Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

WRC Ράλι Μόντε Κάρλο: Λίγο πριν την εκκίνηση (+video)

Ελλάδα 21:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

WRC Ράλι Μόντε Κάρλο: Λίγο πριν την εκκίνηση (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

WRC Ράλι Μόντε Κάρλο: Λίγο πριν την εκκίνηση (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι του 2022 ξεκινά με παραδοσιακό τρόπο με την 90η διοργάνωση του διάσημου Ράλι Μόντε Κάρλο.

Advertisement
Advertisement

Τα δεδομένα του αγώνα συμμετοχές και οι Ειδικές Διαδρομές του αγώνα

 

Είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς μια διοργάνωση στο WRC, την οποία να περιμένουμε με ανυπομονησία (εκτός φυσικά από το Ράλι Ακρόπολις) όσο το Μόντε του 2022. Ίσως επειδή ξεκινά μία νέα εποχή για τους αγώνες ράλι (υβριδικά αυτοκίνητα), ίσως επειδή η εντυπωσιακή ιπποδύναμη τους μας εγγυάται έντονο θέαμα. Τέλος ίσως είναι η νέα γενιά οδηγών, η οποία θα έρθει σε αντίθεση με την παλαιά με νέα… όπλα σε ένα κλασικό τερέν.

Advertisement
Advertisement

Εμείς μαζέψαμε όλες τις πληροφορίες για το Σαββατοκύριακο που έρχεται:

  • Συμμετέχουν 74 πληρώματα
  • 11 Πληρώματα WRC Rally1
  • 28 Πληρώματα WRC2
  • 4 Πληρώματα WRC3
  • Rally1

Έντεκα από τα αυτοκίνητα Rally1 θα ξεκινήσουν τον πρώτο αγώνα της χρονιάς: Τέσσερα Toyota, Τέσσερα M-Sport Ford και Τρία Hyundai.

Advertisement

Ο Sebastien Ogier θα οδηγήσει τα πληρώματα το πρώτο απόγευμα ως Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2021, ακολουθούμενος από τον συναθλητή του Elfyn Evans και μετά τον Thierry Neuville της Hyundai. Ο Oliver Solberg διαγωνίζεται με το τρίτο i20. Tο ντεμπούτο του Dani Sordo στο Rally1 θα καθυστερήσει για άλλους δύο μήνες, ενώ μόνο ο Gus Greensmith από τους 11, που θα αγωνιστούν στην κορυφαία κατηγορία δεν θα συγκεντρώσει πόντους για το Πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Advertisement

Ο Sebastien Loeb επιλέχτηκε για να κερδίσει βαθμούς για την M-Sport μαζί με τους νέους Criag Breen και Adrien Fourmaux. Στην Toyota το τέταρτο Yaris του Takamoto Katsuta δεν θα μετρήσει βαθμούς για την Toyota Gazoo Racing αλλά για τη νέα Toyota Gazoo Next Generation Team.

Οι συμμετοχές 

  • 1 Sebastien Ogier/Benjamin Veillas (Toyota GR Yaris Rally1)
  • 33 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1)
  • 11 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1)
  • 69 Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1)
  • 8 Ott Tanak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1)
  • 18 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR Yaris Rally1)
  • 42 Craig Breen/Paul Nagle (Ford Puma Rally1)
  • 44 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Ford Puma Rally1)
  • 16 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1)
  • 2 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Hyundai i20 N Rally1)
  • 19 Sebastien Loeb/Isabella Galmiche (Ford Puma Rally1)
Advertisement

WRC2

Καθώς οι δύο κατηγορίες WRC2 και WRC3 πέρυσι συγχωνεύτηκαν στην WRC2 (με τον  διαχωρισμό Junior και Masters για τα περισσότερα πληρώματα) 28 αυτοκίνητα Rally2 θα ξεκινήσουν στο Μονακό. Ο πρωταθλητής Andreas Mikkelsen θα οδηγεί το… δρόμο με τον νέο συνοδηγό του Torstein Eriksen. Ο Mikkelsen απέχει πολύ από τους άλλους οδηγούς ως ο μοναδικός πρώην εργοστασιακός οδηγός στη λίστα συμμετοχής.

WRC3

Για το 2022, η κατηγορία WRC3 έγινε αποκλειστικά για αυτοκίνητα Rally3 – δίνοντας σε αυτούς που ξεκινούν (ή σε ερασιτέχνες) στην πυραμίδα των ράλι της FIA τη δική τους κατηγορία αγώνων. Στο Μόντε Κάρλο, μόλις τέσσερα αυτοκίνητα έχουν δηλώσει συμμετοχή, αλλά υπάρχουν μερικά πολύ ανταγωνιστικά και αναγνωρίσιμα ονόματα, συμπεριλαμβανομένου του πρωταθλητή Junior WRC του 2021.

Οι ειδικές διαδρομές

Για πρώτη φορά από το 2006, το Ράλι Μόντε Κάρλο βασίζεται αποκλειστικά στο Μονακό. Το ράλι ξεκινούσε από τη Valence πριν κατευθυνθεί στο Μονακό (από το 2007-13). Την επόμενη χρονιά η Valence ανταλλάχθηκε με την Gap (2014-21).

Ωστόσο, οι ειδικές διαδρομές εξακολουθούν να βρίσκονται στα βουνά πάνω από το πριγκιπάτο, οπότε η πρόκληση που περιμένει τα πληρώματα θα είναι δύσκολη. Ωστόσο, το 95% της διαδρομής του 2022 είναι σχεδόν ίδιο με του 2021, ενώ κάποιες από τις διαδρομές δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια.

Μετά την εκκίνηση της Πέμπτης το απόγευμα στην ανακαινισμένη πλατεία του Καζίνο του Μονακό, η διαδρομή, πηγαίνει γύρω από το ατμοσφαιρικό Col de Turini στα βουνά Alpes Maritimes. Οι διαδρομές Luceram / Lantosque (15,20 χλμ) και La Bollene-Vesubie / Moulinet (23,25χλμ) θα γίνουν στο σκοτάδι και προσθέτουν 38,45 χιλιόμετρα πριν οι οδηγοί κατεβούν στο γραφικό λιμάνι του Πριγκιπάτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Toyota αποκαλύπτει το Rally1 GR Yaris για το WRC (+video)
Επίσημη πρεμιέρα του M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1
WRC: Πως λειτουργεί το υβριδικό Puma Rally 1 (+video)