Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΟΡΑ

Γιατί αυξήθηκαν κατά 50% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ελλάδα;

Ελλάδα 1:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί αυξήθηκαν κατά 50% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ελλάδα;

ΑΓΟΡΑ

Γιατί αυξήθηκαν κατά 50% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ελλάδα;

ΑΓΟΡΑ

Κατακόρυφη αύξηση, που φτάνει σχεδόν το 50%, σημείωσαν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη χώρα μας κατά το μήνα Μάιο…

Advertisement
Advertisement

Μάλιστα η κατηγορία των πολυτελών αυτοκινήτων θα σημειώσει αύξηση που θα αγγίξει το 120%, σε σχέση με τον Μάιο του 2015.

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΡΑΚΟΥΣΕΛΛΗ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας -αναμένονται τα επίσημα στοιχεία απο την ΕΛΣΤΑΤ- τον Μάιο πουλήθηκαν σχεδόν 14.000 καινούργια αυτοκίνητα, νούμερο που έχει να το δει η Ελληνική αγορά αυτοκινήτου, απο το 2010, οπου και οι συνολικές πωλήσεις ξεπερνούσαν τις 120.000 το χρόνο (σήμερα είναι στις 75.000).

Advertisement
Advertisement

Η ραγδαία αυτή αύξηση δεν οφείλεται βέβαια στην… ανάπτυξη της Κυβέρνησης, ούτε στο οτι -έτσι ξαφνικά- οι τράπεζες άνοιξαν τη στρόφιγγα δανειοδότησης στο αυτοκίνητο. Η αύξηση αυτή είναι πλασματική, αφού οι περισσότερες εισαγωγικές εταιρείες έσπευσαν να εκτελωνίσουν αυτοκίνητα που είχαν στοκ, θέλοντας να προλάβουν το προηγούμενο προηγούμενο φορολογικό καθεστώς και να πουλήσουν τα αυτοκίνητα αυτά χαμηλότερα.

Σύμφωνα με τα νέα φορολογικά δεδομένα, που ισχύουν απο την 1η Ιουνίου, πλέον ο φόρος επιβάλλεται στην λιανική τιμή του αυτοκινήτου, ανεξαρτήτως κυβισμού κλπ. Ετσι η τιμή αυτοκινήτων αξίας περίπου 12.000 ευρώ, πέφτει γύρω στα 300€ -κατα μέσο όρο-, τα αξίας 15.000 παραμένουν στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, ενώ τα αξίας από 17.000 αυξάνονται.

Οι Ελληνικές εισαγωγικές εταιρείες, αυτή την περίοδο προσπαθούν να πάρουν χαμηλότερες τιμές απο τα εργοστάσια κατασκευής, για να μετριάσουν όσο μπορούν περισσότερο, την αύξηση κάποιων συγκεκριμένων μοντέλων.

Advertisement

Είναι χαρακτηριστικό, πως μόλις μία εταιρεία έχει ανακοινώσει τους νέους τιμοκαταλόγους, και αυτή είναι η BMW. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αύξησης κάποιων αυτοκινήτων είναι η 320 με τον 1,5 lt κινητήρα βενζίνης, απόδοσης 170PS, η οποία από τα 35.350€, με τα νέα φορολογικά δεδομένα αυξάνεται στα 41.515€!

Έτσι λοιπόν οι πολυτελής μάρκες, εκτελώνισαν τα αυτοκίνητα που είχαν στην Ελλάδα προ της αλλαγής των φόρων, ωστε να τα διαθέσουν στις χαμηλότερες τιμές. Αυτός είναι και ο λόγος που θα δούμε η αύξηση των πωληθέντων πολυτελών αυτοκινήτων να αγγίζει το 120%. Μόνο η Mercedes τον Μάιο σημείωσε αύξηση των πωλήσεων που φτάνει το 170%.

Advertisement

Βέβαια -όπως προείπαμε- όλα αυτά τα νούμερα είναι πλασματικά και θα “ισορροπήσουν” τους επόμενες μήνες με την ανάλογη πτώση των πωλήσεων…