Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΟΡΑ

TGI by SEAT: Πως λειτουργεί ένα αυτοκίνητο με φυσικό αέριο;

Ελλάδα 14:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

TGI by SEAT: Πως λειτουργεί ένα αυτοκίνητο με φυσικό αέριο;

ΑΓΟΡΑ

TGI by SEAT: Πως λειτουργεί ένα αυτοκίνητο με φυσικό αέριο;

ΑΓΟΡΑ

Είναι αποδοτικό, οικονομικό και πάνω από όλα ασφαλές. Σας παρουσιάζουμε πως λειτουργεί ένα αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη αλλά και με CNG (Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο).

Advertisement
Advertisement

 

TGI by SEAT ονομάζεται ο συνδυασμός δύο καυσίμων για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης των μοντέλων της. Η βενζίνη και συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) προσφέρουν μετακινήσεις με την μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και λιγότερες εκπομπές ρύπων CO2.

SEAT: Ξεκινά την παραγωγή αναπνευστήρων

Advertisement
Advertisement

Είναι οικολογικά και λειτουργούν με καύσιμο που είναι λιγότερο ακριβό και εξίσου ασφαλές με τη βενζίνη ή το ντίζελ: Το φυσικό αέριο. Για τον τρόπο λειτουργίας τους οι Andrew Shepherd και Antonio Calvo, ειδικοί στο συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) στη SEAT, αναλύουν τον τρόπο λειτουργίας αυτών των οχημάτων:

Είναι εύκολος ο ανεφοδιασμός;

Το διπλό στόμιο του ρεζερβουάρ βρίσκεται πίσω από το ίδιο «πορτάκι» καυσίμου. Ο ανεφοδιασμός είναι ο ίδιος όπως σε βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο. Ο λαιμός πλήρωσης βρίσκεται στην ίδια θέση και χρειάζεται σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα. «Επιπλέον ο ανεφοδιασμός με φυσικό αέριο, δεν μυρίζει ούτε στάζει», εξηγεί ο διευθυντής βιώσιμης κινητικότητας της SEAT, Antonio Calvo.

Advertisement

Που βρίσκεται το αέριο είναι ασφαλές;

Οι σφραγισμένες δεξαμενές, βρίσκονται κάτω από το δάπεδο του χώρου αποσκευών, εκεί που αποθηκευόταν η ρεζέρβα και είναι κατασκευασμένες από χάλυβα υψηλής αντοχής με αντιδιαβρωτική επεξεργασία. Ένα σετ βαλβίδων ασφαλείας ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας σφραγίζει το αέριο στο εσωτερικό και ανοίγει μόνο όταν είναι ενεργοποιημένος ο κινητήρας.

To ηλεκτρικό Seat El-Born εντοπίστηκε σε δοκιμές

Advertisement

Τα εξαρτήματα έχουν δοκιμαστεί για να αντέχουν σε ακραίες συνθήκες: «Οι δεξαμενές στο αυτοκίνητο διαχειρίζονται πίεση 200 bar, αλλά είναι φτιαγμένες για να αντέχουν πάνω από 400, οπότε η ασφάλεια είναι πλήρως εγγυημένη» επισημαίνει ο Calvo και προσθέτει: Στην πιο ακραία περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών που προκαλούνται από πυρκαγιά, το αέριο θα απελευθερώνεται συνεχώς με ελεγχόμενο τρόπο χάρη στις θερμικές ασφάλειες που βρίσκονται σε κάθε δεξαμενή, εμποδίζοντας έτσι την υπερβολική συσσώρευση πίεσης».

Δύο τύποι καυσίμου ένας κινητήρας

Advertisement

Τα αυτοκίνητα CNG είναι εξοπλισμένα με κινητήρα εσωτερικής καύσης τελευταίας γενιάς που λειτουργεί αδιακρίτως με συμπιεσμένο φυσικό αέριο ή βενζίνη. Από προεπιλογή, το αυτοκίνητο κινείται με αέριο έως ότου εξαντληθεί και τότε «αλλάζει» αυτόματα στη βενζίνη.

Το νέο Seat Leon σε έκδοση coupe

Ο οδηγός δεν μπορεί να πει πότε γίνεται η αλλαγή, καθώς η απόδοση του κινητήρα είναι ακριβώς η ίδια και με τους δύο τύπους καυσίμου. «Ο κινητήρας διαθέτει πολλά ειδικά ενισχυμένα εξαρτήματα για την καύση φυσικού αερίου. Συμμορφώνεται με τους αυστηρότερους κανονισμούς εκπομπών, και η ετικέτα ECO που εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Κυκλοφορίας σε αυτοκίνητα που τροφοδοτούνται με CNG είναι απόδειξη αυτού», εξηγεί ο διευθυντής προϊόντων της SEAT CNG Andrew Shepherd.

Ηλεκτρονικά ελεγχόμενη και προσαρμόσιμη πίεση

Το φυσικό αέριο στεγάζεται στις δεξαμενές σε περίπου 200 bar, αλλά εγχέεται στον κινητήρα με πίεση που δεν υπερβαίνει τα 10 bar. Ένας ρυθμιστής πίεσης δύο σταδίων που βρίσκεται στη θέση του κινητήρα μειώνει την πίεση και εξασφαλίζει τη βέλτιστη παροχή αερίου και η μονάδα ελέγχου κινητήρα παρακολουθεί αυτόν τον ηλεκτρονικό ρυθμιστή ανά πάσα στιγμή.

 

Υπάρχει περίπτωση να μείνετε από αέριο;

Ένας δείκτης εμφανίζει τον τύπο καυσίμου που χρησιμοποιείται. Η αίσθηση στο τιμόνι είναι η ίδια αν οδηγείτε με φυσικό αέριο ή βενζίνη, οπότε ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο οδηγός μπορεί να πει τη διαφορά είναι κοιτάζοντας την ένδειξη στον πίνακα οργάνων. Όταν αυτή είναι ενεργοποιημένη, το αυτοκίνητο λειτουργεί με φυσικό αέριο. όταν είναι απενεργοποιημένη σημαίνει ότι το αυτοκίνητο είναι σε λειτουργία βενζίνης.

Επιπλέον, δύο περαιτέρω ενδείξεις εμφανίζουν το επίπεδο κάθε τύπου καυσίμου και ο υπολογιστής ταξιδιού παρέχει πληροφορίες όπως κατανάλωση και πόση απόσταση απομένει.