Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Newey: Δύσκολη η βελτίωση της RB9!

Ελλάδα 9:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Newey: Δύσκολη η βελτίωση της RB9!

ΑΓΩΝΕΣ

Newey: Δύσκολη η βελτίωση της RB9!

ΑΓΩΝΕΣ

Ο τεχνικός διευθυντής της Red Bull Racing Άντριαν Νιούι αναφερόμενος στη νέα χρονιά είναι επιφυλακτικός για το πόσο μπορεί να βελτιώσει τη φετινή πρωταθλήτρια RB8. Ο 54χρονος αεροδυναμιστής που πρώτος εφάρμοσε το blown diffuser το 2011 εκμεταλλευόμενος την κινητική ενέργεια των καυσαερίων είδε φέτος τους κανονισμούς να ανατρέπουν πολλά απ’ αυτά που είχε διαμορφώσει στην περιοχή. Αντέδρασε κατάφερε να αξιοποιήσει τη γνώση που αποκόμισε πάνω στο θέμα «ενέργεια καυσαερίων» και μετά το μέσο της χρονιάς έδωσε στο Φέτελ μονοθέσιο νικητή με το οποίο ο Γερμανός πιλότος διατήρησε τον τίτλο του για 3η συνεχή χρονιά.

Advertisement
Advertisement

Ο Νιούι μιλώντας για το 2013 ακούστηκε προβληματισμένος: «Η δυσκολία του να πετύχεις μια βελτίωση αυξάνει καθώς βρισκόμαστε στην 5η χρονιά με σταθερούς κανονισμούς όσον αφορά στο βασικό πλαίσιο. Αυτό διαμορφώθηκε το 2008 και ισχύει σε γενικές γραμμές με μικρές τροποποιήσεις από το 2009. Οι διαφορές ανάμεσα στις ομάδες μειώνονται και αυτό αποδεικνύεται από τον αριθμό των διαφορετικών νικητών που είχαμε φέτος».

Έξι διαφορετικές ομάδες Red Bull, McLaren, Ferrari, Lotus, Mercedes και Williams πήραν νίκη φέτος κάτι τέτοιο είχε να συμβεί πολλά χρόνια, από το 2003 είχαμε να δούμε 8 διαφορετικούς νικητές.

Ο Νιούι επισημαίνει: «Είναι μια απόδειξη του πόσο αμφίρροπη είναι η μάχη. Σε κάθε αγώνα υπάρχουν τόσες πολλές παράμετροι που μπορεί ν’ ανατρέψουν τις ισορροπίες δυνάμεων. Τα ελαστικά για τα οποία έγινε πολύς λόγος φέτος είναι μια κρίσιμη παράμετρος ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν του πως κάθε μονοθέσιο τα φορτίζει διαφορετικά. Κάποιες φορές μια συγκεκριμένη διαδρομή σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία μπορεί να ευνοήσει ένα μονοθέσιο περισσότερο απ’ ότι τα υπόλοιπα. Θα είναι πολύ δύσκολο το 2013 να υπάρξει κυρίαρχη ομάδα. Όσον αφορά στην RB9 δεν υπάρχουν εκπλήξει θα είναι μια βελτίωση της φετινής πρωταθλήτριας RB8. Έχουμε την πολυτέλεια να γνωρίζουμε τι ακριβώς πρέπει να βελτιώσουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Δεν ξέρουμε όμως τι θα κάνουν οι υπόλοιποι».
[nggallery id=1057]
Κείμενο: Τ. Πουρναράκης
Πηγή: protothema.gr

Advertisement
Advertisement