Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Πρώτη επαφή με το Lexus LBX

Ελλάδα 22:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πρώτη επαφή με το Lexus LBX

Mobility

Πρώτη επαφή με το Lexus LBX

Mobility

Συμμετέχοντας σε μια αποστολή- αστραπή, βρεθήκαμε στο Μιλάνο καλεσμένοι της Lexus, για να παρακολουθήσουμε τα αποκαλυπτήρια του νέου LBX.

Advertisement
Advertisement

Το μεγάλο στοίχημα της Lexus, ακούει στο όνομα LBX και είναι το μικρότερο αυτοκίνητο στην ιστορία της πολυτελούς ιαπωνικής μάρκας.

Η Lexus βάζει ένα ακόμα crossover στη γκάμα της, η οποία αριθμεί πλέον μαζί με το LBX, 5 αυτοκίνητα του είδους. Η ειδοποιός διαφορά είναι πως εδώ έχουμε να κάνουμε με αυτό που θα λέγαμε «βασικό» μοντέλο- αναφερόμενοι όμως μόνο στις διαστάσεις του, που το καθιστούν το μικρότερο της Lexus και όχι στον εξοπλισμό που είναι εξαιρετικά πλούσιος σε κάθε έκδοση.

Advertisement
Advertisement

Το LBX είναι ένα πολύ έξυπνο «υβρίδιο» που χρησιμοποιεί πολλά από τα κεντρικά χαρακτηριστικά των μοντέλων της Lexus για να κάνει τη διαφορά σε μια κατηγορία που έχει αρκετούς ανταγωνιστές αλλά κανέναν σχεδόν με τόσο πολυτελές προφίλ. Το όνομά του σημαίνει Lexus Breakthrough Crossover και πρόκειται για ένα compact SUV που θα επεκτείνει την απήχηση της μάρκας Lexus σε νέες κατηγορίες.

Η πολυτελής κατασκευή του μοντέλου είναι φυσικά ένα από τα ιδιαίτερα στοιχεία που προβάλλει και λειτουργεί μαζί με τον πληρέστατο εξοπλισμό, ως θέλγητρο για το κοινό που ασχολείται με την κατηγορία. Η πρώτη μας εκ του σύνεγγυς επαφή, αποδεικνύει πως η Lexus έχει δίκιο που «ποντάρει» πολλά πάνω σε αυτό το νέο μοντέλο, δίνοντας το κάτι παραπάνω σε όλους τους τομείς που θα κοιτούσε κάποιος με προηγούμενη εμπειρία από κάποιο πολυτελές μοντέλο.

Advertisement

Ή κάποιος που απλά, έχει συνηθίσει να έχει την πολυτέλεια και το άριστο κατασκευαστικό προφίλ, ενός άλλου Lexus. Παίρνοντας ως βάση την πλατφόρμα που έχουμε δει και στο Toyota Yaris Cross που λέγεται GA-B και κάνοντας τις απαραίτητες τροποποιήσεις για να παρουσιαστεί το μοντέλο ελαφρώς μεγαλύτερο, η Lexus θα λανσάρει ένα αυτοκίνητο πολύ γοητευτικό για ένα κοινό που θα επιδιώξει να έχει την κορυφαία πολυτέλεια στη μικρότερη κατηγορία

Η σχεδίαση του LBX καθιερώνει μια νέα ταυτότητα για τη Lexus με την ονομασία «Resolute Look» που ορίζει εκ νέου την περίφημη μάσκα που έχουμε δει στις τελευταίες προτάσεις της εταιρείας. Ενώ οι εξωτερικές διαστάσεις είναι πιο «μαζεμένες» από οποιοδήποτε άλλο Lexus, η εμφάνιση είναι αρκετά έντονα μυώδης και αποπνέει δύναμη.

Advertisement

Ακολουθώντας τις αρχές της Σχεδίασης «Next Chapter» της Lexus, η σχεδιαστική ταυτότητα και οι αναλογίες του αυτοκινήτου υποστηρίζουν την οδηγική εμπειρία. Οι μπροστινές κολόνες είναι τραβηγμένες προς τα πίσω, με αποτέλεσμα η καμπίνα να φαίνεται συμπαγής και το καπό μακρύτερο. Τα φουσκωμένα φτερά υποστηρίζουν το σπορ ύφος και τονίζουν τους τροχούς των 18 ιντσών.

Οι κοντοί πρόβολοι εμπρός και πίσω, καθώς και τα φωτιστικά σώματα εμπρός που σχεδιαστικά «εισέρχονται» προς το κέντρο της μάσκας και τα πίσω αντίστοιχα, που «συνδέονται» με συνεχόμενη φωτεινή γραμμή, προσθέτουν δυναμισμό στην εικόνα που επιτυγχάνεται με τα «λαξευμένα» μέρη του αμαξώματος. Αυτό δηλαδή που φαίνεται πολύ εύγλωττα στο εμπρός καπό.

Advertisement

Το αναβαθμισμένο τεχνολογικό προφίλ που κάνει το LBX να ξεχωρίζει στην κατηγορία του, τονίζεται από κάποιες ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Τέτοιες θεωρούνται οι ηλεκτρικές λειτουργίες στα χερούλια των θυρών, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά, που με ελάχιστη δύναμη δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στο άνοιγμα της πόρτας, είτε είσαι μέσα στο αυτοκίνητο, είτε απ’ έξω.

Στο εσωτερικό, έμφαση δίνεται στην εμπλοκή του οδηγού, ο οποίος τοποθετείται στο επίκεντρο χάρη στη διαμόρφωση του cockpit που είναι βασισμένο στη φιλοσοφία Tazuna της Lexus. Η κεντρική κονσόλα είναι τοποθετημένη αρκετά ψηλά, ενώ η θέση του οδηγού αντιθέτως, είναι όσο χαμηλά γίνεται, προκειμένου η αίσθηση να είναι πιο σπορ.

Ο πλούσιος σε πληροφορία πίνακας οργάνων σε ψηφιακή οθόνη -ως είθισται τα τελευταία χρόνια- με διαγώνιο 12,3 ιντσών και η κεντρική οθόνη στο ταμπλό με διαγώνιο 9,8 ιντσών, τονίζουν το ανώτερο τεχνολογικά προφίλ του αυτοκινήτου. Φυσικά το LBX δεν μένει μόνο στις οθόνες, αφού συνοδεύεται από όλη την τεχνολογία της Lexus στους τομείς της συνδεσιμότητας και της ασφάλειας.

Η πλήρης «ομπρέλα» των συστημάτων ασφαλείας δίνει και εδώ το παρόν, κάνοντας το μικρότερο μοντέλο στην ιστορία της Lexus να είναι ιδιαίτερα ασφαλές. Χωροταξικά και ενώ η ανώτερη ποιότητα επεκτείνεται σε όλη την καμπίνα δίνοντας την αίσθηση της πολυτέλειας χωρίς εκπτώσεις και στο χώρο των πίσω επιβατών, το LBX προτάσσεται ως ένα εξαιρετικά ικανό για φιλοξενία τεσσάρων ή και πέντε επιβατών μοντέλο.

Ακολουθώντας έναν διαφορετικό δρόμο με το LBX, η Lexus υιοθέτησε μια νέα προσέγγιση για τη δημιουργία της γκάμας εκδόσεων, εισάγοντας επιλογές που αντικατοπτρίζουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι σημερινοί πελάτες αναζητούν αυτοκίνητα που ταιριάζουν στο προσωπικό στυλ και το χαρακτήρα τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάθεση του μοντέλου με τον ίδιο υβριδικό κινητήρα συνδυασμένης απόδοσης 136 ίππων, τόσο σε προσθιοκίνητη, όσο και σε τετρακίνητη έκδοση αλλά με τέσσερα διαφορετικά προφίλ: Emotion, Cool, Elegant και Relax, με τις διαφορές μεταξύ των να προσδιορίζονται από τη διάθεση των υλικών που επενδύουν τις επιφάνειες αλλά και το ύφος του μοντέλου να είναι με «προτίμηση» τη σπορ διάθεση ή με προτεραιότητα στο πρεστίζ και την πολυτέλεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο υβριδικό μηχανικό σύνολο, ένα μεγάλο μέρος των στοιχείων που το αποτελεί είναι επανασχεδιασμένο. Στα βασικά χαρακτηριστικά του, περιλαμβάνονται τα εξαιρετικά ελαφριά έμβολα, που είναι σχεδιασμένα για λειτουργία σε υψηλές στροφές και ηλεκτρονικά ελεγχόμενος μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων.

Το σύστημα μετάδοσης κίνησης διαθέτει επίσης ένα νέας σχεδίασης κιβώτιο, ενώ καινούργια είναι και η μπαταρία NiMH, η οποία έχει μειωμένο βάρος και πιο συμπαγή σχεδιασμό αλλά παρέχει υψηλότερη απόδοση με πολύ ταχύτερη απόκριση. Το σύστημα ψύξης της είναι επανασχεδιασμένο και συνεισφέρει στην παράταση της διάρκειας ζωής και της απόδοσής της.

Οι προσδοκίες της Lexus για την εμπορική πορεία του νέου LBX είναι ιδιαίτερα υψηλές. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ευρωπαϊκή αγορά, οι προβλέψεις των ανθρώπων της Lexus κάνουν λόγο για «κλείσιμο» του 2023 με 70.000 πωλήσεις από το σύνολο της γκάμας των μοντέλων, ενώ για το 2024, που θα είναι και η πρώτη χρονιά διάθεσης του νέου μικρού μοντέλου, οι προσδοκίες για τις πωλήσεις μόνο του LBX είναι πως θα φτάσει τις 25.000.

Μετά το παγκόσμιο ντεμπούτο του στο Μιλάνο όπου και παραβρεθήκαμε, η παραγγελίες και η παραγωγή του LBX, υπολογίζεται πως θα αρχίσουν στα τέλη του 2023. Στα πρώτα αυτοκίνητα αναμένεται να φτάσουν στους Ευρωπαίους αγοραστές, από τις αρχές του επόμενους έτους (2024).

Τιμές και περισσότερες λεπτομέρειες, θα έχουμε στη διάθεσή μας το φθινόπωρο, ενώ προφανώς θα έχουμε πολλά περισσότερα να πούμε, αφού το οδηγήσουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι πρώτες εικόνες του νέου Lexus GX
Δοκιμή: Lexus RX 500h F Sport Performance
Η Lexus με το νέο LM τερματίζει την πολυτέλεια