Live Κίνηση
Περισσότερα
PEUGEOT 2021-1

Peugeot e-208: Η οδηγική απόλαυση στην εποχή της ηλεκτροκίνησης

Ελλάδα 9:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Peugeot e-208: Η οδηγική απόλαυση στην εποχή της ηλεκτροκίνησης

PEUGEOT 2021-1

Peugeot e-208: Η οδηγική απόλαυση στην εποχή της ηλεκτροκίνησης

PEUGEOT 2021-1

Με μία δυναμική εμφάνιση και ένα κορυφαίο τεχνολογικό πακέτο, το βραβευμένο Peugeot e-208 συνεχίζει και στην εποχή της ηλεκτροκίνησης την μεγάλη παράδοση της γαλλικής εταιρίας στην δημιουργία των πιο χαρισματικών μικρών αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

Για την Peugeot, η παρουσία της στα αυτοκίνητα της μικρής κατηγορίας έχει συνδεθεί εδώ και δεκαετίες με μερικά από τα πιο εμβληματικά μοντέλα, τα οποία άφησαν το στίγμα τους στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και έγραψαν ιστορία τόσο στους δρόμους όσο και στους αγώνες.

Η μετάβαση στην εποχή της ηλεκτροκίνησης ανοίγει ένα νέο πεδίο για την Peugeot, η οποία θέλει να συνδυάσει όλα τα οφέλη της νέας τεχνολογίας και παράλληλα να διατηρήσει την μεγάλη παράδοση που έχει στο να δημιουργεί αυτοκίνητα που ενθουσιάζουν τον οδηγό τους. Στο πνεύμα αυτό κινείται και το νέο Peugeot e-208, η ηλεκτροκίνητη έκδοση του εκπληκτικού νέου 208, το οποίο από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του καθήλωσε το ευρωπαϊκό κοινό, συγκέντρωσε τα σημαντικότερα βραβεία και κυριαρχεί και στις πωλήσεις στην κατηγορία του.

Advertisement
Advertisement

H ηλεκτρική του έκδοση, με τα χαρακτηριστικά e-208, έρχεται να τονίσει ακόμα περισσότερο την ισχυρή του προσωπικότητα και την ακαταμάχητη έλξη που ασκεί στο αγοραστικό κοινό. Το πολύ ξεχωριστό του αμάξωμα με τη νεανική όσο και δυναμική αισθητική του τραβάει τα βλέμματα και συγκεντρώνει μόνο κολακευτικά σχόλια από παντού. Η ηλεκτρική έκδοση έχει κάποιες δικές της ξεχωριστές πινελιές όπως το δίχρωμο μονόγραμμα «e» και το Λιοντάρι, τη γρίλια της μάσκας στο ίδιο χρώμα με το αμάξωμα, τα γυαλιστερά μαύρα τόξα των φτερών, τις ζάντες αλουμινίου 17’’ κομμένες με ακρίβεια διαμαντιού και με ένθετα στοιχεία για τη βελτίωση της αεροδυναμικής. Όλα αυτά συνθέτουν ένα αυτοκίνητο που τονίζει μεν την ηλεκτρική του υπόσταση, από την άλλη όμως παραμένει ένα γοητευτικό σούπερ μίνι, από αυτά που ήρθαν για να αφήσουν το σημάδι τους στην αγορά αυτοκινήτου της δεκαετίας που διανύουμε.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Advertisement

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στο εσωτερικό, με την Peugeot να δίνει την μεγαλύτερη έμφαση στην εξασφάλιση ενός premium για τα δεδομένα της κατηγορίας χώρου διαβίωσης, με εξαιρετικά πλαστικά, υπερπλήρη εξοπλισμό για την άνεση και την ασφάλεια, άνετους χώρους, πλούσια στοιχεία όπως Alcantara στα καθίσματα και ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό ψηφιακό περιβάλλον επικοινωνίας του οδηγού με το αυτοκίνητο. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων i-Cockpit στην τελευταία του γενιά είναι ακόμα πιο φουτουριστικός και με αρκετές νέες πληροφορίες που άπτονται της ηλεκτρικής λειτουργίας του οχήματος, ενώ και το εξελιγμένο σύστημα infotainment έχει και αυτό πιο σύγχρονη εμφάνιση, νέες δυνατότητες και κορυφαία συνδεσιμότητα. Παράλληλα μπορεί να προβάλει επιπλέον ενδείξεις όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα οδήγησης, τηχρήση ενέργειας μέσω του μετρητή ισχύος, το επίπεδο αυτονομίας και τη διαμόρφωση της επόμενης φόρτισης, καθώς και διάφορα τεχνολογικά γραφήματα που απεικονίζουν την λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος πρόωσης σε πραγματικό χρόνο.

Το ηλεκτρικό e-208 είναι βασισμένο στη μεταβλητή πλατφόρμα της Peugeot με την ονομασία e-CMP, η οποία έχει εξελιχθεί για να υποστηρίξει τα ηλεκτρικά μοντέλα της εταιρίας. Έτσι έχει γίνει από πριν πρόβλεψη για την τοποθέτηση του κινητήρα και της μπαταρίας ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση του χώρου για επιβάτες και αποσκευές. Επίσης η μπαταρία είναι τοποθετημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρεί το κέντρο βάρους χαμηλά και να προσδίδει έναν ακόμα πιο σπορ χαρακτήρα στην οδική συμπεριφορά του e-208.

Advertisement

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

To ηλεκτρικό σύστημα του νέου e-208 αποτελείται από έναν ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων και 260 Νm. Ο κινητήρας αυτός παίρνει ενέργεια από μία μπαταρία ιόντων λιθίου των 50 kWh η οποία εξασφαλίζει μία κορυφαία αυτονομία της τάξης των 340 χιλιομέτρων με βάση το πρότυπο WLTP. Τα χιλιόμετρα αυτά είναι μία κορυφαία τιμή για την κατηγορία, αφού όπως έχουν αποδείξει οι σχετικές έρευνες, με μία μέση αστική χρήση και με οικονομική οδήγηση, ένα e-208 μπορεί να καλύψει έως και μία εβδομάδα χωρίς να χρειαστεί φόρτιση. Η Peugeot εφοδιάζει την ηλεκτρική της διάταξη με ένα εξελιγμένο σύστημα ψύξης της μπαταρίας, έτσι ώστε αυτή να βρίσκεται πάντα στην σωστή θερμοκρασία λειτουργίας είτε για το ταξίδι είτε κατά την φάση της προετοιμασίας για την φόρτισή της. Η εταιρία παρέχει επίσης εγγύηση 8 ετών ή 160.000 χιλιομέτρων για το 70% της ενεργειακής της χωρητικότητας. Η φόρτισή της μπορεί να γίνει από οικιακή πρίζα σε 16 ώρες, από ένα wallbox των 11,0 kW σε 7,5 ώρες ή σε ταχυφορτιστή των 100 kW DC σε μόλις 30 λεπτά για να φθάσει από σχεδόν άδεια έως το 80% της χωρητικότητάς της.

Advertisement

To ηλεκτρικό e-208 έχει στο βασικό του εξοπλισμό τρία προγράμματα λειτουργίας: Eco για βελτιστοποίηση της αυτονομίας με προσαρμογή ορισμένων ρυθμίσεων, Νormal για βέλτιστη άνεση και σωστή ισορροπία στην κατανάλωση ρεύματος για καθημερινή χρήση και Sport όπου η προτεραιότητα δίνεται στις επιδόσεις. Στο τελευταίο πρόγραμμα ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει το μέγιστο σε ισχύ και ροπή, με αποτέλεσμα το ηλεκτρικό e-208 να ολοκληρώνει το 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 8,1 δευτερόλεπτα, μία τιμή που το τοποθετεί μεταξύ καθαρόαιμων σπορ μοντέλων.

Το σύστημα διαθέτει επίσης και δύο στάδια ανάκτησης της ενέργειας μέσω της πέδησης, ένα χαμηλής έντασης και ένα ενισχυμένο, με το δεύτερο να επιτρέπει την οδήγηση του αυτοκινήτου με την λογική του one pedal. Τη χρήση δηλαδή μόνο του πεντάλ του γκαζιού για την ρύθμιση της επιτάχυνσης ή της επιβράδυνσης του αυτοκινήτου. Στα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής έκδοσης του 208 θα πρέπει να προσθέσουμε και την εκπληκτική αίσθηση στην οδήγηση, όπου η απουσία θορύβων αλλά και αστραπιαία απόκριση στο πάτημα του γκαζιού, δημιουργούν μία εντελώς νέα συνθήκη μετακίνησης, με πιο πολιτισμένο χαρακτήρα αλλά και απίστευτες επιδόσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Το ηλεκτρικό Peugeot e-208 έχει όλα τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από το ηλεκτρικό του υπόβαθρο όπως για παράδειγμα το χαμηλό κόστος χρήσης και τα μειωμένα κόστη συντήρησης, καθώς οι ηλεκτροκινητήρες έχουν πολύ λιγότερα μηχανικά μέρη, άρα παρουσιάζουν ελάχιστες βλάβες, είναι πολύ πιο αξιόπιστοι και δεν χρειάζονται συχνά σέρβις. Χάρη σ’ αυτή την διαφορετική φιλοσοφία, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κάνει πιο γρήγορα απόσβεση του κόστους αγοράς, εξανεμίζοντας έτσι τους όποιους ενδοιασμούς έχει κάποιος για την τιμή αγοράς τους. Κάτι που στην περίπτωση του e-208 δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς με την υπαγωγή του στο πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” μπορεί να κάνει χρήση των οικονομικών απαλλαγών και των κινήτρων που παρέχονται, ενώ αποτελεί και μία ιδανική επιλογή για εταιρική χρήση.

Συνολικά, το νέο Peugeot e-208 είναι η απόλυτη συνέχεια του πνεύματος και του DNA της Peugeot και στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Ένα χαρισματικό σε σχεδιασμό και τεχνολογίες αυτοκίνητο που αρέσει και ενθουσιάζει τους πάντες και που πέρα από όλα τα άλλα καταφέρνει να αποτελεί και μία μοναδική οδηγική εμπειρία για όποιον το επιλέξει. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τα εξαιρετικά χαμηλά λειτουργικά κόστη, τις φορολογικές και άλλες απαλλαγές αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος μέσω των μηδενικών εκπομπών ρύπων, το Peugeot e-208 είναι η κορυφαία επιλογή σήμερα για ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο με premium χαρακτηριστικά για όσους μέσα από το σύγχρονο lifestyle τους θέλουν να προηγούνται της εποχής τους.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Peugeot: Η εξέλιξη του i-Cockpit
Συγκριτική δοκιμή: Peugeot 208 1.5 BlueHDi vs Toyota Yaris 1.5 Hybrid
Peugeot e-2008: Ο πρωταθλητής μπαίνει στην… πρίζα