Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Πρώτη επαφή με το Peugeot PM-01

Ελλάδα 10:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πρώτη επαφή με το Peugeot PM-01

NEWSMOTO

Πρώτη επαφή με το Peugeot PM-01

NEWSMOTO

Γνωρίσαμε και οδηγήσαμε στη Νότια Ισπανία την νεανική πρόταση της Peugeot Motocycles στην κατηγορία των 125 κ.εκ.

Advertisement
Advertisement

Η Peugeot Motocycles για πολλά χρόνια βασίστηκε στην γκάμα των μικρών της μοτοσικλετών και scooter τα οποία την κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές.

Μάλιστα, η επιμονή της γαλλικής μάρκας στις μικρές μοτοσικλέτες πόλης δημιούργησε και ένα μεγάλο κύμα νεαρών αναβατών οι οποίοι γαλουχήθηκαν στην Peugeot και «έμαθαν» τα μυστικά των δύο τροχών οδηγώντας τα μοντέλα της.

Από την ολική επαναφορά της Peugeot Motocycles το 2023 στις αγορές της Ευρώπης δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει μια μοτοσικλέτα 125 κ.εκ. Βρεθήκαμε λοιπόν στη Μάλαγα της Νότιας Ισπανίας προκειμένου να γνωρίσουμε και να οδηγήσουμε την καινούρια μικρή μοτοσικλέτα PM-01 η οποία αναμένεται να γίνει το επόμενο hot θέμα συζήτησης των νέων.

Advertisement
Advertisement

Έξω από τα συνηθισμένα

Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ανάμεσα στα πολλά διαφορετικά μοντέλα που βρίσκονταν στο χώρο παρουσίασης της Peugeot το PM-01 είχε τον περισσότερο κόσμο συγκεντρωμένο τριγύρω του. Είναι αδύνατο να προσπεράσεις τη γαλλική μοτοσικλέτα, ιδιαίτερα όταν την κοιτάξεις από μπροστά με το πραγματικά μοναδικό φωτιστικό σώμα.

Ο σχεδιασμός του προβολέα έχει έντονα φουτουριστικά στοιχεία, αλλά παράλληλα τιμάει την σχεδιαστική φιλοσοφία της Peugeot από το τμήμα των αυτοκινήτων. Οι χαρακτηριστικές «τρεις νυχιές» παίζουν το ρόλο των DRL και δεσπόζουν κάτω από το πολυγωνικό LED φωτιστικό σώμα.

Advertisement

Οι έντονες γωνίες συνεχίζονται και στο ρεζερβουάρ το οποίο με βελούδινο τρόπο αγκαλιάζει το πλαίσιο χωροδικτύωμα και μεταφέρεται προς τα πίσω.

Advertisement

Ιδιαίτερο είναι επίσης το φωτιστικό σώμα πίσω και τα μοναδικά ενσωματωμένα φλας, όπως και το μεταλλικό σιρίτι που διατρέχει το πίσω μέρος της μοτοσικλέτας.

Στον νεανικό χαρακτήρα της μοτοσικλέτας συμβάλει και η έγχρωμη οθόνη TFT που έχει μπροστά στα μάτια του ο αναβάτης, η οποία έχει πολλές ενδείξεις με όμορφα γραφικά. Συνολικά, η PM-01 εκπέμπει έναν φουτουριστικό και νεανικό χαρακτήρα με λεπτομέρειες που δεν έχουμε συναντήσει ξανά σε δίκυκλο αυτής της κατηγορίας.

Σοβαρές τεχνικές προδιαγραφές

Advertisement

Ο κινητήρας του Peugeot PM-01 είναι μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος 124,8 κ.εκ. ο οποίος αποδίδει 14 ίππους στις 9.500 σ.α.λ. και 11 Nm ροπής στις 7.500 σ.α.λ. Το μηχανικό σύνολο εκτός από τον υπέροχο βαθύ ήχο του, έχει πολιτισμένη λειτουργία και προσφέρει ικανοποιητικές επιταχύνσεις στη μοτοσικλέτα.

 

Αν υπάρχει ένα στοιχείο πάνω στο PM-01 που μπορεί να κοντράρει την εμφάνιση της μοτοσικλέτας είναι η οδηγική συμπεριφορά. Οι μηχανικοί της Peugeot έχουν επιλέξει ένα πολύ στιβαρό ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα το οποίο συνεργάζεται με ένα ανεστραμμένο πιρούνι 41 χιλ. εμπρός και ένα μονό αμορτισέρ πίσω. Οι τροχοί είναι 17 ιντσών και τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο 280 χιλ. εμπρός και έναν δίσκο 240 χιλ. με ABS.

Στους δρόμους της Μάλαγα

Ανεβαίνοντας στη σέλα της PM-01 επιβεβαιώνεις το μικρό μέγεθος της μοτοσικλέτας από πρώτο χέρι. Η θέση οδήγησης είναι άνετη και φέρνει το σώμα ελαφρώς σκυμμένο προς το τιμόνι, ενώ τα πόδια είναι αρκετά ψηλά τοποθετημένα προδιαθέτοντας τον αναβάτη για σπορ καταστάσεις.

Οι κινήσεις που μπορείς να κάνεις πάνω στη μοτοσικλέτα είναι περιορισμένες, ωστόσο οι στηρίξεις σε διάφορα σημεία είναι πολύ σωστά σχεδιασμένες.

Κινούμενοι στους περιφερειακούς δρόμους της Μάλαγα εύκολα καταλαβαίνεις ότι αυτή η μοτοσικλέτα έχει κατασκευαστεί πρώτα για να διασκεδάσει και έπειτα να διεκπεραιώσει τις όποιες αστικές μετακινήσεις.

Η ευελιξία είναι παροιμιώδης κάνοντας το PM-01 ένα ανάλαφρο παιχνίδι στις αλλαγές κατεύθυνσης, ενώ όταν η άσφαλτος το επιτρέψει είναι σε θέση να στρίψει με σιγουριά με καλά επίπεδα πρόσφυσης.

Όποια κι αν είναι η ταχύτητα με την οποία κινείσαι το PM-01 δείχνει να μην ιδρώνει, να στρίβει, να φρενάρει και να αλλάζει κατεύθυνση χωρίς κανένα απολύτως δισταγμό.

Αυτό είναι πολύ λογικό αν αναλογιστούμε ότι το πακέτο πλαίσιο/αναρτήσεις/φρένα μπορούν εύκολα να ανταπεξέλθουν σε διπλάσιες ή και τριπλάσιες ιπποδυνάμεις.

Hot stuff

«Η ιστορία μας πρέπει να γραφτεί ξανά και το PM-01 είναι ένα σύμβολο ελευθερίας, πάθους και μοναδικότητας, μια μοτοσικλέτα που δημιουργεί συναισθήματα», ήταν τα λόγια του Νταμιέν Μπασέτ, Διευθυντή Σχεδιασμού της Peugeot Motocycles.

Πράγματι, η PM-01 είναι μια πολύ φρέσκια πρόταση στην δημοφιλέστατη κατηγορία των 125 κ.εκ. με αυξημένες οδηγικές ικανότητες, πλαισιωμένη από μια πολύ έντονη προσωπικότητα. Ανυπομονούμε να οδηγήσουμε και την έκδοση με τον κινητήρα των 300 κ.εκ.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά – Peugeot PM-01
Κινητήρας: Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, SOHC
Κυβισμός: 124,8cc
Ισχύς: 14 PS / 9.500 rpm
Ροπή: 11 Nm / 7.500 rpm
Τροφοδοσία: Ηλ. Ψεκασμός
Κιβώτιο: 6τάχυτο μηχανικό
Αναρτήσεις: KYB USD 41 χιλ. εμπρός, KYB αμορτισέρ πίσω
Φρένα: 4πίστονη δαγκάνα με ABS
Ρεζερβουάρ: 12.5 L
Τροχοί: 17 ιντσών
Βάρος: 150 kg
Τιμή: Δεν έχει ανακοινωθεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτή είναι η PM-01 της Peugeot Motocycles
Επίσημο: Η Peugeot Motocycles στα χέρια του Ομίλου Σαρακάκη
Στα χέρια της Mutares η Peugeot Motocycles