Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Triumph Thruxton RS: Café Racer στα καλύτερά του

Ελλάδα 9:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Triumph Thruxton RS: Café Racer στα καλύτερά του

NEWSMOTO

Triumph Thruxton RS: Café Racer στα καλύτερά του

NEWSMOTO

Το όνομα Thruxton είναι ένας τίτλος βαπτισμένος σε αγωνιστικό DNA, προέρχεται από την ομώνυμη φημισμένη πίστα της Βρετανίας και βρίσκει τη σύγχρονη εφαρμογή του πάνω στο νέο RS.

Advertisement
Advertisement

Ποιος θα το φανταζόταν μέχρι πριν λίγο καιρό πως θα ερχόταν η στιγμή που θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε μια modern classic μοτοσυκλέτα με ρυθμιζόμενη απόδοση κινητήρα, traction control, γκάζι Ride-by-Wire, immobiliser, θερμαινόμενα γκριπ και φώτα LED DRL; Ποιος θα μας πίστευε αν του λέγαμε πως το Thruxton του σήμερα θα είχε τη δυνατότητα να ρυθμίζεται η λειτουργία του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης, την αντίστοιχη της πλήρους απενεργοποίησης του ABS και πως κάτω από τη σέλα του θα υπήρχε …θύρα USB;

Μικρό ιστορικό

Advertisement
Advertisement

Τα μοντέλα Triumph Thruxton ξεκίνησαν τη ζωή τους μέσα από μια χειροποίητη αγωνιστική μοτοσυκλέτα, την οποία κατασκεύασε το αγγλικό εργοστάσιο προκειμένου να συμμετάσχει σε αγώνες αντοχής (Endurance) κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Ο πρώτος μεγάλος θρίαμβος για το μοντέλο ήρθε στην ομώνυμη βρετανική πίστα, που βρίσκεται στην περιοχή Hampshire πάνω στην ακτή της αγγλικής Μάγχης, όταν το 1969 κατέκτησε εκεί τις τρεις πρώτες θέσεις στον αγώνα Thruxton 500 Μile. Αυτοί οι αγώνες είναι που δημιούργησαν τη “δυναστεία” των café racer, όπου μοτοσυκλέτες παραγωγής δεχόντουσαν από τους ιδιοκτήτες τους τις απαραίτητες βελτιώσεις προκειμένου να αποκτήσουν αγωνιστικό χαρακτήρα.

Η πρώτη μαζική παραγωγή Thruxton έγινε το 1965, όταν η Triumph κατασκεύασε έναν περιορισμένο αριθμό μοτοσυκλετών, οι οποίες είχαν σαν βάση το Bonneville T120. Η αναγέννηση του μοντέλου έγινε το 2004, με το Thruxton 900 να συνεχίζει την παράδοση χρησιμοποιώντας δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, ομοίως βασιζόμενο στο Bonneville εκείνης της περιόδου. Η παραγωγή του 900 συνεχίστηκε μέχρι το 2016, χρονιά κατά την οποία αντικαταστάθηκε από δύο εκδόσεις 1200cc (Thruxton και Thruxton R). H παράδοση της σκυτάλης έγινε από το 2020 στο Thruxton RS, το οποίο οδηγήσαμε και σας παρουσιάζουμε στη συνέχεια.

Advertisement

Σε τι διαφοροποιείται το RS;

Advertisement

Αρχικά στην απόδοση του κινητήρα των 1200cc, που έχει δεχθεί αύξηση ισχύος κατά 8 ίππους φτάνοντας τους 105 και με περισσότερη ισχύ σε όλο το φάσμα των στροφών. Ταυτόχρονα, η μέγιστη ροπή των 112Nm αποδίδεται πλέον 700 στροφές χαμηλότερα, με τον κινητήρα να είναι αποδοτικότερος λόγω της κατά 20% μειωμένης αδράνειας. Επίσης, είναι και πιο πολύστροφος, με την κόκκινη περιοχή του στροφόμετρου να ξεκινά 500 στροφές ψηλότερα από τον απερχόμενο των Thruxton και Thruxton R.

Οι παραπάνω βελτιωμένες επιδόσεις οφείλονται σε νέα έμβολα υψηλής συμπίεσης, επανασχεδιασμένες θυρίδες, αναθεωρημένο προφίλ εκκεντροφόρων, καθώς και στη χρήση ελαφρότερων μερών σε στρόφαλο, συμπλέκτη, αντικραδασμικούς άξονες, καπάκια κινητήρα (λεπτότερα), όπως επίσης και χρήση μαγνησίου στα αντίστοιχα των εκκεντροφόρων. Στη λίστα των αναβαθμίσεων συναντάμε επίσης βελτιωμένα προγράμματα οδήγησης (Rain, Road, Sport), 6 κιλά χαμηλότερο συνολικό βάρος, νέες ακτινικές monobloc δαγκάνες Brembo M50 και ελαστικά Metzeler Racetec RR. Από πλευράς εμφάνισης, πέραν των χρωματισμών το RS διαφοροποείται με την ύπαρξη μαύρων φινιρισμάτων σε πολλά σημεία, από τα καπάκια του κινητήρα και τις ζάντες μέχρι τα φτερά και τα ελατήρια των αμορτισέρ.

Advertisement

Στα του βασικού εξοπλισμού θα βρούμε:

• Δύο πλευστούς δίσκους 320mm & κεντρική αντλία Brembo
• Αγωνιστικών προδιαγραφών ρυθμιζόμενο πιρούνι big piston Showa
• Πλήρως ρυθμιζόμενα αμορτισέρ Öhlins
• ABS & Έλεγχο Πρόσφυσης με δυνατότητα απενεργοποίησης
• LED DRL προβολέα & LED φλας
• Θύρα USB κάτω από τη σέλα
• Immobiliser

Τα μηχανικά

Στην καρδιά του Thruxton υπάρχει ένας υγρόψυκτος δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας 1200cc, που διαθέτει 1 ΕΕΚ, τετραβάβιδες κεφαλές, υποτετράγωνες διαστάσεις, στρόφαλο τεχνολογίας “crossplane” 270°, ηλεκτρονικό γκάζι και ρυθμιζόμενη χαρτογράφηση. Ένας κινητήρας με έμφαση στη ροπή, σημαντικά πιο δυνατός από πριν, που -όπως διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι- διαθέτει τα απαιτούμενα αποθέματα ισχύος στο μεγαλύτερο φάσμα της λειτουργίας του, παρέχοντας επιδόσεις που συγκινούν ακόμα και ορκισμένους ..supersportάδες.

Έχει ξεφύγει

Η εκκίνηση απαιτεί πάτημα συμπλέκτη και το Thruxton γουργουρίζει κάπως αχρόνιστα στο ρελαντί, βγάζοντας τον ήχο που περιμένεις από μια κατασκευή παρόμοιας φιλοσοφίας. Περιμένοντας να “ζεσταθεί” παρατηρούσα το φινίρισμα και τη συναρμογή υλικών της μοτοσυκλέτας, η ποιότητα ξεχειλίζει και αυτό είναι εμφανές σε κάθε της σημείο, απ’ άκρη σ’ άκρη που λένε. Ένας τομέας όπου οι Άγγλοι έχουν ξεφύγει εδώ και αρκετά χρόνια, πλην όμως αυτή τη φορά ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί υπάρχει κίνδυνος να μετατρέψω το άρθρο σε διαφημιστικό φυλλάδιο, όταν δείτε το Thruxton από κοντά θα καταλάβετε τι θέλω να πω (και δεν μπορώ να γράψω..). Πίσω στην οδήγηση λοιπόν και καρφώνοντας την πρώτη χωρίς θόρυβο και με γλυκό “κούμπωμα”, αφήνω το συμπλέκτη λίγο πιο απότομα από αυτό που θα ‘πρεπε.

Η ροπή από το ρελαντί και ο άτσαλος χειρισμός απέφεραν μια μίνι εκτόξευση και βρέθηκα με τρίτη στο κιβώτιο χωρίς να το πολυ-καταλάβω σφυρίζοντας αδιάφορα. Λίγες εκατοντάδες μέτρα ήταν αρκετά για να συνειδητοποιήσω ότι κινητήρας, κιβώτιο, συμπλέκτης και φρένα δημιουργούν μια μοτοσυκλέτα που απολαμβάνεις σε κάθε περίπτωση. Ανταποκρίνεται άριστα κάτω από κάθε συνθήκη και με χαρακτηριστική ευκολία, καμία σχέση με αυτό που αναδύει η εμφάνιση και ανατρέχει τη σκέψη σε “ξύλινες” δυσκολοδήγητες κατασκευές περασμένων εποχών. Άκαμπτη μεν, φιλική δε η συμπεριφορά της, με τους 105 ίππους πρόθυμους για το κάτι παραπάνω, την ανάρτηση να εμπνέει εμπιστοσύνη και σωστή πληροφόρηση, τα φρένα να γεμίζουν σιγουριά και τη θέση οδήγησης με τα ψηλά τοποθετημένα μαρσπιέ να προσφέρει τον επιθυμητό έλεγχο. Σε καλούς δρόμους είναι κάτι που το εκτίμησα δεόντως, βλέποντας τα περιθώρια κλίσης να αυξάνονται σημαντικά.

Και όταν η μοτοσυκλέτα δεν βρίσκει κάτω στη στροφή, είναι θέμα αναβάτη να ανακαλύψει τα όρια, στην περίπτωσή μου περισσότερο τα δικά μου. Σε δρόμους με μέτρια πρόσφυση τα ελαστικά της Metzeler αποδίδουν καλά όταν ζεσταθούν (για τα καλά). Η ακαμψία του συνόλου και οι σφικτές σε λειτουργία αναρτήσεις προσφέρουν τον έλεγχο που απαιτείται όταν οι ρυθμοί ανεβαίνουν, είναι βέβαια και ο φύλακας άγγελος από κάτω, λέγε με traction control, αλλά ακόμα και σε βρεγμένη άσφαλτο δεν αισθάνθηκα την παρουσία του. Δεν είναι τόσο θέμα “διακριτικότητας” όσο αποτέλεσμα σωστής δουλειάς στο σύνολο. Τι να τα κάνεις τα γκάζια όταν δεν έχεις ανάρτηση και φρένα λένε οι “παλιοί” και το RS δείχνει σαν η εκπλήρωση του ονείρου ενός τελειωμένου custom builder.

To Τhruxton RS δεν θυμίζει μοτοσυκλέτα 1.200cc, μπορεί και κρύβει πολύ καλά τα κιλά τoυ, είναι σωστά ζυγισμένο και η εργονομία του πολύ μελετημένη. Τα κλιπ-ον χρησιμοποιούν περίτεχνες βάσεις που τα τοποθετούν πάνω από την τιμονόπλακα, οπότε ναι μεν απαιτούν σκύψιμο στην οδήγηση, όχι όμως τόσο που να κουράζει στην πολύωρη οδήγηση. Το ηλεκτρονικό γκάζι δεν έχει σκαλοπάτια στην απόκρισή του και σε συνεργασία με τη χαρτογράφηση της κεντρικής μονάδας ECU προσφέρει ομαλή λειτουργία, ακόμα και στο Sport mode. Και μην ανησυχείτε οι έχοντες συμβίες για το μονόσελο του RS, κάλλιστα αφαιρείται ο κοκοβιός και εμφανίζεται η θέση που θα μεταφέρει την καλή σας. Υπάρχουν φυσικά και μαρσπιέ για να βάζει τα πόδια της, αλλά αυτά πρέπει να τα αγοράσετε επιπλέον. Τα “βάρη” έχουν και το τίμημά τους!

To Thruxton RS βρίσκεται ήδη στη χώρα μας και η τιμή του βρίσκεται στα 16.890€. Διατίθεται σε δύο χρωματισμούς, Jet Black και Matt Storm Grey / Matt Silver Ice, ενώ -παραδοσιακά για μοντέλο της Triumph- η λίστα των εργοστασιακών αξεσουάρ είναι ιδιαίτερα μεγάλη και περιέχει όλα τα απαραίτητα προκειμένου να δημιουργήσει ο αναβάτης τη δική του custom μοτοσυκλέτα.

Ανάμεσά τους υπάρχει και ένα φέρινγκ τύπου “dolphin”, που δείχνει να προέρχεται απευθείας από το συλλεκτικό Thruxton TFC , στοιχείο χρήσιμο για να προσδώσει στη μοτοσυκλέτα εμφάνιση αγωνιστικού χαρακτήρα άλλων εποχών. Περισσότερα περί αξεσουάρ και βελτιώσεων μπορείτε να δείτε εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Suzuki GSX-R1000R Legend Editions: 7 εκδόσεις GSX-R για 7 παγκόσμιους τίτλους!

ΑΜΑ Supercross 2021: Ονειρικό ξεκίνημα για τη Gas Gas

Davide Brivio: Τέλος εποχής από Suzuki και MotoGP, στροφή στην F1!