Live Κίνηση
Περισσότερα
Renault 2021-1

Nέο Dacia Jogger: Προσιτό οικογενειακό με θέσεις για έως επτά επιβάτες

Ελλάδα 19:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Nέο Dacia Jogger: Προσιτό οικογενειακό με θέσεις για έως επτά επιβάτες

Renault 2021-1

Nέο Dacia Jogger: Προσιτό οικογενειακό με θέσεις για έως επτά επιβάτες

Renault 2021-1

Η Dacia ανοίγει τα φτερά της και σε νέες κατηγορίας, φέρνοντας με το Jogger μία νέα προσέγγιση στα οικογενειακά αυτοκίνητα, παίρνοντας τα πλεονεκτήματα πολλών κατηγοριών και δημιουργώντας κάτι πραγματικά καινούργιο και πάντα προσιτό σε ένα ευρύ κοινό.

Advertisement
Advertisement

Όπως όλα δείχνουν, η δεκαετία που διανύουμε θα φέρει την Dacia σε μία εντελώς νέα φάση της ιστορίας της, αποκτώντας τα χαρακτηριστικά και την αύρα ενός μεγάλου ευρωπαίου κατασκευαστή.

Με βάση τα εξαιρετικά και ιδιαίτερα επιτυχημένα Duster και Sandero, και με δεδομένο το απίστευτο sucess story της ρουμάνικης εταιρίας σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, κάνει τα επόμενα σημαντικά βήματά της, τόσο με το πολύ ενδιαφέρον μικρό ηλεκτρικό Spring όσο και με το νέας αντίληψης οικογενειακό Jogger.

To μοντέλο αυτό αποτελεί μέρος του γενικότερου πλάνου της εταιρίας για πλήρη ανανέωση της γκάμας της, με δύο νέα μοντέλα να έχουν προγραμματιστεί για παρουσίαση μέχρι το 2025, κάτι που θα οδηγήσει σε συνολική αναβάθμιση της Dacia στο παγκόσμιο τοπίο της αυτοκινητοβιομηχανίας και θα την φέρει σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση από ότι ήταν μέχρι σήμερα.

Advertisement
Advertisement

Το Dacia Jogger έχει στοιχεία και έξυπνα δάνεια από πολλές κατηγορίες. Σε μήκος φθάνει ένα station wagon, σε χώρους είναι όσο ένα κανονικό πολυμορφικό και σε εμφάνιση κρατά πολλά στοιχεία από ένα SUV. Ουσιαστικά το Jogger δημιουργεί μία κατηγορία από μόνο του, ενώ παραμένει ένα γνήσιο Dacia προσφέροντας την γνωστή εξαιρετική υψηλή αξία σε σχέση με την χαμηλή τιμή του αλλά και τους χώρους που διαθέτει.

Το όνομά του παραπέμπει σε σπορ και δυναμική θετική ενέργεια, κάτι που γίνεται άμεσα εμφανές από την σχεδίασή του. Ιδίως το εμπρός μέρος με την μεγάλη γρίλια, τα φαρδιά φτερά και την τοποθέτηση των τροχών στα τέσσερα άκρα, δημιουργούν ένα πολύ εντυπωσιακό και ιδιαίτερα δυναμικό σχήμα. Με μήκος στα 4,55 μέτρα, είναι αυτή την στιγμή το πιο μεγάλο σε μέγεθος αυτοκίνητο της Dacia.

Advertisement

Στο πίσω μέρος τα κάθετα φώτα τονίζουν ακόμα περισσότερο το φάρδος του αυτοκινήτου, ενώ οι γραμμές πάνω από τους πίσω θόλους δίνουν μία αίσθηση σταθερότητας. Το Jogger διαθέτει επίσης μπάρες οροφής, φαρδιά φτερά και αρκετά μεγάλη απόσταση από το έδαφος, στα 200 χιλιοστά, στοιχεία που τονίζουν στο έπακρο τα περιπετειώδη χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου.

Advertisement

Αίσθηση προκαλούν οι μεγάλης διαμέτρου τροχοί αλλά και το τεράστιο μεταξόνιο των 2,9 μέτρων, το οποίο υπόσχεται μοναδικούς χώρους για τους επιβάτες. Οι πίσω έχουν στην διάθεσή τους ιδιαίτερα μεγάλη ευρυχωρία και άνεση κινήσεων, τόσο εμπρός από τα γόνατά τους όσο και στον “αέρα” πάνω από τα κεφάλια τους. Μεγάλος είναι και ο χώρος αποσκευών, ενώ το αυξημένο ύψος της πίσω πόρτας κάνει την πρόσβαση στα πίσω καθίσματα ιδιαίτερα εύκολη.

Το σαλόνι έχει πολλές δυνατότητες διαμόρφωσης, με κάποιες εκδόσεις να διαθέτουν και τραπεζάκια αεροπορικού τύπου. Όσο για τους δύο επιβάτες της 3ης σειράς, ο καθένας έχει ξεχωριστό κάθισμα, υποβραχιόνιο και μεγάλο πίσω σπαστό τζάμι εξαερισμού για καλύτερη θέα. Αυτό το σπαστό τζάμι προσφέρει φυσικό αερισμό στον επιβάτη.

Η δεύτερη σειρά καθισμάτων είναι διαιρούμενη ασύμμετρα, και χωρά τρεις επιβάτες, ενώ υπάρχουν και δύο ανεξάρτητα αναδιπλούμενα καθίσματα στην 3η σειρά, τα οποία αφαιρούνται όταν δεν χρειάζονται. Ο χώρος αποσκευών φθάνει έως και την κορυφαία τιμή των 1.819 λίτρων με όλα τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα.

Advertisement

Στο πίσω μέρος (2η σειρά) υπάρχει ένα ασύμμετρα (1/3-2/3) αναδιπλούμενο κάθισμα για τρείς επιβάτες καθώς και δύο ανεξάρτητα αναδιπλούμενα (50/50) καθίσματα (στην 3η σειρά), τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αφαιρούνται όταν δεν χρειάζονται. Το Dacia Jogger έχει χώρο αποσκευών έως και 1.819 λίτρα (VDA), με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων.

Στην 5θέσια έκδοση, το πορτ-μπαγκάζ φθάνει στα 708 λίτρα ενώ στην 7θέσια διάταξη στα 160 λίτρα. Χάρη στο ύψος του χώρου φόρτωσης (661mm) και το μεγάλο μήκος του δαπέδου (1,150mm), οι οικογένειες μπορούν εύκολα να χωρέσουν ένα καροτσάκι ή ένα παιδικό ποδήλατο, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσουν τα καθίσματα, διπλώνοντας απλά το ένα από τα καθίσματα της 3ης σειράς. Ο χώρος αποσκευών διαθέτει ελαστικούς ιμάντες και 4 κρίκους πρόσδεσης για ασφαλή μεταφορά αντικειμένων και πρίζα 12 V.

Σε ότι αφορά την ψηφιακή διασύνδεση, η Dacia διαθέτει δύο συστήματα, το Μedia Control το οποίο βασίζεται στην χρήση κινητού τηλεφώνου και το σύστημα Media Dislay και Media Nav, το οποίο βασίζεται στην χρήση μίας οθόνης multimedia των 8 ιντσών, με πληθωρικές δυνατότητες σύνδεσης με κινητά τηλέφωνα μέσω Apple CarPlay και Android Auto.

To νέο Jogger βασίζεται στην πλατφόρμα CMF και έχει ιδιαίτερα προσεγμένη αεροδυναμική, για μείωση του θορύβου και τον περιορισμό της κατανάλωσης σε καύσιμο. Το πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα στιβαρό και αναθετικό, κάτι που εξασφαλίζει κορυφαία επίπεδα παθητικής ασφάλειας στους επιβάτες σε ενδεχόμενο σύγκρουσης.

Η Dacia εφοδιάζει το Jogger με πολλά συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, όπως το Ενεργό Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης (Emergency Brake Assist), το Σύστημα Προειδοποίησης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Warning), την Υποβοήθηση Στάθμευσης (Park Assist), την Υποβοήθηση Εκκίνησης σε Ανηφόρα (Hill Start Assist) και άλλα.

Σε ότι αφορά τους κινητήρες, υπάρχει ο νέος 1.0 TCe των 110 ίππων που συνδυάζεται με εξάρι μηχανικό κιβώτιο. Η απόδοσή του φθάνει στους 110 ίππους και είναι σε πρώτη φάση το ισχυρότερο μοτέρ στην γκάμα του Jogger. Yπάρχει επίσης και η επιλογή κινητήρα διπλού καυσίμου (βενζίνης/υγραερίου), ο 1.0 TCe 100 LPG για εξαιρετικά οικονομική λειτουργία και τεράστια αυτονομία.

Μέσα στο 2023 θα παρουσιαστεί και η υβριδική έκδοση, με στόχο να γίνει το πιο οικονομικό υβριδικό επταθέσιο της αγοράς. Θ εφοδιάζεται με έναν βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων, δύο ηλεκτροκινητήρες, ένα σύγχρονο αυτόματο κιβώτιο multi-mode, και θα επιτυγχάνει κορυφαία οικονομία σε καύσιμο, εξαιτίας του γεγονότος ότι το 80% μιας διαδρομής μέσα σε μία πόλη θα καλύπτεται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επίσημο: Το νέο Dacia Jogger (+video)
Νέο Dacia Jogger: Προσιτό 7θέσιο που θα πρωταγωνιστήσει
Dacia Jogger: Όσα πρέπει να ξέρεις για το 7θέσιο SUV (video)