Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Rally Dakar 2022:  Όσα πρέπει να γνωρίζετε λίγο πριν την εκκίνηση (+video)

Ελλάδα 15:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Rally Dakar 2022: Όσα πρέπει να γνωρίζετε λίγο πριν την εκκίνηση (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Rally Dakar 2022: Όσα πρέπει να γνωρίζετε λίγο πριν την εκκίνηση (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Με σχεδόν 300 συμμετοχές, 7.500 χιλιόμετρα διαδρομής, πολλούς παγκόσμιους πρωταθλητές να διεκδικούν τη νίκη (σε μοτοσυκλέτες, quads, αυτοκίνητα και φορτηγά) το ράλι Dakar είναι ανταγωνισμός και πάνω από όλα θέαμα.

Advertisement
Advertisement

Το ράλι Dakar που ξεκινά αύριο 1-1-2022 αποτελεί την πρώτη στάση της νέας σεζόν του FIA World Championship

Ο αγώνας στους αμμόλοφους της Σαουδικής Αραβίας είναι έτοιμος να ξεκινήσει. Ο τεχνικός έλεγχος έχει γίνει και περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων οδηγών, αναβατών και υποστηρικτικών πληρωμάτων) θα κληθούν να καλύψουν σχεδόν 7.500 χιλιόμετρα.

Η Διαδρομή του 2022: Άμμος εν αφθονία

Advertisement
Advertisement

Στην τρίτη του έξοδο στη Σαουδική Αραβία, το rally Dakar συνεχίζει να εξερευνά νέα τοπία με ακόμη πιο ουσιαστική την παρουσία άμμου στις ειδικές διαδρομές. Είτε στις απλές είτες στις χρονομετρημένες διαδρομές, οι αναβάτες, οι οδηγοί και τα πληρώματα θα βρεθούν αντιμέτωποι σε όλα τα είδη αμμώδους εδάφους, γνωρίζοντας ότι η πλοήγηση στη Σαουδική Αραβία, είναι το παν.

Διαδρομή, Ημερομηνία, Αφετηρία, Τερματισμός, Συνολικά χλμ.| Ειδική διαδρομή

  • 1Α Σάββατο/1 Ιανουαρίου 2022/Τζέντα > Χαίρε 614 χλμ.|19 χλμ.
  • 1Β Κυριακή/2 Ιανουαρίου 2022/Χαίρε > Χαίρε 514 χλμ.| 333 χλμ.
  • 2 Δευτέρα/3 Ιανουαρίου 2022/Χάυλ> Αλ Αρταουία 568 χλμ.|338 χλμ.
  • 3 Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022 Αλ Αρταουία > Αλ Κουίσιμα 555 χλμ.|368 χλμ.
  • 4 Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2022 Αλ Κουίσιμα > Ριάντ 707 χλμ.|465 χλμ.
  • 5 Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2022 Ριάντ > Ριάντ 560 χλμ.|346 χλμ.
  • 6 Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2022 Ριάντ > Ριάντ 618 χλμ.|402 χλμ.
  • Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2022 Ριάντ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ

  • 7 Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2022 Ριάντ > Αλ Νταουαντίμι 701 χλμ.|402 χλμ.
  • 8 Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 Αλ Νταουαντίμι > Ουάντι αντ-Νταουασίρ 830 χλμ.|395 χλμ.
  • 9 Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 Ουάντι αντ-Νταουασίρ > Ουάντι αντ-Νταουασίρ 491 χλμ.|287 χλμ.
  • 10 Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 Ουάντι αντ-Νταουασίρ > Μπίσα 759 χλμ.|375 χλμ.
  • 11 Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 Μπίσα > Μπίσα 501 χλμ.|346 χλμ.
  • 12 Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 Μπίσα > Τζέντα 680 χλμ.|164 χλμ.
Advertisement

Η «μάχη» της νίκης

Sebastian Loeb, Stephane Peterhansel και Carlos Sainz ποιος θα κερδίσει; Η μεγάλη μάχη είναι στην Κλάση T1+ Τα τελευταία χρόνια, η μάχη στη μεγάλη κατηγορία των αυτοκινήτων ήταν ανάμεσα στην X-Raid (Mini John Cooper Works) και την Overdrive (Toyota Gazoo Racing). Μία κόντρα ανάμεσα σε δύο μονομάχους.

Advertisement

Τα 4WD αυτοκίνητα είχαν μικρότερα μεταξόνια και μικρότερους τροχούς, πράγμα που έκανε τα ελαστικά επιρρεπή στα κλαταρίσματα. Φέτος μπορούν να έχουν μεγαλύτερους τροχούς, φαρδύτερο πλαίσιο και μεγαλύτερες διαδρομές στην ανάρτηση.

Τα 2WD buggies (με κίνηση σε δύο τροχούς) θα διατηρήσουν τη δυνατότητα να φουσκώνουν /ξεφουσκώνουν τα ελαστικά τους μέσω διακόπτη στο cockpit, ώστε να μπορούν να μεγιστοποιήσουν την πρόσφυση και να βελτιώνουν την οικονομία καυσίμων. Για να ισορροπήσει την ισχύ, η FIA θέσπισε κανόνες για το μέγεθος των εισαγωγών στους κινητήρες.

Advertisement

Αυτό σημαίνει πως και οι δύο ομάδες αγωνίζονται ουσιαστικά με νέα αυτοκίνητα, πράγμα που αφήνει το περιθώριο για ανακατατάξεις. Η Mini έχει κερδίσει τα δύο τελευταία Dakar, αλλά σε αυτούς τους δύο αγώνες ο Nasser Al-Attiyah της Toyota είχε περισσότερα από 80 κλαταρίσματα. Μπορεί αυτή η αλλαγή κανονισμών να κάνει τη διαφορά και να τον βοηθήσει να κατακτήσει την τέταρτη νίκη του;

Το νέο Audi RS Q e-tron

Το Audi RS Q e-tron των 671 ίππων έχει προκαλέσει ντόρο. Η Audi θέλει να είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που χρησιμοποιεί ηλεκτροκίνητο σύστημα μετάδοσης σε συνδυασμό με έναν μετατροπέα ενέργειας.

Η εμπλοκή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων στο ανώτατο επίπεδο του cross-country rallying, αποτελεί ένα τεράστιο βήμα στον τομέα της έρευνας και εξέλιξης. Το αυτοκίνητο δεν έχει τρέξει ακόμα σε αγώνα, όμως το… κουτσομπολιό από τις έως τώρα δοκιμές του, είναι πως αποτελεί πραγματικό θηρίο σε ό,τι αφορά στην απόδοση. Η καμπύλη ροπής των ηλεκτροκινητήρων μπορεί να αποτελέσει τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των κινητήρων εσωτερικής καύσης, που μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει σημαντικά στο σκαρφάλωμα σε αμμόλοφους.

Ότι κι αν γίνει στο Dakar, σίγουρα θα… ηλεκτρίσει του θεατές ανά τον κόσμο πόσο μάλλον με την παρουσία δύο κορυφαίων οδηγών πίσω από το τιμόνι, όπως ο Stephane Peterhansel και ο Carlos Sainz, τους οποίους πλαισιώνει ο πολυτάλαντος Mattias Ekstrom, που συμμετέχει για δεύτερη φορά στο Dakar.

Laia Sanz, από τους δύο στους τέσσερις τροχούς

Η Laia Sanz κατέχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά ρεκόρ στην ιστορία του Dakar: Έχει τερματίσει σε όλες τις ειδικές διαδρομές, επί 11 συνεχόμενα χρόνια. Επιτέλους άφησε τη σέλα της μοτοσικλέτας της για να βρεθεί πίσω από το τιμόνι. Παρότι έχει πολλά να μάθει, οι ικανότητές της στην πλοήγηση και οι αντοχές της, είναι ήδη στο επίπεδο των καλύτερων οδηγών. Όταν βρει ρυθμό, να τη φοβάστε.

Τα νέα ταλέντα

Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο η συμμετοχή στο Dakar. Χρειάζεται μεγάλος προϋπολογισμός απλά και μόνο για να ανέβει κάποιος στη ράμπα της εκκίνησης – πράγμα που παραδοσιακά άφηνε εκτός νέους σε ηλικία οδηγούς. Όμως, τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει και η κοινότητα του Dakar αναγνωρίζει την ανάγκη για νέα ταλέντα.

Παρακολουθήστε στα side-by-side, τους Seth Quintero και Mitch Guthrie Jr, έχουν πλέον από ένα Dakar στο ενεργητικό τους και πέρυσι έδειξαν πως είχαν ταχύτητα. Στους δύο τροχούς, ένας νεαρός Αμερικανός που ακούει στο όνομα Mason Klein έχει αποδειχθεί γρήγορος και ικανός στην πλοήγηση – όπως άλλωστε και ο teammate του, Bradley Cox, γιος του θρύλου του Dakar, Alfie Cox. Αμφότεροι αγωνίζονται με τα χρώματα της Bas Dakar, μία ομάδα που παραδοσιακά τροφοδοτεί με ταλέντα τις εργοστασιακές ομάδες.

Η πλοήγηση και η προσεκτική οδήγηση θα κάνουν τη διαφορά

Όσο ανεβαίνει το επίπεδο του ανταγωνισμού, τόσο ανεβαίνουν οι ταχύτητες και μαζί με αυτές τα ρίσκα. Οι διοργανωτές θέλουν να τις περιορίσουν επιλέγοντας road-books με κλειστές και σκληρές ειδικές διαδρομές, με παγίδες στην πλοήγηση. Αναμφίβολα η ταχύτητα εξακολουθεί να κάνει τη διαφορά, αλλά τώρα, περισσότερο από ποτέ, σημασία έχει το πόσο γρήγορα μπορείς να διαβάσεις το roadbook.

Καθώς αυτά παραδίδονται ηλεκτρονικά και λίγο πριν την εκκίνηση της κάθε ειδικής διαδρομής, δεν υπάρχει η δυνατότητα προετοιμασίας. Οι αγωνιζόμενοι πρέπει να βρουν το δρόμο τους σε ρυθμούς αγώνα.

Στις μοτοσικλέτες δεν υπάρχουν φαβορί

Τα πέντε προηγούμενα Dakar είχαν και διαφορετικό νικητή στις μοτοσυκλέτες – μάλιστα όλοι τους συμμετέχουν στον φετινό αγώνα. Αυτοί, μαζί με μερικούς ακόμα ικανούς αναβάτες, τόσο πρωτοεμφανιζόμενους (όπως ο Daniel Sanders) ή έμπειρους (όπως ο Nacho Cornejo), μπορούν να κερδίσουν αυτό τον αγώνα. Η Red Bull KTM Factory Racing έχει τέσσερις νικητές να μάχονται με τις νέες της μοτοσυκλέτες, συμπεριλαμβανομένου του περυσινού νικητή, Kevin Benavides, και του νικητή του 2021 Cross Country World Championship, Matthias Walkner.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμές στο Μαρόκο για το Audi RS Q e-tron του Ράλι Ντακάρ
Μία Porsche του 1991 για το Ράλι Ντακάρ του 2022
Danilo Petrucci: Από το MotoGP στο Rally Dakar