Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Formula E: Vandoorne και Mercedes πρωταθλητές! (+video)

Ελλάδα 5:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Formula E: Vandoorne και Mercedes πρωταθλητές! (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Formula E: Vandoorne και Mercedes πρωταθλητές! (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Ο Stoffel Vandoorne και η Mercedes είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές της όγδοης σεζόν στην Formula e! Ο Βέλγος οδήγησε συνετά στο τελευταίο e-prix της χρονιάς και με την δεύτερη θέση εξασφάλισε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία. Νικητής στον δεύτερο αγώνα της Σεούλ ήταν ο Mortara.

Advertisement
Advertisement

Ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία σχεδόν τέλεια σύνοψη του φετινού πρωταθλήματος. Ο Vandoorne να οδηγεί σταθερά και χωρίς λάθη συλλέγοντας συνεχώς βαθμούς την στιγμή που οι αντίπαλοί του έπεφταν πολύ συχνά σε κάθε είδους κακοτοπιές.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πώς ο Βέλγος κέρδισε μόνο ένα e-prix φέτος, αυτό του Μονακό. Όμως, ο Stoffel πήρε βαθμούς σε όλους τους αγώνες πλην εκείνου στο Μεξικό. Ήταν μία μικρή δικαίωση για τον Βέλγο ο οποίος είχε φτιάξει το όνομά του, ενώ αγωνιζόταν ακόμη στις μικρότερες κατηγορίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Όμως, η σύντομη συμμετοχή του στην Formula 1 σίγουρα δεν ήταν στο επίπεδο που ανέμεναν οι περισσότεροι. Μπορεί η formula e να μην έχει το πρεστίζ της F1. Ακόμη κι έτσι, όμως, πρόκειται για ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στο οποίο, μάλιστα, δεν υπάρχουν μονοθέσια τα οποία να βρίσκονται ένα δευτερόλεπτο ανά γύρο μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Advertisement

Κατά συνέπεια η σωστή εκτέλεση κάθε αγωνιστικού Σαββατοκύριακου από τους οδηγούς και τις ομάδες αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Η Mercedes EQ κατέκτησε το δεύτερο -συνεχόμενο- πρωτάθλημα της στην κατηγορία κατά την τελευταία χρονιά συμμετοχής της. Από την ένατη σεζόν θα αγωνίζεται ως McLaren μετά την εξαγορά της από την βρετανική εταιρία.

Ο Mortara νικητής

Advertisement

Στα του αγώνα, τώρα, ο Edoardo Mortara κατέκτησε -μάλλον εύκολα- την τέταρτη φετινή του νίκη. Ο Ιταλοελβετός της Venturi Racing ξεκινούσε δεύτερος σήμερα πίσω από τον Da Costa. Νωρίς, όμως, θα έπαιρνε την πρωτοπορία από τον Πορτογάλο με τον Dennis να εκμεταλλεύεται την μονομαχία των δύο για να περάσει εκείνος δεύτερος.

Ο Vandoorne που ξεκινούσε τέταρτος οδηγούσε συντηρητικά προσπαθώντας να μην εμπλακεί σε επικίνδυνες μονομαχίες στην πίστα. Η στρατηγική αυτή ήταν η ενδεδειγμένη, ιδίως από την στιγμή που ο κυρίως αντίπαλός του, Mitch Evans βρισκόταν στο τέλος της βαθμολογούμενης δεκάδας.

Ο Νεοζηλανδός τα έδωσε όλα χθες, αλλά οι κατατακτήριες του δεύτερου e-prix της Σεούλ τον έφεραν στην δύσκολη 13η θέση εκκίνησης. Έτσι, είχε έναν μάλλον διαδικαστικό αγώνα για να τερματίσει έβδομος. Ο Evans είχε μία εντυπωσιακή χρονιά φέτος, κερδίζοντας τέσσερις φορές, όσες και ο Mortara. Ωστόσο και οι δύο οδηγοί είχαν αρκετούς τερματισμούς εκτός βαθμών και αυτό τους κόστισε στην μάχη του τίτλου.

Στην πίστα, πίσω από τον Mortara τερμάτισε ο Jake Dennis. Όμως, στον Βρετανό επιβλήθηκε ποινή πέντε δευτερολέπτων για την επαφή που είχε με τον Da Costa και αυτό τον υποβίβασε τρίτο στην τελική κατάταξη. Έτσι, ο Vandoorne ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του podium. Για τον Βέλγο, φυσικά, δεν είχε και ιδιαίτερη σημασία. Το μεγάλο τρόπαιο, αυτό του παγκόσμιου πρωταθλητή, ήταν έτσι κι αλλιώς δικό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Formula E: Ο Dennis τον πρώτο αγώνα στο Λονδίνο (+video)
Formula E: Ο Di Grassi κερδίζει το δεύτερο e-prix στο Λονδίνο (+video)
Formula E: Στον Evans ο πρώτος αγώνας της Σεούλ (+video)