Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία νικητές του WRC (+video)

Ελλάδα 7:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία νικητές του WRC (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία νικητές του WRC (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Πολλοί είναι οι νέοι οδηγοί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έρχεται μία αλλαγή φρουράς. Η αλλαγή της σύνθεσης των ομάδων είναι προ των πυλών.

Advertisement
Advertisement

Οι οδηγοί του WRC (ιδίως οι νικητές) γίνονται όλο και νεότεροι στις μέρες μας αλλά μερικές φορές και η εμπειρία μετράει.

 

Σε ηλικία 47 ετών, ο Sebastien Loeb κέρδισε την 80ή του νίκη στο ράλι του Μόντε Κάρλο, τον όγδοο θρίαμβό του στη διοργάνωση και την πρώτη του επιτυχία με ένα αυτοκίνητο νέων κανονισμών. Έγινε επίσης ο γηραιότερος νικητής του WRC στην ιστορία.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, ο Loeb δεν είναι ο μόνος οδηγός που έχει δώσει μαθήματα ως… ηλικιωμένος. Ψάξαμε στο διαδίκτυο και συγκεντρώσαμε τους 10 μεγαλύτερους σε ηλικία οδηγούς του WRC στην ιστορία του θεσμού και την τελευταία νίκη τους.

Kenneth Eriksson
Ηλικία: 41 ετών, 2 μηνών και 23 ημερών
Αγώνας: Ράλι Νέας Ζηλανδίας, 1997

Advertisement

Αν και η χρονιά του 1997 ήταν η χειρότερη του Eriksson στα μπλε της Subaru – αγωνίστηκε μόνο σε ένα ράλι για την ομάδα το 1998 – εξασφάλισε την έκτη και τελευταία νίκη της μακρόχρονης καριέρας του στη Νέα Ζηλανδία το ’97. Η διαδρομή του Eriksson προς τη νίκη ήταν δύσκολη καθώς έπρεπε να οδηγήσει χωρίς τέταρτη ταχύτητα στις δύο πρώτες διαδρομές. Θυμίζουμε πως ο Eriksson οδηγούσε με συμβατικό κιβώτιο ταχυτήτων σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που είχαν σειριακό. Πέρασε τους Colin McRae και Carlos Sainz για να κερδίσει.

Advertisement

Carlos Sainz
Ηλικία: 42 ετών, 3 μηνών και 6 ημερών
Αγώνας: Ράλι Αργεντινής, 2004

Η διοργάνωση του 2004 στο Ράλι Αργεντινής είναι πιθανώς περισσότερο γνωστή για το μνημειώδες ατύχημα των Markko Martin/ Michael Park, που τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν στην SS5 (Villa Giardino – La Falda), αλλά ήταν η τελευταία νίκη του Sainz στο WRC. Ο Sainz πέρασε τον Marcus Gronholm τη δεύτερη μέρα, του αγώνα.

  1. Didier Auriol
    Ηλικία: 42 ετών, 7 μηνών και 7 ημερών
    Αγώνας: Ράλι Ισπανίας, 2001
Advertisement

Από κάθε άποψη, η σεζόν του WRC του 2001 ήταν κάτι σαν μια χαμένη ευκαιρία όχι μόνο για τον Didier Auriol, αλλά για ολόκληρη την ομάδα της Peugeot. Μέχρι το Ράλι Ισπανίας, ο πρωταθλητής του 1994 Auriol είχε τερματίσει μόνο μία φορά στους τρεις πρώτους αγώνες. Ο Γάλλος, αν και προηγήθηκε μόνο στις 4 τελευταίες διαδρομές το πρωί της τελευταίας ημέρας, ήταν ο δημοφιλής «ηθικός» νικητής. Αυτή ήταν και η τελευταία του επιτυχία στο WRC.

4 Pentti Airikkala
Ηλικία: 44 ετών, 2 μηνών και 19 ημερών
Αγώνας: RAC Rally, 1989

Όσο μακρά και επιτυχημένη ήταν η καριέρα του Airikkala στα ράλι, είναι σχεδόν αδικία το γεγονός ότι περιορίστηκε σε μόλις 38 εμφανίσεις στο WRC. Η επιτυχία του στο RAC (Ράλι Βρετανίας) του 1989 ήταν, ωστόσο, απόδειξη, ότι ο Φινλανδός ήταν στα καλύτερά του στους γρήγορους, ολισθηρούς και απρόβλεπτους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου. Ως ανταμοιβή για τη συμμετοχή του έδωσε στη Mitsubishi τον τίτλο του Group N για τους κατασκευαστές στο βρετανικό πρωτάθλημα.

3 Hannu Mikkola
Ηλικία: 44 ετών, 10 μηνών και 27 ημερών
Αγώνας: Ράλι Σαφάρι, 1987

Στον Φινλανδό άρεσε πάντα να κερδίζει με τεράστια διαφορά, αλλά η 18η και τελευταία του νίκη στο WRC με διαφορά 17 λεπτών δεν ήταν η πιο πειστική του. Ο Mikkola πήρε το προβάδισμα, όταν οι Bjorn Waldegard και Stig Blomqvist αντιμετώπισαν μηχανικά προβλήματα. Ο Mikkola είχε και αυτός προβλήματα, με το turbo στο Quattro του. Η εγκατάλειψη φαινόταν πιθανή, αλλά η ομάδα του Audi κατάφερε να βρει intercooler και Turbo και ο Mikkola κέρδισε μια εύκολη νίκη από τον συναθλητή του Walter Rohrl.

2 Bjοrn Waldegard
Ηλικία: 46 ετών, 5 μηνών και 4 ημερών
Αγώνας: Ράλι Σαφάρι, 1990

Για χρόνια, φαινόταν ότι το ρεκόρ του πρώτου Παγκόσμιου Πρωταθλητή Οδηγών του WRC, Bjorn Waldegard ως γηραιότερος νικητής αγώνων δεν θα «έσπαγε» ποτέ.

Ένας οδηγός τεράστιας εμπειρίας, ο Waldegard, μπόρεσε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις ικανότητές του στην Αφρικανική διοργάνωση για να βγει στην κορυφή. Ο Waldegard ηγήθηκε μετά την πρώτη μέρα, παρά το γεγονός ότι η ομάδα του (Toyota) έπρεπε να φέρει αεροπορικός (από την Κολωνία στο Ναϊρόμπι)  μία αντλία νερού, ένα intercooler και ένα turbo μετά από ένα πρώιμο μηχανικό πρόβλημα για τον Σουηδό. Ο Waldegard είχε διαφορά από τον δεύτερο σχεδόν μια ώρα, αλλά ένα αργό service, μείωσε αυτό το πλεονέκτημα στα 39 λεπτά και ένας σπασμένος άξονας μετάδοσης κίνησης το μείωσε σε μόλις έξι λεπτά. Όμως ο 46χρονος κράτησε για να εξασφαλίσει τη νίκη καθώς μόλις επτά αυτοκίνητα τερμάτισαν τον αγώνα.

1 Sebastien Loeb
Ηλικία: 47 ετών, 11 μηνών και 3 ημερών
Αγώνας: Ράλι Μόντε Κάρλο, 2022

Ο εννιά φορές πρωταθλητής του WRC δεν έχει κάνει ολόκληρη σεζόν από το 2012, αλλά αυτό μην σας ξεγελά. Η 80η νίκη στην καριέρα του, η όγδοη νίκη του στο Ράλι Μόντε Κάρλο, η πρώτη για τη Ford και η πρώτη νίκη στη νέα υβριδική εποχή του WRC, ήταν το αποτέλεσμα μιας επικής μονομαχίας με τον μεγάλο του αντίπαλο Sebastien Ogier. Ο Γάλλος είχε μάλιστα και μία νέα συνοδηγό την Isabelle Galmiche.

Η νίκη κρίθηκε την τελευταία ημέρα του αγώνα στην  τελευταία ειδική διαδρομή, όταν ο Ogier είχε ένα κατεστραμμένο ελαστικό. Ο Loeb και η Galmiche πάλεψαν και νίκησαν με διαφορά 10”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
WRC Ράλι Μόντε Κάρλο: Ο Loeb νικητής σε αγώνα θρίλερ
Επίσημο: Ο Loeb επιστρέφει με την M-Sport το 2022 (+video)
Το Ράλι Ακρόπολις επέστρεψε και στο WRC 10 (+video)