Live Κίνηση
Περισσότερα
PEUGEOT 2021-2

Peugeot 2008: Με κορυφαία συστήματα για την ασφάλεια των επιβατών

Ελλάδα 13:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Peugeot 2008: Με κορυφαία συστήματα για την ασφάλεια των επιβατών

PEUGEOT 2021-2

Peugeot 2008: Με κορυφαία συστήματα για την ασφάλεια των επιβατών

PEUGEOT 2021-2

Ο κυρίαρχος της αγοράς των Β SUV δεν θα μπορούσε παρά να είναι και η κορύφωση της κατηγορίας του στην ασφάλεια. Και το νέο Peugeot 2008 είναι ένα πραγματικό “φρούριο” για τους επιβάτες του σε κάθε είδους συνθήκη.

Advertisement
Advertisement

Ξεκινώντας την δημιουργία του νέου 2008, ο πήχης για την Peugeot ήταν ήδη πολύ υψηλά. Στόχος δεν ήταν απλά να κατασκευαστεί ένα ακόμα compact SUV, αλλά να δημιουργηθεί το πρότυπο μέσα από το οποίο θα γίνονταν πλέον οι συγκρίσεις στην κατηγορία.

Και το αποτέλεσμα την δικαιώνει απόλυτα. Και μάλιστα χωρίς περιθώρια για αμφισβητήσεις, καθώς ήδη στο πρώτο ενιάμηνο της χρονιάς, το 2008 είναι ο ξεκάθαρος πρωταγωνιστής της κατηγορίας του, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Με το νέο 2008 η Peugeot συνεχίζει την συνολική της ανέλιξη σε μία premium εταιρία, κατασκευάζοντας αυτοκίνητα τα οποία ξεχειλίζουν από ποιότητα και ανέσεις μεγαλύτερων κατηγοριών. Μία αύρα πολυτέλειας και μοναδικής σχεδιαστικής έμπνευσης που καθιστούν το 2008 μία ιδιαίτερα ελκυστική και πολύ πληθωρική πρόταση στην κατηγορία του και όχι μόνο.

Advertisement
Advertisement

Το σημαντικό με το 2008 είναι ότι δεν αρκείται απλά στην κορυφαία σχεδιαστική του γραμμή αλλά η Peugeot έχει φροντίσει να το εφοδιάσει με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στις διαθέσιμες τεχνολογίες σήμερα. Τεχνολογίες όχι μόνο για την ψηφιακή διασύνδεση του οχήματος αλλά και όλα εκείνα τα συστήματα που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των επιβατών.

Τα συστήματα με τα οποία εφοδιάζεται το Peugeot 2008 είναι τα περισσότερα και τα πιο σύγχρονα στην κατηγορία του. Η τεχνολογία φρεναρίσματος αποτροπής σύγκρουσης σε αστικές συνθήκες κυκλοφορίας (Emergency Urban Collision Braking System), είναι μία νέα λειτουργία που ενεργοποιεί τα φρένα σε ταχύτητες μέχρι 30 km/h και εφόσον ο οδηγός δεν είναι σε θέση να αντιδράσει, αποτρέπει το ατύχημα ή μετριάζει κατά το δυνατόν τις συνέπειές του.

Advertisement

Ένας αισθητήρας laser sensor κοντινών αποστάσεων (Lidar) τοποθετημένος στο ύψος του παρμπρίζ αναγνωρίζει τα εμπόδια (παρκαρισμένο όχημα ή όχημα που κινείται στην ίδια κατεύθυνση). Ο αισθητήρας έχει τη δυνατότητα να δώσει εντολή εφαρμογής της μέγιστης δύναμης στα φρένα, αποτρέποντας έτσι μία ενδεχόμενη σύγκρουση, ή περιορίζοντας τη σοβαρότητά της, καθώς μειώνεται η ταχύτητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το συγκεκριμένο σύστημα έχει τη δυνατότητα να ακινητοποιήσει εντελώς το αυτοκίνητο, αποτρέποντας έτσι μία σύγκρουση με το μπροστινό αυτοκίνητο.

Advertisement

Το Peugeot 2008 διατίθεται με απενεργοποιούμενο ESP (Electronic Stability Control) στο βασικό του εξοπλισμό, που περιλαμβάνει ASR (anti-skid), DSC (Dynamic Stability Control), EBA (Emergency Brake Assist), ABS (Anti-lock Braking System) και EBFD (Electronic Brake Force Distribution). Ανάλογα με τον κινητήρα, το ESP μπορεί να συνδυαστεί και με το Hill Assist, κρατά ακίνητο το όχημα για εκκίνηση σε ανηφόρες, δίνοντας το χρόνο στον οδηγό να πάρει το πόδι του από το φρένο στο γκάζι.

Το 2008 διαθέτει εξαιρετικά ελαφριά κατασκευή αμαξώματος που εξασφαλίζει την απόλυτη ακρίβεια στους χειρισμούς. Επιπλέον έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να να μεγιστοποιεί το ποσοστό απορρόφησης της ενέργειας που απελευθερώνεται κατά τη στιγμή μίας σύγκρουσης, ελαχιστοποιώντας έτσι τις συνέπειες για τους επιβάτες, τα άλλα αυτοκίνητα και τους πεζούς. Αποτέλεσμα της κατασκευής, είναι ένα στιβαρό και ταυτόχρονα ελαφρύ αμάξωμα που προσφέρει απαράμιλλο κράτημα, άριστες επιδόσεις κατανάλωσης και εξαιρετικό επίπεδο οδηγικής απόλαυσης.

Advertisement

Στην περίπτωση σύγκρουσης, το γαλλικό SUV περιλαμβάνει 6 αερόσακους, που εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία στους επιβάτες:
• 2 μετωπικοί αερόσακοι, που προστατεύουν το θώρακα οδηγού και συνοδηγού
• 2 πλευρικοί εμπρός αερόσακοι για οδηγό και συνοδηγό, που προστατεύουν από πλευρικές συγκρούσεις.
• 2 αερόσακοι τύπου κουρτίνας, που προστατεύουν τα κεφάλια των εμπρός και πίσω επιβατών.

Στον τομέα της ασφάλειας συμβάλλουν και τα πολύ εξελιγμένα φωτιστικά σώματα. Εκτός από τα φώτα πορείας και τα φώτα ημέρας, μόλις ο οδηγός ενεργοποιήσει το φλάς, ή στρίψει το τιμόνι περισσότερο από μία συγκεκριμένη τιμή γωνίας, αυτή η λειτουργία ενεργοποιεί τον αντίστοιχο προβολέα ομίχλης φωτίζοντας το εσωτερικό μίας στροφής, εφόσον η ταχύτητα είναι κάτω από τα 40χλμ/ώ. (π.χ. σε οδήγηση στην πόλη, σε δρόμους με συνεχείς στροφές, σε διασταυρώσεις, ή και σε ελιγμούς μέσα σε χώρους στάθμευσης).

Τέλος, η Peugeot παρέχει μία σουίτα από τεχνολογίες για την πιο εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε όλη την Ευρώπη για την περίπτωση ατυχήματος. Η υπηρεσία Peugeot Connect SOS παρέχει τις ακόλουθες λειτουργίες:

Αυτόματη κλήση έκτακτης ανάγκης: εάν ενεργοποιηθούν είτε οι αερόσακοι είτε οι πυροτεχνικοί μηχανισμοί των ζωνών ασφαλείας, το αυτοκίνητο στέλνει αυτόματα ένα μήνυμα έκτακτης ανάγκης- Δεν χρειάζεται καμία ενέργεια από μέρους του οδηγού. Το PEUGEOT Connect SOS εντοπίζει τη θέση του αυτοκινήτου, καλεί τους επιβάτες στα κινητά τους και στέλνει την κατάλληλη βοήθεια. Η τηλεφωνική επικοινωνία γίνεται στη γλώσσα του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.

• Χειροκίνητη κλήση έκτακτης ανάγκης: εάν είστε παρών ή αντιμετωπίζετε εσείς ο ίδιος κάποιο σοβαρό πρόβλημα (πχ αρρώστια ή επίθεση), μπορείτε άμεσα να καλέσετε την υπηρεσία Peugeot Connect SOS, απλά πατώντας για 3 δευτερόλεπτα το πλήκτρο SOS που βρίσκεται στο ύψος της πλαφονιέρας.

• Οδική βοήθεια: εάν το αυτοκίνητο ακινητοποιηθεί από βλάβη, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μία κλήση πατώντας για 3δλ. το πλήκτρο με το σήμα της  Peugeot που βρίσκεται στο ύψος της πλαφονιέρας. Ένα φωνητικό μήνυμα θα σας ενημερώσει ότι η κλήση έχει μεταβιβαστεί στην Peugeot.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Peugeot 2008: Το High-Tech SUV
Peugeot 2008: Γιατί είναι ο Βασιλιάς των πωλήσεων;
Συγκριτική δοκιμή: Μini Countryman One D vs Peugeot 2008 1.5 BlueHDi 130 PS