Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Αυτό είναι το hypercar της Peugeot για τους αγώνες αντοχής (vid)

Ελλάδα 4:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτό είναι το hypercar της Peugeot για τους αγώνες αντοχής (vid)

ΑΓΩΝΕΣ

Αυτό είναι το hypercar της Peugeot για τους αγώνες αντοχής (vid)

ΑΓΩΝΕΣ

Η μεγάλη αντεπίθεση της Peugeot στους αγώνες αντοχής και τη θρυλική 24ωρη δοκιμασία Le Mans, μόλις απέκτησε και… άρμα, με το εντυπωσιακό 9X8.

Advertisement
Advertisement

Ένα καινοτόμου σχεδιασμού πρωτότυπο με το οποίο η γαλλική εταιρεία θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (WEC) του 2022 και που με την πρώτη ματιά, σχεδόν σοκάρει! Δεν είναι μόνο το σμιλευμένο περιτύλιγμά του, με τις δεκάδες ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές λεπτομέρειες, είναι περισσότερο η απουσία ενός στοιχείου που μέχρι πρότινος ήταν αναπόσπαστο κομμάτι στους αγώνες: η πίσω αεροτομή!

«Πετύχαμε τέτοιο βαθμό αεροδυναμικής απόδοσης που μας επιτρέπει να ακολουθήσουμε αυτή την οδό. Μη με ρωτήσετε πως! Έχουμε την πρόθεση να το κρατήσουμε μυστικό όσο γίνεται για περισσότερο», είπε σχετικά ο επικεφαλής αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Stellantis, Jean-Marc Finot.

Η επίσημη παρουσίαση του 9Χ8 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με όλα να ξεκινούν με επίδειξη της αγωνιστικής κληρονομιάς της γαλλικής μάρκας στους αγώνες: τόσο εντός πίστας όσο και στις ειδικές διαδρομές, με έμφαση φυσικά στους αγώνες αντοχής. Και μετά, επιστρατεύτηκαν οι οδηγοί της Peugeot, στελέχη της αγωνιστικής ομάδας αλλά και η Linda Jackson, CEO της Peugeot.

Advertisement
Advertisement

Peugeot-9X8-b1000x600

Εξήγησε πως το «9» αφορά την κορυφή της γκάμας, το «Χ» μαρτυρά την τετρακίνηση ενώ το «8» ενσωματώνει το hypercar στην υπάρχουσα οικογένεια μοντέλων της μάρκας, όπου τα ονόματα όλων των μοντέλων τελειώνουν με αυτό.

Το 9X8 παίρνει ώθηση από έναν V6 Bi-Turbo κινητήρα χωρητικότητας 2.6 λίτρων που προσφέρει 600 άλογα και συνεργάζεται MGU ηλεκτροκινητήρα 200kW που είναι τοποθετημένος στον εμπρός άξονα του υβριδικού, τετρακίνητου θηρίου. Όσο για τη μπαταρία υψηλής πυκνότητας 900V, αποτελεί προϊόν της συνεργασίας της Peugeot Sport με την Total Saft Engineered.

Advertisement

«Σχεδιασμένο για να τρέχει, σχεδιασμένο για να μάχεται» είναι το σλόγκαν που το συνοδεύει και η εξάδα των οδηγών που θα μάχονται με αυτό στις πίστες περιλαμβάνει τους Kevin Magnussen, Jean-Eric Vergne, Paul di Resta, Loic Duval, Mikkel Jensen και Gustavo Menezes, με τον James Rossiter να αποτελεί εφεδρικό οδηγό.

Peugeot-9X8-a1000x600

Advertisement

Με το 9Χ8 η Peugeot θα επιστρέψει στους αγώνες αντοχής μετά από μία δεκαετία και την τότε παύση του αγωνιστικού προγράμματος του 908. Και φαίνεται πως οι Γάλλοι είναι αποφασισμένοι να επιστρέψουν με στιλ. Σίγουρα κάποια από τα στοιχεία που είδαμε στην παρουσίαση, ειδικά στο εσωτερικό, δεν θα υπάρχουν στην τελική μορφή του αυτοκινήτου. Αλλά και πάλι, πολλά απ’ όσα είδαμε, δεν τα έχουμε ξαναδεί.

«Οι νέοι κανονισμοί της LMH σχεδιάστηκαν για να προσφέρουν περισσότερη ευελιξία στον τεχνικό τομέα. Να επιτρέψουν την καινοτόμο σκέψη να φέρει νέες ιδέες, τόσο στη αεροδυναμική όσο και στο γενικότερο σχεδιασμό. Οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της Peugeot εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία για να δημιουργήσουν ένα εντελώς νέο είδος αγωνιστικού οχήματος», είπε ο Olivier Jansonnie, τεχνικός διευθυντής του προγράμματος WEC της Peugeot Sport.

Στο πλαίσιο της «ελευθερίας», κάθε κατασκευαστής μπορεί να δουλέψει ελεύθερα στον τομέα του διαχύτη, το πάτωμα δεν είναι υποχρεωτικά επίπεδο και όλη αυτή η δυνατότητα αξιοποίησης της ροής αέρα, είναι που οδήγησε σε λύσεις που δεν απαιτούν τη χρήση πίσω αεροτομής!

Advertisement

Δείτε το 9X8 στο video που ακολουθεί…

Διαβάστε επίσης:
Ιταλική Formula 4: Πολύτιμα μαθήματα για Μαρκογιάννη
Τα επτά πιο άσχημα αγωνιστικά και οι ιστορίες τους (video)
WRC Ράλι Σαφάρι: Καταστροφή για Neuville, θρίαμβος Ogier (videos)