Live Κίνηση
Περισσότερα
PEUGEOT 2021-1

Peugeot e-Expert: Η εποχή της ηλεκτροκίνησης και στα ελαφρά επαγγελματικά

Ελλάδα 19:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Peugeot e-Expert: Η εποχή της ηλεκτροκίνησης και στα ελαφρά επαγγελματικά

PEUGEOT 2021-1

Peugeot e-Expert: Η εποχή της ηλεκτροκίνησης και στα ελαφρά επαγγελματικά

PEUGEOT 2021-1

Η Peugeot μπαίνει δυναμικά στην νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης και στα ελαφρά van, εκεί όπου τα οφέλη από την χρήση ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι πολλαπλά τόσο για τον ίδιο το χρήστη όσο και για το περιβάλλον. Και το e-Expert είναι ένα άνετο πολυεργαλείο που κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα του χρήση και εξασφαλίζει απρόσκοπτη πρόσβαση στο κέντρο των μεγάλων πόλεων.

Advertisement
Advertisement

H ηλεκτροκίνηση και οι προκλήσεις που φέρνει στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την κινητικότητα, δημιουργούν ένα εντελώς νέο περιβάλλον στο οποίο η Peugeot έδειξε να προσαρμόζεται άμεσα και με κορυφαίας απόδοσης τεχνολογίες. Όχι μόνο στα επιβατικά της, όπου ήδη έχει μία πλούσια γκάμα εξαιρετικών προτάσεων, αλλά και στα επαγγελματικά της οχήματα, τα οποία πάντα αποτελούσαν έναν ισχυρό πόλο μέσα στην δραστηριότητα της εταιρίας. Ενδεικτικό της μεγάλης αφοσίωσης της γαλλικής εταιρίας στα ελαφρά van είναι το γεγονός ότι τα αυτοκίνητά της αποσπούν τα πιο σημαντικά βραβεία, όπως αυτό του Van of The Year, το οποίο από το 1992 που υπάρχει ως θεσμός,έξι μοντέλα της Peugeot έχουν κατακτήσει αυτό τον τίτλο. Πιο πρόσφατο μοντέλο στην μεγάλη αυτή παράδοση επιτυχιών της Peugeot είναι το ηλεκτρικό e-Expert το οποίο και αυτό κέρδισε τον τίτλο του Van of the Year 2021, εγκαινιάζοντας ιδανικά την συνέχεια του γαλλικού “Λέοντα” και στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Η κατηγορία των μεσαίων van στην οποία ανήκει το e-Expert είναι μία από τις πιο δυναμικές στην Ευρώπη, με τις πωλήσεις της να ξεπερνούν τις 750.000 μονάδες. Η Peugeot βρίσκεται διαρκώς σε μία ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, με το Expert στην τελευταία του γενιά να έχει ήδη ξεπεράσει τις 195.000 πωλήσεις. Πρόκειται για ένα πολυτάλαντο όχημα, με δεκάδες παραλλαγές σε αμαξώματα και κινητήρες και μία πληθώρα εξοπλισμού ικανού να προσφέρει την λύση που επιθυμεί ο κάθε επαγγελματίας για την δική του δραστηριότητα.

Advertisement
Advertisement

Η προσθήκη της ηλεκτρικής έκδοσης e-Expert έρχεται στην κατάλληλη στιγμή για να δώσει μία ακόμα νέα δυνατότητα, ιδίως για χρήση σε αστικό περιβάλλον. Εκεί όπου τα πλεονεκτήματα στη χρήση είναι πολλά και σημαντικά καθώς όπως δείχνουν οι έρευνες το 80% των αυτοκινήτων αυτών δεν κάνουν πάνω από 200 χιλιόμετρα την ημέρα. Ενώ αποτελεί και μία σταθερή εξασφάλιση για το μέλλον, καθώς αποφεύγει τις απαγορεύσεις που ισχύουν για τα συμβατικά μοντέλα σε αρκετές μεγάλες πόλεις και σιγά-σιγά θα επεκταθούν σε όλη την Ευρώπη.

Η νέα ηλεκτρική έκδοση e-Expert διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα της απλής έκδοσης, συμπεριλαμβανόμενης και της έκδοσης Compact, η οποία είναι μοναδική στην κατηγορία της και χάρη στις συμπαγείς της διαστάσεις ταιριάζει απόλυτα στους στενούς δρόμους μιας πόλης και σε χώρους που υπάρχει περιορισμός ύψους και ευκολίας στην κίνηση. Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Peugeot e-Expert περιλαμβάνουν: δύο επίπεδα αυτονομίας έως και 330 χιλιόμετρα, 3 μήκη αμαξώματος, ωφέλιμο φορτίο έως και 1.275 κιλά, ικανότητα έλξης έως 1.000 κιλά, και χώρος φόρτωσης ίδιων διαστάσεων με εκείνον την έκδοσης με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης. Το ηλεκτρικό e-Expert απευθύνεται σε μία σειρά επαγγελματικών από τεχνίτες κάθε είδους, εταιρίες που δίνουν μεγάλη σημασία στο οικολογικό τους προφίλ, οργανισμούς που ψάχνουν όχημα μηδενικών ρύπων αλλά ακόμα και εξειδικευμένους χρήστες οι οποίοι μπορούν να μετασκευάσουν το e-Expert ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Advertisement

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο προσφέρονται εδώ

Σχεδιαστικά παραμένει ένα αναγνωρίσιμο μέλος της οικογένειας της Peugeot, με δυναμικό και μυώδες στιλ, και αρκετά εντυπωσιακές γραμμές, ιδίως στην πολύ ιδιαίτερη μάσκα. Η διαφοροποίηση σε σύγκριση με τις απλές εκδόσεις εντοπίζεται στην ύπαρξη της υποδοχής για την φόρτιση στο εμπρός αριστερό φτερό καθώς και τα σηματάκια με την ένδειξη e-Expert. Στο εσωτερικό παραμένει το γνώριμο και ιδιαίτερα άνετο σαλόνι του Expert, με μερικά νέα στοιχεία που αφορούν την ηλεκτρική διάσταση της έκδοσης, όπως τα ειδικά γραφικά στον πίνακα οργάνων και στην κεντρική οθόνη αφής (η οποία περιλαμβάνει σύστημα πλοήγησης TomTom Traffic 3D που δείχνει και τα σημεία φόρτισης και την υπολειπόμενη αυτονομία), νέο χειριστήριο “e-Toggler” για το αυτόματο κιβώτιο, χειριστήριο για την επιλογή των προγραμμάτων οδήγησης και ηλεκτρικό χειρόφρενο.

Advertisement

Τα προγράμματα οδήγησης που διαθέτει το νέο e-Expert είναι τρία: Εco για μέγιστη αυτονομία, Normal για καθημερινή χρήση και Power για βελτιστοποίηση των επιδόσεων κατά την διάρκεια μεταφοράς βαρέων φορτίων. Διατίθενται επίσης και δύο προγράμματα πέδησης με αντίστοιχη ανάκτηση της ενέργειας για επαναφόρτιση της μπαταρίας: “Μέτριο” που έχει την αίσθηση ενός κανονικού αυτοκινήτου και “Ενισχυμένο” (πιέζοντας το πλήκτρο με την ένδειξη Β” για αυξημένες δυνατότητες επιβράδυνσης μόλις ο οδηγός αφήσει το γκάζι και μεγαλύτερη φόρτιση της μπαταρίας. Όλες οι εκδόσεις του Peugeot e-Expert είναι εξοπλισμένες με ηλεκτρικό χειρόφρενο, που αποτελεί νέο χαρακτηριστικό για το συγκεκριμένο μοντέλο. Πέρα από το γεγονός ότι αυτό το χαρακτηριστικό απελευθερώνει χώρο στο δάπεδο, η αυτόματη λειτουργία του, προσφέρει άνεση και ηρεμία στην καθημερινές σας μετακινήσεις.

Το e-Expert βασίζεται και αυτό όπως και τα νέα Peugeot e-208 και e-2008 στην πλατφόρμα EMP2 και εφοδιάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων και 260 Nm ροπής. Η ροπή αυτή είναι άμεσα διαθέσιμη, από μηδενική ταχύτητα ενώ απουσιάζουν οι κραδασμοί και οι θόρυβοι, δημιουργώντας μία εντελώς νέα και σαφώς πιο φιλική για τον χρήστη εμπειρία οδήγησης. Οι επιδόσεις που επιτυγχάνει με το πρόγραμμα οδήγησης Power είναι ανώτατη ταχύτητα 130 km/h, 0-100 km/h σε 13,1 sec, και ρεπρίζ 80-120 km/h σε 12,1 sec.

Advertisement

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο προσφέρονται εδώ

Σε ό,τι αφορά την μπαταρία είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Peugeot που προσφέρεται με δύο επιλογές, μία 50 kWh και μία 75 kWh. Όλες οι εκδόσεις -Compact, Standard και Long- διατίθενται με την μπαταρία των 50 kWh που εξασφαλίζει αυτονομία έως και 230 km βάσει του πρωτοκόλλου WLTP. Οι Standard και Long μπορούν επίσης να εφοδιαστούν με τη μεγαλύτερη μπαταρία που εξασφαλίζει αυτονομία έως και 330 km/h, βάσει του ίδιου πρωτοκόλλου πιστοποίησης. Σε σύνδεση με το κύκλωμα του καλοριφέρ του χώρου των επιβατών, η διαχείριση των θερμικών φορτίων της μπαταρίας δίνει τη δυνατότητα για ταχεία φόρτιση, βελτιστοποιημένη αυτονομία και αυξημένη διάρκεια ζωής.

Διατίθενται επίσης, δύο τύποι ενσωματωμένων φορτιστών, ώστε να ικανοποιούν όλες τις χρήσεις και όλες τις ανάγκες φόρτισης των πελατών. Ένας στάνταρ μονοφασικός φορτιστής 7.4 kW και ένας προαιρετικός τριφασικός 11,0 kW. Oι χρόνοι και οι επιλογές της φόρτισης είναι πολλές, ανάλογα με την υπάρχουσα παροχή ρεύματος που έχει στη διάθεσή του ο χρήστης. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι μέσω ενισχυμένης οικιακής παροχής 16Α χρειάζονται 15 ώρες για την μπαταρία των 50 kW, μέσω wallbox των 11,0 kWh 5 ώρες για την μπαταρία των 50 kWh και 7,5 ώρες για αυτή των 75 kWh, ενώ μέσω ταχυφορτιστή 100 kW μπορεί να επιτευχθεί το 80% της φόρτισης μέσα σε 30 λεπτά για την μπαταρία των 50 kW και σε 45 λεπτά για τη μεγαλύτερη των 75 kW. Η μπαταρία καλύπτεται από εγγύηση 8 ετών ή 160.000χλμ. για το 70% της ικανότητας φόρτισής της.

H τοποθέτηση της μπαταρίας έχει γίνει κάτω από το δάπεδο χωρίς να περιορίζει το χώρο φόρτωσης ενώ αυξάνει σημαντικά την ακαμψία του αμαξώματος και έχει καλύτερη κατανομή των μαζών και χαμηλότερα τοποθετημένο το κέντρο βάρους. Το e-Expert προσφέρεται σε 3 μήκη: Compact 4,6m, Standard 4,95m και Long 5,30m ενώ ο κύκλος στροφής των 11,3 m (Compact) και το περιορισμένο ύψος του 1,90m (ανάλογα με την έκδοση) εξασφαλίζουν ότι θα έχει πρόσβαση σε χώρους με μικρό ύψος και περιορισμένες δυνατότητες ελιγμών (υπόγεια γκαράζ, αποθήκες κ.λπ.). Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του e-Expert είναι και το μοναδικό σύστημα Moduwork της Peugeot, το οποίο χάρη στο άνοιγμα πρόσβασης στον χώρο αποσκευών και το αναδιπλούμενο κάθισμα του οδηγού αυξάνεται το ωφέλιμο μήκος φόρτωσης κατά 1,16 μέτρα για μεταφορά αντικειμένων μεγάλου μήκους αντικειμένων. Οι τιμές του ωφέλιμου όγκου είναι παρόμοιες με τις συμβατικές εκδόσεις, φτάνοντας στην κορυφαία τιμή των 6,6 κυβικών μέτρων την ίδια στιγμή που το ωφέλιμο φορτίο φτάνει μέχρι και τα 1.275 κιλά.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο προσφέρονται εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Peugeot 2008: Σαρωτικό σε πωλήσεις το ελληνικό Car of the Year
Peugeot e-Expert: Απόλυτη κυριαρχία και στα ηλεκτρικά ελαφρά επαγγελματικά
Peugeot e-2008: Γεννημένος πρωταγωνιστής και στην ηλεκτροκίνηση