και προτάσεις που εκφέρονται κανονικά.  Επίσης διαθέσιμες είναι η τεχνολογία SmartLink για τη σύνδεση συσκευών μέσω του Apple CarPlay, του Android Auto ή του MirrorLink  (προαιρετικό το Wireless SmartLink), ένα Wi-Fi hotspot, δύο θύρες USB-C μπροστά και δύο πίσω και ένα Phone Box που επιτρέπει την ασύρματη φόρτιση smartphones.

Πιστό στην φιλοσοφία της Skoda, το Kamiq εφοδιάζεται με μία σειρά από στοιχεία υπό την ονομασία Simply Clever τα οποία εξυπηρετούν την καθημερινότητα του οδηγού και κάνουν την ζωή του πιο εύκολη. Η προαιρετική, αυτόματη προστασία άκρων στις πόρτες δεν υπάρχει σε κανένα άλλο compact SUV, ενώ διαθέσιμες είναι τόσο η ηλεκτρική πόρτα πορτμπαγκάζ με λειτουργία Tip-To-Close όσο και ένας ηλεκτρικά αναδιπλούμενος κοτσαδόρος. Από το επίπεδο εξοπλισμού Ambition και πάνω, υπάρχει αποσπώμενος φακός LED στο πορτμπαγκάζ. Το ενσωματωμένο χωνί στο δοχείο του πλυστικού υγρού για το παρμπρίζ, η ξύστρα πάγου στο πορτάκι του ρεζερβουάρ καυσίμου με το μετρητή βάθους πέλματος και η θήκη ομπρέλας (περιλαμβάνει και την ομπρέλα) στην πόρτα του οδηγού είναι όλα στοιχεία Simply Clever.

Στην έκδοση Kamiq G-TEC με καύσιμο το φυσικό αέριο, όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με απίστευτη οικονομία σε καύσιμο και με τις μικρότερες δυνατές εκπομπές ρύπων. Ο κινητήρας ΤSI αποδίδει 90 ίππους και 160 Nm ροπής, ενώ η τροφοδοσία σε φυσικό αέριο από τις τρεις δεξαμενές των 13,8 κιλών και βενζίνης από το ρεζερβουάρ των 9 λίτρων εξασφαλίζουν μία συνδυασμένη αυτονομία που αγγίζει τα 630 χλμ. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η μέση κατανάλωση είναι στα μόλις 3 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα διαδρομής ενώ και οι εκπομπές CO2 είναι και αυτές αρκετά χαμηλά, στα μόλις 101 γρ./100 χλμ. Χάρη στην εργοστασιακή εγκατάσταση και την μεγάλη εμπειρία της Skoda στα συστήματα με καύσιμο CNG, η λειτουργία του κινητήρα είναι ιδιαίτερα ομαλή και η μετάβαση από το ένα καύσιμο στο άλλο δεν γίνεται αντιληπτή.

Το Skoda Kamiq G-TEC είναι ετοιμοπαράδοτο, προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, Αmbition και Style, και υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Skoda One το οποίο προσφέρει άτοκη χρηματοδότηση για ένα χρόνο, προνομιακό επιτόκιο από 3,5% για ακόμα χαμηλότερη δόση, προκαταβολή από 0% και πληρωμή πρώτης δόσης σε 4 μήνες από την αγορά. Παράλληλα το αυτοκίνητο διατίθεται και για online παραγγελία μέσα από την πολύ εξελιγμένη πλατφόρμα της ελληνικής αντιπροσωπείας, μέσω της οποίας υπάρχει και σημαντικό όφελος στην τελική τιμή του αυτοκινήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Skoda Kamiq G-TEC: Η απόλυτη λύση για το οικονομικότερο SUV
Skoda Scala G-TEC: O πρωταθλητής της οικονομίας
Skoda Kamiq G-TEC: Πιο οικονομικό δεν γίνεται