Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Skoda Fabia: Ασφάλεια πάνω από όλα…

Ελλάδα 17:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Skoda Fabia: Ασφάλεια πάνω από όλα…

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Skoda Fabia: Ασφάλεια πάνω από όλα…

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το νέο Skoda Fabia αλλάζει τα δεδομένα στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων, εστιάζοντας όχι μόνο στην βελτίωση της ποιότητας και της άνεσης, αλλά και στην κορυφαία ασφάλεια που εξασφαλίζει στους επιβάτες του και τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού.

Advertisement
Advertisement

Με το νέο Fabia η Skoda φέρνει μία συνολικά αναβαθμισμένη πρόταση στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων. Μικρών βέβαια κατ’ όνομα, μιας και στην περίπτωση του Fabia, το αμάξωμα έχει μεγαλώσει σημαντικά και το ίδιο και οι χώροι οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν με άνεση και χωρίς πολλές παραχωρήσεις έως και πέντε επιβάτες και τις αποσκευές τους.

Ιδιαίτερα ελκυστική σε εμφάνιση, με νεανικό και δυναμικό χαρακτήρα, το νέο Fabia βασίζεται στο δάπεδο MQB-A0 το οποίο εξασφαλίζει κορυφαία οδική συμπεριφορά, εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τεχνολογιών και ένα “φρούριο” παθητικής ασφάλειας με τα υψηλότερα δυνατά στάνταρ για ένα μικρό μοντέλο.

Ως προς το τελευταίο είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο Skoda Fabia κατάφερε να συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία των πέντε αστέρων στις δοκιμές πρόσκρουσης που πραγματοποιούνται από το EuroNCAP. Kαι αυτό το επιτυγχάνει συνεχίζοντας την διαρκή βελτίωση των αυτοκινήτων της Skoda την τελευταία δεκαπενταετία, σημειώνοντας κορυφαίες επιδόσεις στις δοκιμές του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού.

Advertisement
Advertisement

Η τέταρτη γενιά του Fabia κατάφερε να συγκεντρώσει το 78% της μέγιστης βαθμολογίας, κερδίζοντας επάξια την κορυφαία διάκριση των πέντε αστέρων, όντας και επίσημα πλέον ένα από τα ασφαλέστερα μοντέλα της κατηγορίας του και όχι μόνο.

Το νέο Skoda Fabia κατάφερε να επιτύχει βαθμολογία 85% στην προστασία των ενηλίκων επιβατών, 81% στην προστασία των παιδιών, κάτι που το φέρνει ανάμεσα στις καλύτερες μετρήσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ σε αυτή την κατηγορία.

Advertisement

Υψηλές βαθμολογίες συγκέντρωσε επίσης και στην προστασία πεζών (70%) και στα συστήματα υποβοήθησης (71%). Οι βαθμολογίες αυτές το φέρνουν σε πλεονεκτική θέση και συνεχίζουν την μεγάλη παράδοση της Skoda που από το 2008 καταφέρνει όλα τα μοντέλα της να κερδίζουν την υψηλότερη βράβευση πέντε αστέρων στο EuroNCAP.

Advertisement

Στον τομέα της ασφάλειας, αξίζει να σημειώσουμε ότι το Skoda Fabia εφοδιάζεται με έως και εννέα αερόσακους, μεταξύ των οποίων και αερόσακο για τα γόνατα του οδηγού. Οι πίσω πλευρικοί αερόσακοι προσφέρονται για πρώτο φορά σε ένα Fabia.

Για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών υπάρχουν υποδοχές ISOFIX και Top Tether, έτσι ώστε να ασφαλίζουν εύκολα τα παιδικά καθίσματα, είτε στις πίσω θέσεις είτε στο κάθισμα του συνοδηγού.

Advertisement

Για να πετύχει την κορυφαία απόδοση στα τεστ του ΕuroNCAP το Fabia βασίζεται στην εξαιρετική πλατφόρμα της VW, η οποία κατασκευάζεται στο 80% από χάλυβα υψηλής αντοχής, προσφέροντας κορυφαία στρεπτική αντοχή και αποτελεί την ιδανική βάση προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης για τον οδηγό.

Τα συστήματα αυτά είναι ιδιαίτερα πλούσια και πλήρως ενημερωμένα τεχνολογικά, περιλαμβάνοντας το Travel Assist με Adaptive Cruise Control, Ιntrergrated Lane Keeping Assist, Traffic Recognition, Lane Change Assist (Side Assist) και Front Assist για προστασία πεζών και ποδηλάτων.

Χάρη στην χρήση της εξελιγμένης πλατφόρμας MQB-A0 το Skoda Fabia μπορεί να εξοπλιστεί με όλα τα προηγμένα συστήματα για την υποβοήθηση του οδηγού.

Αυτή η νέα γενιά του Skoda Fabia είναι το πρώτο μοντέλο στην ιστορία του αυτοκινήτου που μπορεί να εξοπλιστεί με το Travel Assist, ένα “πακέτο” συστημάτων. Υπάρχει για παράδειγμα το Adaptive Cruise Control το οποίο μπορεί να λειτουργήσει έως και τα 210 χλμ/ώρα.

Το σύστημα Lane Assist βοηθά την διατήρηση του αυτοκινήτου στην λωρίδα του, επεμβαίνοντας με διορθωτικές κινήσεις στο τιμόνι. Μάλιστα υπάρχουν σένσορες οι οποίοι ελέγχουν αν ο οδηγός έχει τα χέρια του πάνω στο τιμόνι, και με ειδική ηχητική και οπτική ένδειξη τον καλεί να τα επαναφέρει.

Υπάρχει επίσης το σύστημα Blind Spot Detect με Side Assist το οποίο προειδοποιεί τον οδηγό για οχήματα που βρίσκονται έως και 70 μέτρα στο “τυφλό σημείο” των καθρεπτών του και θέλουν να τον προσπεράσουν.

Το σύστημα Park Assist λειτουργεί έως και τα 40 χλμ/ώρα και βοηθά τον οδηγό να βρει την κατάλληλη θέση οδήγησης σε έναν δρόμο, αναλαμβάνοντας από εκεί και μετά την καθοδήγηση του οδηγού για το παρκάρισμα.

Το Travel Assist διαθέτει επίσης συστήματα όπως την αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας, το Front Assist με Προστασία Πεζών και Ποδηλατών, το Maneuver Assist το οποίο έχει αισθητήρες για να εντοπίσει εμπόδιο μπροστά ή πίσω κατά την διάρκεια του παρκαρίσματος και πολλά ακόμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς τα πήγε η νέα Skoda Fabia στο τεστ αποφυγής ταράνδου;
Skoda Fabia: Με χώρους και ανέσεις μεγαλύτερης κατηγορίας
Skoda Fabia: Ασφάλεια και σιγουριά πέντε αστέρων