Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Yamaha TMAX 20th Anniversary: Επετειακό και αριθμημένο

Ελλάδα 11:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Yamaha TMAX 20th Anniversary: Επετειακό και αριθμημένο

NEWSMOTO

Yamaha TMAX 20th Anniversary: Επετειακό και αριθμημένο

NEWSMOTO

Για τα 20 χρόνια TMAX η Yamaha παρουσιάζει μια ειδική επετειακή έκδοση με χαρακτηριστικά που ξεφεύγουν.

Advertisement
Advertisement

Ως το κορυφαίο σε πωλήσεις Sport Scooter στην Ευρώπη, σταθερά κάθε χρόνο από την παρουσίαση του, το TMAX συνεχίζει το ταξίδι του έχοντας στην πορεία αναδειχθεί σε ένα πραγματικά εμβληματικό όχημα. Δύο δεκαετίες μετά την παρουσίαση του πρώτου TMAX, στην οποία ο διευθυντής σύνταξης του newsmoto είχε την τιμή να παρευρίσκεται, η Yamaha δημιουργεί μια ειδική έκδοση που σηματοδοτεί τα επιτεύγματα μιας από τις πιο αγαπητές και αξιοσέβαστες κατασκευές στην ιστορία της εταιρείας. Με μια σειρά αποκλειστικού εξοπλισμού και σε ένα μοναδικό νέο χρώμα, το TMAX 20th Anniversary τιμά την επιτυχία του πιο επιτυχημένου Sport Scooter στον κόσμο.

Nothing but the MAX

Advertisement
Advertisement

Πριν από το TMAX, όποιος αναζητούσε ένα γρήγορο, άνετο και ευχάριστο μέσο για να φτάσει στη δουλειά του είχε την επιλογή μιας μοτοσυκλέτας με μηχανικό κιβώτιο. Ικανοποιητική λύση για πολλούς αναβάτες, αλλά όχι για κάποιους “απαιτητικούς” που ζητούσαν κάτι παραπάνω: ένα μέσο καθημερινής μετακίνησης ή αναψυχής που θα μπορούσε να συνδυάσει την απλότητα ενός αυτόματου scooter με τις συνολικές επιδόσεις μιας sport μοτοσυκλέτας. Αντιλαμβανόμενοι το κενό στην αγορά, οι σχεδιαστές της Yamaha ανέλαβαν τη δημιουργία του ταχύτερου scooter στον κόσμο στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τίποτα δεν είχε θεωρηθεί αναγκαίο, τίποτα δεν είχε αποκλειστεί και με την κλασική αντίληψή της η Yamaha αγνόησε τη συμβατική σκέψη και δημιούργησε ένα εντελώς νέο είδος υβριδικού δικύκλου. Εξοπλισμένο με “ανοικτό” σκελετό, αεροδυναμικό πλαίσιο και εφοδιασμένο με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και μεγάλο χώρο αποθήκευσης κάτω από τη σέλα, το επαναστατικό TMAX ήταν ένα τεράστιο στοίχημα για τη Yamaha, αλλά ένα στοίχημα που έμελλε να αλλάξει για πάντα τον κόσμο των scooter.

Το δημοφιλέστερο επί 20 συναπτά έτη

Advertisement

Στην πραγματικότητα το πρώτο TMAX ήταν τόσο μπροστά από την εποχή του που δεν υπήρχε κάτι να συγκριθεί. Είναι αυτό που δημιούργησε την κατηγορία Sport Scooter, η οποία έκτοτε έχει αναπτυχθεί και έχει αναδειχθεί στο πιο σημαντικό τμήμα της αγοράς των scooter συνολικά. Το TMAX έχει διατηρήσει την τεράστια δημοφιλία του και αποτελεί το πρώτο σε πωλήσεις κάθε χρόνο, εδώ και 20 χρόνια μετά την παρουσίασή του. Με πωλήσεις σχεδόν 300.000 οχημάτων μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, το TMAX αποτελεί μακράν το πιο επιτυχημένο Sport Scooter που έχει παραχθεί ποτέ και είναι ένα από τα πιο σημαντικά μοντέλα της Yamaha.

Advertisement

Χρονοδιάγραμμα TMAX: Η εξέλιξη

Καθ’ όλη την αξιοσημείωτη ιστορία του το TMAX εξελίσσεται συνεχώς προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε νέας γενιάς αναβατών. Εφοδιασμένο με δικύλινδρο κινητήρα 500cc και ικανό να φτάνει τα 160Km/h, στην 1η του γενιά το TMAX χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο αληθινό Sport Scooter. Με τον μικρών διαστάσεων κινητήρα τοποθετημένο σταθερά στο χαλύβδινο σωληνωτό πλαίσιο, έφερε ένα νέο επίπεδο σταθερότητας στις υψηλές ταχύτητες που το κατέστησε ένα γρήγορο, άνετο και εύχρηστο μέσο μετακίνησης για μεγάλες αποστάσεις. Μεταξύ του 2004 και 2007, η 2η γενιά ανέβηκε επίπεδο με την παρουσίαση ενός πιο ισχυρού κινητήρα με σύστημα ψεκασμού, ενώ η οδική συμπεριφορά ενισχύθηκε με νέο πιρούνι και διπλά δισκόφρενα μπροστά με προαιρετικό ABS. Τοποθετήθηκε φρένο στάθμευσης (χειρόφρενο) και μεγαλύτερος πίσω τροχός 15 ιντσών.

Advertisement

Το 2008 έκανε την εμφάνισή της η 3η γενιά με νέο πλαίσιο από χυτό αλουμίνιο. Η διάμετρος των καλαμιών στο πιρούνι αυξήθηκε κατά 2mm (στα 43μμ) και παρουσιάστηκε ένας νέος μπροστινός τροχός 15 ιντσών. Το 2012 ήρθε η 4η γενιά, που περιελάμβανε νέο σχεδιασμό πλαισίου, κινητήρα μεγαλύτερου κυβισμού στα 530cc και μετάδοση μέσω ιμάντα, Ένα νέο αλουμινένιο ψαλίδι μείωσε το μη αναρτώμενο βάρος για να δώσει ακόμα καλύτερη λειτουργία στην πίσω ανάρτηση.

Η 5η γενιά έφτασε το 2015 και τα πιο αξιοσημείωτα νέα χαρακτηριστικά της ήταν το πιρούνι USD (ανεστραμμένο) και οι ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες μπροστά.
Το 2017 παρουσιάστηκε η 6η γενιά με νέα εμφάνιση και εφοδιασμένη με μια σειρά από εξελιγμένα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Οι κορυφαίες στην κατηγορία προδιαγραφές περιελάμβαναν το ηλεκτρονικό γκάζι YCC-T (Yamaha Chip Controlled Throttle) και το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (TCS). Το TMAX προσφέρθηκε επίσης στην υψηλότερων προδιαγραφών έκδοση SX, που διέθετε το σύστημα D-MODE με λειτουργίες ισχύος κατ’ επιλογή, ενώ το DX ήταν επίσης εξοπλισμένο με σύστημα ελέγχου πορείας, θερμαινόμενη σέλα και γκριπ αλλά και έναν ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα. Το 2020 παρουσιάστηκε το πιο δυναμικό και ισχυρό TMAX όλων των εποχών. Το νέο πλαίσιο σε συνδυασμό με τον μεγαλύτερου κυβισμού κινητήρα 560cc ανέβασαν την κατηγορία σε νέα επίπεδα.

20th Anniversary: MAX εξέλιξη

Θα κατασκευαστούν μόνο 560 αριθμημένες μονάδες, καθιστώντας το μοντέλο σε μία από τις πιο ιδιαίτερες ειδικές εκδόσεις της Yamaha. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι:

Πλαίσιο από σφυρήλατα ανθρακονήματα: Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ανθρακονήματα, που έχουν ομοιόμορφο μοτίβο, κάθε ένα από τα εξαρτήματα από σφυρήλατα ανθρακονήματα που χρησιμοποιούνται στο TMAX 20th Anniversary διαθέτει το δικό του ιδιαίτερο επιφανειακό φινίρισμα, κάτι που καθιστά μοναδικό κάθε ένα από τα 560 scooter που θα διατεθούν. Το φέρινγκ σε σχέδιο μπούμερανγκ, το μπροστινό φτερό και το προστατευτικό του τελικού της εξάτμισης είναι όλα κατασκευασμένα από αυτό το ισχυρό και ελαφρύ ανθρακόνημα, προσφέροντας στο μοντέλο μια ακόμα πιο δυναμική εμφάνιση και πολυτελή αίσθηση, ενώ οι κίτρινες πινελιές παραπέμπουν στον έντονο κίτρινο χρωματικό συνδυασμό του πρώτου μοντέλου.
Θερμαινόμενη σέλα και γκριπ: Κατασκευασμένο από υλικά υψηλής ποιότητας, η αποκλειστική θερμαινόμενη σέλα διαθέτει κίτρινες ραφές για να ταιριάζει με τις πινελιές των μπούμερανγκ και του μπροστινού φτερού, ενώ ένα λογότυπο 20th Anniversary επιβεβαιώνει τον αποκλειστικό χαρακτήρα του scooter. Τα θερμαινόμενα γκριπ επίσης ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό και διαθέτουν ειδικά αντίβαρα τιμονιού.
Αριθμημένο σήμα: Κάθε TMAX 20th Anniversary διαθέτει επίσης ένα αριθμημένο σήμα, που δηλώνει με σαφήνεια ότι είναι μια από τις μόλις 560 μονάδες που κατασκευάστηκαν ως φόρος τιμής στο πιο επιτυχημένο Sport Scooter στον κόσμο των δίτροχων. Μαζί με το μοναδικό «δακτυλικό αποτύπωμα» του πλαισίου, ο αριθμός παραγωγής δίνει σε κάθε ένα μοντέλο τη δική του ιδιαίτερη ταυτότητα.
Αποκλειστικό χρώμα: Το ειδικό χρώμα Tech Graphite συμπληρώνει το αποκλειστικό πλαίσιο από σφυρήλατα ανθρακονήματα. Οι μπρονζέ χάλκινοι τροχοί δημιουργούν την απαραίτητη αντίθεση και ενισχύουν την αισθητική διαφοροποίηση του scooter.

Άλλα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Anniversary

• Ηλεκτρικός ανεμοθώρακας
• Cruise Control
• Ενσωματωμένα μπροστινά φλας LED
• Αλουμινένιο πλαίσιο
• Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης
• Οδηγικά προγράμματα (D-MODE)
• Λειτουργία «Smart Key»
• Πίνακας οργάνων με μονόχρωμη οθόνη TFT
• Σύστημα κλειδώματος κεντρικού σταντ

Online σύστημα παραγγελιών

Το νέο Yamaha TMAX 20th Anniversary θα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά μέσω ενός online συστήματος παραγγελιών, που αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί στις 31 Μαρτίου 2021. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα ανακοινωθούν σύντομα, μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες πληροφορίες.

Διαβάστε επίσης:

KTM 1290 Super Adventure R: Χωμάτινος οδοστρωτήρας

Triumph Street Twin: Το πέρασμα στο Euro5

Harley-Davidson Pan America 1250: Περιπετειώδες αμερικάνικο όνειρο