Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Σπουδαία εντός έδρας νίκη για Αλόνσο

Ελλάδα 20:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σπουδαία εντός έδρας νίκη για Αλόνσο

ΑΓΩΝΕΣ

Σπουδαία εντός έδρας νίκη για Αλόνσο

ΑΓΩΝΕΣ

Ο Φερνάντο Αλόνσο ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής του Ευρωπαϊκού γκραν πρι που λαμβάνει χώρα στους δρόμους του λιμανιού της Βαλένθια. Ο Ισπανός χαμογέλασε τελευταίος σε ένα αγώνα με ανατροπές και απρόοπτα που εξουδετέρωσαν τους κύριους αντιπάλους του. Με τον ήλιο να καίει και τις κερκίδες γεμάτες από παθιασμένους Ίβηρες, το ξεκίνημα του αγώνα προδίκαζε ίσως βαρετή εξέλιξη. Ο κάτοχος της πολ ποζίσιον, Σεμπάστιαν Φέτελ, όχι απλά εκκίνησε εκπληκτικά αλλά μέσα σε λίγους μόνο γύρους κατάφερε να αποκτήσει εντυπωσιακή διαφορά, δείχνοντας αποφασισμένος για τη τρίτη συνεχόμενη νίκη του στο συγκεκριμένο σιρκουί.

Advertisement
Advertisement

Πίσω του, η McLaren του Λιούις Χάμιλτον καθυστερούσε αισθητά τα μονοθέσια που ακολουθούσαν, με τον Βρετανό άθελα του να βοηθά το πλάνο του Γερμανού της Red Bull Racing. Μετά από πίεση διαρκείας, ο Ρομέν Γκροζάν κατάφερε να περάσει τον Χάμιλτον και να αναλάβει το ρόλο του κυνηγού του Φέτελ αν και η διαφορά είχε ήδη ανέβει στα είκοσι δευτερόλεπτα. Ωστόσο, όλα άλλαξαν στον 27ο γύρο του αγώνα.

Η σύγκρουση των Χέικι Κοβαλάνειν (Caterham) και Ζαν-Ερίκ Βερν γέμισε την αγωνιστική διαδρομή με θραύσματα και προκάλεσε την είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα. Αυτό μηδένισε τις διαφορές, προμηνύοντας συναρπαστική συνέχεια – ειδικά από τη στιγμή που οι πρωτοπόροι μπήκαν στα πιτ και έβαλαν όπως υποχρεούνταν τη μέση γόμα ελαστικών της Pirelli, ώστε να φτάσουν χωρίς άλλο πιτ στοπ μέχρι τον τερματισμό.

Όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας αποσύρθηκε, αντί να απειληθεί ο Φέτελ από τον Γκροζάν, ήταν ο Φερνάντο Αλόνσο εκείνος που επιτέθηκε στον οδηγό της Lotus. Με ένα παλικαρίσιο προσπέρασμα, ο οδηγός της Ferrari κατάφερε να βρεθεί στη δεύτερη θέση, παρότι είχε εκκινήσει μόλις ενδέκατος.

Advertisement
Advertisement

Κι ενώ όλοι περίμεναν να δουν αν η F2012 είχε την ταχύτητα να ακολουθήσει ή και να επιτεθεί στην RB8, ο Φέτελ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει όταν απροειδοποίητα έσβησε ο κινητήρας του. Με τον κόσμο να ουρλιάζει στις κερκίδες, ο Αλόνσο βρέθηκε στη πρωτοπορία και είχε μάλιστα λίγο αργότερα την τύχη να απαλλαχθεί κι από την απειλή του Γκροζάν! Η πτώση πίεσης στην αντλία καυσίμου της E20 άφησε τον οδηγό της Lotus εκτός αγώνα, επιτρέποντας στον Αλόνσο να διαχειριστεί το υπόλοιπο αυτού.

Άλλωστε ο δεύτερος πλέον Χάμιλτον (που νωρίτερα είχε χάσει πάρα πολύ χρόνο μετά από ένα καταστροφικό πιτ στοπ), έδειχνε πως δεν μπορούσε να απειλήσει, ειδικά με τη φθορά των πίσω ελαστικών του να έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή πτώση στην απόδοση τους στους τελευταίους γύρους. Ο Βρετανός αμύνθηκε αλλά τελικά δεν κατάφερε να σταματήσει τον Κίμι Ράικονεν που με τη δεύτερη Lotus, βρέθηκε στη δεύτερη θέση.

Κι αν ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2007 είχε τον τρόπο αλλά και την υπομονή να βρει τρόπο να περάσει τον Χάμιλτον χωρίς… ρίσκο, δεν συνέβη το ίδιο με τον Μαλντονάντο που ακολουθούσε. Σε μία συνέχεια της μεταξύ τους κόντρας πέρυσι στο Μονακό, συγκρούστηκαν χάνοντας αμφότεροι την ευκαιρία να βρεθούν στο βάθρο. Ο οδηγός της McLaren κατέληξε στον τοίχο και πέταξε εκνευρισμένος το τιμόνι του ενώ εκείνος της Williams έχασε την εμπρός του αεροτομή και μαζί της πολλές θέσεις.

Advertisement

Αυτό το συμβάν, επέτρεψε στον Μίκαελ Σουμάχερ να κερδίσει θέσεις και να βρεθεί τελικά στην τρίτη, ανεβαίνοντας γα πρώτη φορά μετά την επιστροφή του στη φόρμουλα 1 στο βάθρο. Ήταν το 155οτης καριέρας του και ίσως το σημαντικότερο αφού αποτέλεσε απάντηση σε όσους τους έχουν ασκήσει έντονη κριτική.

Από τη δέκατη-ένατη  θέση στην εκκίνηση, ο Μαρκ Γουέμπερ ανέβηκε στην 4η για λογαριασμό της Red Bull ενώ ακολούθησαν η Force India του Χούλκενμπεργκ, η Mercedes του Νίκο Ρόζμπεργκ, η άλλη Force India με τον Πολ Ντι Ρέστα, η McLaren του Τζένσον Μπάτον, η Sauber του Σέρχιο Πέρες και η Williams του Μαλντονάντο που ρίσκαρε κι έχασε.

Advertisement

Ο Αλόνσο έγινε λοιπόν ο μοναδικός οδηγός που έχει φέτος στο ενεργητικό του δύο νίκες και με αυτή την επιτυχία, επέστρεψε και στην κορυφή της βαθμολογίας. Μάλιστα, οι 25 βαθμοί ισοδυναμούν με χρυσάφι από τη στιγμή που οι Φέτελ και Χάμιλτον έμειναν στο μηδέν. Ο Ισπανός έχει πλέον 111 πόντους έναντι 91 του Γουέμπερ που πέρασε δεύτερος, με τον Χάμιλτον στους 88, τον Φέτελ στους 85 και τον Ρόζμπεργκ στους 75,

Στους κατασκευαστές, η Red Bull Racing όχι απλά διατήρησε τα ηνία αλλά αύξησε το προβάδισμα της. Οι ταύροι έχουν 176 πόντους ενώ η McLaren 137, με τις Lotus και Ferrari να δίνουν μεγάλη μάχη, έχοντας 126 και 122 αντίστοιχα.

Επόμενος αγώνας, το γκραν πρι της Μεγάλης Βρετανίας, στο Σίλβερστοουν, στις 8 Ιουλίου.

Advertisement