Live Κίνηση
Περισσότερα
PEUGEOT 2021-1

Peugeot e-Expert: Απόλυτη κυριαρχία και στα ηλεκτρικά ελαφρά επαγγελματικά

Ελλάδα 18:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Peugeot e-Expert: Απόλυτη κυριαρχία και στα ηλεκτρικά ελαφρά επαγγελματικά

PEUGEOT 2021-1

Peugeot e-Expert: Απόλυτη κυριαρχία και στα ηλεκτρικά ελαφρά επαγγελματικά

PEUGEOT 2021-1

Έχοντας αποσπάσει τον τιμητικό τίτλο του “Van of the Year 2021”, το e-Expert φέρνει την μεγάλη παράδοση της Peugeot στα ελαφρά επαγγελματικά και στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης, συνδυάζοντας ευφάνταστες και  πρακτικές λύσεις για κάθε χρήση με απόλυτη φιλικότητα προς το περιβάλλον και μία νέα εμπειρία οδήγησης.

Advertisement
Advertisement

Για την Peugeot, η ενασχόληση με τα κάθε μορφής ελαφρά van και οχήματα μεταφοράς προσωπικού υπήρξε ανέκαθεν μία δραστηριότητα που αντιμετωπιζόταν με την ίδια σοβαρότητα και φαντασία από την γαλλική εταιρία όπως και τα επιβατικά της οχήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών, πολλά και ιστορικά μοντέλα της Peugeot έχουν πάρει σημαντικές διακρίσεις ενώ γίνονται και αποδεκτά με ιδιαίτερη θέρμη και σημαντική εμπορική αποδοχή και από το αγοραστικό κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1992 που υπάρχει ο θεσμός του Van of the Year, έξι μοντέλα της εταιρίας έχουν κερδίσει αυτή την υψηλή διάκριση, δείχνοντας με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την αφοσίωση της Peugeot σ’ αυτή την κατηγορία οχημάτων.

Η έλευση της εποχής της ηλεκτροκίνησης βρίσκει την Peugeot στην καλύτερη φόρμα της στα ελαφρά επαγγελματικά, διαθέτοντας μία πληθωρική γκάμα με πολλά μοντέλα και δεκάδες εκδοχές αμαξωμάτων, ικανών να καλύψουν και τις πιο εξειδικευμένες ανάγκες ενός σύγχρονου επαγγελματία. Ανάμεσά τους ξεχωριστή θέση έχει το νέο e-Expert, η πρόταση της Peugeot για ένα σύγχρονο όχημα πολλαπλών ρόλων σε αστικό περιβάλλον, εκεί που οι νέοι κανονισμοί και οι όλο και συχνότερες απαγορεύσεις των συμβατικών κινητήρων στα μεγάλα αστικά κέντρα, οδηγούν ιδιώτες και επιχειρήσεις στην αγορά ενός ηλεκτρικού van.

Advertisement
Advertisement

Η κατηγορία των μεσαίων van στην οποία ανήκει το e-Expert είναι από τις πιο δημοφιλείς στην Ευρώπη, με ετήσιες πωλήσεις που ξεπερνούν τις 750.000 μονάδες, με την Peugeot να βρίσκεται διαρκώς σε ανοδική πορεία την τελευταία πενταετία, όταν και παρουσιάστηκε η νέα γενιά του Expert η οποία έχει συνολικά ξεπεράσει τις 195.000 πωλήσεις σε αυτό το διάστημα. Η γκάμα όπως είναι φυσικό περιλαμβάνει και μία σειρά από λύσεις με συμβατικούς κινητήρες, όμως η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται εδώ να δώσει μία νέα διάσταση στις αστικές μεταφορές, καθώς όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων σε ένα ποσοστό 80% δεν κάνουν πάνω από 200 χιλιόμετρα την ημέρα.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Η νέα έκδοση διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα του Peugeot Expert, συμπεριλαμβανόμενης και της έκδοσης Compact, η οποία είναι μοναδική στην κατηγορία και ταιριάζει ιδανικά για κυκλοφορία σε στενούς δρόμους και πολυσύχναστες περιοχές στο κέντρο των πόλεων. Σε σχέση με το Expert με τους συμβατικούς κινητήρες, δεν υπάρχουν κάποιες αισθητικές αλλαγές στο αμάξωμα, πέρα από την ύπαρξη της ειδικής υποδοχής για την φόρτιση στο εμπρός αριστερό φτερό. Υπάρχει επίσης δίχρωμο σήμα του λιονταριού της εταιρίας (που αλλάζει χρώμα ανάλογα με την γωνία θέασης) καθώς και το λογότυπο e-Expert στο πίσω μέρος.

Advertisement

Στο εσωτερικό διατηρείται η κορυφαία σχεδιαστική προσέγγιση της γαλλικής εταιρίας με έντονο το επιβατικό στοιχείο και την πολύ ευρύχωρη καμπίνα. Υπάρχει πλέον ένας διαφορετικός πίνακας οργάνων με έγχρωμη οθόνη matrix και ειδικά γραφικά για την ηλεκτροκίνηση, ενώ αντίστοιχα “ηλεκτρικά” γραφικά υπάρχουν και στην κεντρική οθόνη του συστήματος πολυμέσων, όπου μπορούν να εμφανιστούν και τα διαθέσιμα σημεία φόρτισης, η υπολειπόμενη αυτονομία κ.ά. Υπάρχει επίσης ένα νέο χειριστήριο «e-Toggle» για τον έλεγχο του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων, ηλεκτρικό χειρόφρενο, καθώς και διακόπτης για επιλογή των τριών προγραμμάτων οδήγησης, Eco, Normal και Power.

Advertisement

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

To νέο e-Expert βασίζεται στην πλατφόρμα EMP2 και εφοδιάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 100 kW (134 ίππων) με μέγιστη ροπή στα 260 Nm. Το σύστημα ηλεκτροκίνησης είναι παρόμοιο με εκείνο που κινεί το νέο Peugeot e-208 και το νέο SUV Peugeot e-2008, με μία τροποποίηση στο κιβώτιο των ταχυτήτων, το οποίο διαθέτει κοντύτερες σχέσεις με στόχο να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις φόρτωσης, ενός επαγγελματικού οχήματος. Η χρήση του ηλεκτροκινητήρα έχει σημαντικά οφέλη στο περιβάλλον με τους μηδενικούς ρύπους αλλά προσφέρει και μία διαφορετική και άκρως ελκυστική εμπειρία οδήγησης, ιδίως μέσα στην πόλη, με την άμεση απόδοση της ροπής να κάνει ιδιαίτερα άνετη και λιγότερο αγχωτική την χρήση του αυτοκινήτου.

Advertisement

Τα προγράμματα που αναφέραμε πιο πάνω επιδρούν και στην απόδοση του κινητήρα, με το Eco να περιορίζει την ισχύ στα 60 kW, τη Normal στα 80 kW και την Power να δίνει την πλήρη ισχύ των 100 kW. Yπάρχουν επίσης και δύο στάδια ανάκτησης της ενέργειας, έτσι ώστε να επιστρέφει ποσοστό της πίσω στην μπαταρία μέσω του φρεναρίσματος. Το νέο e-Expert είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Peugeot που προσφέρει δύο επιλογές σε μπαταρίες και αυτονομία. Οι εκδόσεις (Compact, Standard και Long) διατίθενται με την μπαταρία των 50 kWh που εξασφαλίζει αυτονομία έως και 230 km βάσει πρωτοκόλλου δοκιμών WLTP. Οι εκδόσεις Standard και Long μπορούν επίσης να εφοδιαστούν με μπαταρία ισχύος 75 kWh που εξασφαλίζει αυτονομία έως και 330 km, βάσει του ίδιου πρωτοκόλλου πιστοποίησης.

Η μπαταρία είναι τοποθετημένη κάτω από τον χώρο φόρτωσης και είναι έτσι τοποθετημένη ώστε να μην στερεί ωφέλιμο χώρο σε σύγκριση με τις εκδόσεις με συμβατικούς κινητήρες. Η τοποθέτηση αυτή αυξάνει την ακαμψία του αμαξώματος, εξασφαλίζοντας κορυφαία οδική συμπεριφορά και υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Χάρη στα ειδικά αμορτισέρ και ελατήρια, η άνεση θυμίζει αμιγώς επιβατικό όχημα, με την χαρακτηριστική αμεσότητα και τον πλήρη έλεγχο που παρέχουν όλα τα αυτοκίνητα της Peugeot ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Το όχημα θα διατίθεται και με δύο διαφορετικούς on-board φορτιστές, έναν μονοφασικό των 7,4 kW και έναν τριφασικό (προαιρετικά) στα 11,0kW. Οι τρόποι φόρτισης και η διάρκεια της σε κάθε μπαταρία ποικίλλουν ανάλογα με την παροχή ρεύματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε ενισχυμένη οικιακή παροχή των 16 Α, χρειάζονται 15 ώρες για την μπαταρία των 50 kWh ή 23 ώρες για αυτή των 75 kWh. Σε wallbox των 11,0kW, που είναι και το πιο σύνηθες σενάριο, χρειάζονται 5 ώρες για τη μικρή μπαταρία και 7,5 ώρες για τη μεγάλη, ενώ σε έναν ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC) των 100 kW η φόρτιση έως το 80% μπορεί να γίνει μέσα σε μόλις 30 λεπτά για τη μπαταρία των 50 kWh ή σε 45 λεπτά για αυτή των 75 kWh. Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, οι μπαταρίες θα έχουν κάλυψη 8 ετών ή 160.000 χιλιομέτρων για το 70% της χωρητικότητάς τους.

Πέρα από το πολύ ενδιαφέρον ηλεκτρικό του υπόβαθρο, το e-Expert παραμένει μία κορυφαία πρόταση σε ό,τι αφορά την ποικιλία αμαξωμάτων και εκδόσεων που διαθέτει. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι compact διαστάσεις και το χαμηλό μέγιστο ύψος οροφής στα 1,9 μέτρα, κάτι που του επιτρέπει να κινηθεί εύκολα σε χώρους με χαμηλή οροφή (υπόγεια πάρκινγκ, πολυκαταστήματα κ.ά.) όπου τα ανταγωνιστικά μοντέλα δεν έχουν την δυνατότητα να φτάσουν. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το σύστημα Moduwork το οποίο εκμεταλλεύεται τον χώρο κάτω από το κεντρικό κάθισμα ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μεταφορά μεγάλων σε μήκος αντικειμένων. Όπως και τα μοντέλα με συμβατικούς κινητήρες έτσι και το ηλεκτρικό e-Expert διατίθεται σε τρία μήκη αμαξώματος -Compact 4,60 μέτρα, Standard 4,95 μέτρα και Long 5,30 μέτρα- έχει ωφέλιμο φορτίο έως και 1.275 κιλά, και ικανότητα έλξης μέχρι 1.000 κιλά. Ο χώρος φόρτωσης φτάνει σε όγκο μέχρι και τα 6,6 m3 ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για handsfree άνοιγμα της συρόμενης πόρτας για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία στην φόρτωση των εμπορευμάτων

Διαθέτοντας ένα κορυφαίο πακέτο εξοπλισμού ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού με όλα τα σύγχρονα συστήματα που υπάρχουν και στα επιβατικά αυτοκίνητα της εταιρίας, το e-Expert αποτελεί μία ξεκάθαρη δήλωση προγραμματική δήλωση της Peugeot ότι θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στα ελαφρά επαγγελματικά και στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Mε κορυφαίες πρακτικές λύσεις, μοναδικές επιδόσεις και το γνωστό αίσθημα της οδηγικής ευχαρίστησης που ακολουθεί πάντα κάθε Peugeot, το e-Expert αποτελεί την ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να κάνουν την ζωή τους πιο εύκολη και να απολαύσουν τις εξαιρετικές δυνατότητες που φέρνει η ηλεκτροκίνηση στη νέα εποχή της αστικής κινητικότητας.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤ ΕΠΙΣΗΣ:
Peugeot e-Expert Hydrogen: Plug-in… υδρογόνου
Peugeot 2008: Σαρωτικό σε πωλήσεις το ελληνικό Car of the Year
Δοκιμή: Peugeot 3008 1.2 PureTech 130 EAT8