Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

«Χαράτσι» σε υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Ελλάδα 11:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
        string(81) "«Χαράτσι» σε υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα;"
    

«Χαράτσι» σε υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Mobility

Τη στιγμή που ολόκληρη η Ευρώπη αναζητά τρόπους να επιταχύνει τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, να μειώσει τις εκπομπές ρύπων και να ανανεώσει τον γερασμένο στόλο των οχημάτων της, στην Ελλάδα επανήλθε στο προσκήνιο μια πρόταση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις…

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newsauto.gr on Google

… η επιβολή ετήσιου τέλους κυκλοφορίας στα αμιγώς ηλεκτρικά (BEV) και στα plug-in υβριδικά (PHEV) οχήματα.

Η ευρωπαϊκή σκέψη-πρόταση αφορά την επιβολή ενός συμβολικού -ή και όχι τόσο συμβολικού- τέλους, με το σκεπτικό ότι οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο όπως όλοι οι υπόλοιποι και επομένως θα πρέπει να συμμετέχουν και αυτοί στα δημόσια έσοδα που σχετίζονται με τις μεταφορές.

Ωστόσο, μια τέτοια λογική έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα εφαρμόζουν σήμερα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και με τη στρατηγική της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αντί να επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων, αναζητά νέους τρόπους για να μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος απόκτησής τους μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων ακόμα και μειωμένου ΦΠΑ.


Στην Ελλάδα, όπου ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου ξεπερνά πλέον τα 18 χρόνια και αποτελεί τον υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ζητούμενο δεν είναι να μπουν νέα αντικίνητρα στα καθαρότερα αυτοκίνητα. Αντίθετα, η χώρα χρειάζεται περισσότερα κίνητρα ώστε να επιταχυνθεί η αντικατάσταση των παλαιών, ρυπογόνων και λιγότερο ασφαλών οχημάτων.

Η επιβολή ακόμη και ενός σχετικά μικρού ετήσιου τέλους θα έστελνε ένα ιδιαίτερα αρνητικό μήνυμα. Οι πολίτες που αποφασίζουν να επενδύσουν σε ένα ηλεκτρικό ή plug-in υβριδικό αυτοκίνητο καταβάλλουν ήδη σημαντικά υψηλότερο κόστος αγοράς σε σχέση με ένα αντίστοιχο συμβατικό μοντέλο. Η εξοικονόμηση από τα τέλη κυκλοφορίας αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που καθιστούν την επιλογή αυτή οικονομικά βιώσιμη.


Ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί η χρονική συγκυρία. Η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και απέχει σημαντικά από τα ποσοστά διείσδυσης που καταγράφονται σε χώρες της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης. Η προσθήκη νέων οικονομικών βαρών θα μπορούσε να ανακόψει τη δυναμική αυτή, σε μια περίοδο κατά την οποία απαιτείται σταθερότητα και εμπιστοσύνη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν μελλοντικά διαφορετικά μοντέλα χρηματοδότησης των οδικών υποδομών, όπως χρεώσεις ανά χιλιόμετρο ή ανά χρήση του οδικού δικτύου, τα οποία αντιμετωπίζουν όλους τους οδηγούς με ενιαία κριτήρια και όχι αποκλειστικά τους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η συζήτηση αυτή όμως αφορά το μέλλον και προϋποθέτει ώριμες ψηφιακές υποδομές, κοινωνικό διάλογο και συνολικό επανασχεδιασμό του φορολογικού πλαισίου.


Στην παρούσα συγκυρία, μια πρόταση για επιβολή νέου τέλους αποκλειστικά στα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί αναπτυξιακή. Αντίθετα, δημιουργεί αβεβαιότητα σε μια αγορά που χρειάζεται σταθερούς κανόνες.

Δεν πρέπει να παραβλέπεται και το γεγονός ότι η ηλεκτροκίνηση δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντική επιλογή. Συνδέεται άμεσα με τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις και τη μείωση του κόστους μετακίνησης για τα νοικοκυριά. Κάθε μέτρο που αποδυναμώνει αυτή τη μετάβαση επηρεάζει συνολικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Από πολιτικής άποψης, η πρόταση μπορεί να χαρακτηριστεί ατυχής και προβληματική. Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς στους πολίτες γιατί θα πρέπει να επιβαρυνθούν όσοι επέλεξαν μια τεχνολογία που η ίδια η Πολιτεία προωθεί εδώ και χρόνια μέσω επιδοτήσεων και φορολογικών κινήτρων. Μια τέτοια μεταστροφή πολιτικής θα έπληττε κυρίως την αξιοπιστία της Ε.Ε. και του κράτους απέναντι στους πολίτες.


Η Ε.Ε. και φυσικά η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές που θα ανανεώσουν τον στόλο της, θα μειώσουν τους ρύπους και θα ενισχύσουν την οδική ασφάλεια. Όχι νέα αντικίνητρα για όσους ήδη επένδυσαν ή σκέφτονται να επενδύσουν στην ηλεκτροκίνηση.

Η ουσία δεν είναι αν ένα τέλος θα είναι 50 ή 100 ευρώ. Η ουσία είναι το μήνυμα που εκπέμπει. Και αυτό το μήνυμα, τη δεδομένη στιγμή, θα ήταν απολύτως λανθασμένο για την αγορά, τους καταναλωτές και τη συνολική στρατηγική της χώρας απέναντι στη βιώσιμη κινητικότητα. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, επιδιώκοντας μεγαλύτερα κίνητρα και όχι νέες επιβαρύνσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις