Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Αυτή είναι η ακραία Dallara EXP

Ελλάδα 3:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτή είναι η ακραία Dallara EXP

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Αυτή είναι η ακραία Dallara EXP

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το νέο ιταλικό δημιούργημα, βασίζεται στην Stradale, αλλά αρματώνεται με πιο αεροδυναμικό body-kit και μεγαλύτερη ισχύ.

Advertisement
Advertisement

Στα μέσα του περασμένου μήνα είδαμε την πιο ακραία εκδοχή της Dallara Stradale, την EXP, να υποβάλλεται σε εξαντλητικές δοκιμές εξέλιξης στην πίστα της Μόντσα.

Μετά το πέρας των εργασιών, η ιστορική μάρκα από την Emilia Romagna απομάκρυνε την κουκούλα της EXP που προορίζεται αποκλειστικά την πίστα.

Advertisement
Advertisement

Ενσωματώνει τον ίδιο 4κύλινδρο τούρμπο των 2.300 κ.εκ. EcoBoost με το Ford Focus RS που κινεί και την πιο… πολιτισμένη Stradale. Υποβληθείς, όμως, σε επεμβάσεις από την Bosch, αποδίδει επιπλέον 100 PS και 200 Nm συγκριτικά με τη Stradale, φτάνοντας τους 500 ίππους και τα 700 Nm ροπής. Η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός σειριακού 6τάχυτου κιβωτίου, συνεπικουρούμενου από διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης της βρετανικής εταιρείας Quaife.

Έχει διατηρηθεί το ανθρακονημάτινο monocoque πλαίσιο της Stradale, αλλά υπάρχει αεροδυναμικό body-kit που ενισχύει τη δυναμική συμπεριφορά της EXP. Πέρα από την απουσία παρμπρίζ και οροφής, στο μπροστινό μέρος συναντάμε νέα πτερύγια για τους αεραγωγούς και ανασχεδιασμένο splitter.

Advertisement

Το «παρών» δίνει και μια μεγαλύτερη πίσω πτέρυγα που βελτιστοποιεί την αεροδυναμική απόδοση της EXP. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ταχύτητα 290 χλμ./ώρα παράγονται 1.249 κιλά κάθετης δύναμης. Ένα νούμερο εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς πως το βάρος του μοντέλου είναι μόλις 890 κιλά.

Advertisement

Εφοδιασμένη με σλικ ελαστικά (στάνταρ) η Dallara μπορεί να αναπτύξει πλευρική επιτάχυνση μεγαλύτερη των 2,7 G, σχεδόν διπλάσια από αυτή που παράγουν τα  ισχυρότερα street-legal υπεραυτοκίνητα.

Η Dallara, μάλιστα, αναφέρει πως όσοι κατέχουν την Stradale θα μπορούν να αποκτήσουν κάποια από τα εξαρτήματα της EXP και να τα προσθαφαιρούν, χρησιμοποιώντας το μοντέλο τόσο στην πίστα όσο και στον δρόμο.

Advertisement

Η τιμή, τέλος, της EXP δεν ανακοινώνεται. Δεδομένου, όμως, πως για τη Stradale η Dallara αξιώνει 140.000 λίρες (162.000 ευρώ), η EXP εκτιμάται πως θα κοστίζει πάνω από 200.000 (232.000 ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το hypercar που οι επιλογές εξατομίκευσης ξεπερνούν τα άλογα
Estrema Fulminea: Ηλεκτρικό hypercar 2.040 PS με υβριδικές μπαταρίες
McLaren F1: Το πιο επιθυμητό hypercar στον κόσμο, αναλυτικά (+video)