Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

MotoGP: Το πρώτο βήμα προς τη βιωσιμότητα

Ελλάδα 19:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

MotoGP: Το πρώτο βήμα προς τη βιωσιμότητα

NEWSMOTO

MotoGP: Το πρώτο βήμα προς τη βιωσιμότητα

NEWSMOTO

Ο Marc Marquez δοκίμασε για πρώτη φορά τα νέα εναλλακτικά καύσιμα της Repsol για το MotoGP.

Advertisement
Advertisement

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας (FIM) και η Dorna (MotoGP), κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν 2022 είχαν αποφασίσει πως από το 2024 σε όλες τις κατηγορίες του MotoGP, τα καύσιμα πλέον θα είναι από εναλλακτικές πηγές ενέργειας σε ποσοστό 40%.

Στόχος των θεσμών είναι μέχρι το 2027 το 100% των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στα πρωταθλήματα να είναι από εναλλακτικές πηγές (βιοκαύσιμα) προκειμένου το MotoGP να περάσει σε μια νέα εποχή βιωσιμότητας με χαμηλό αποτύπωμα ρύπων. Το πρώτο βήμα έγινε καθώς ο Marc Marquez πραγματοποίησε τις πρώτες δοκιμές με βιοκαύσιμα στην πίστα Jarama της Ισπανίας.

Advertisement
Advertisement

Ο αναβάτης της Repsol Honda είχε στα χέρια του μια RC213V-S, την εξωτική ημι-αγωνιστική μοτοσικλέτα της Honda η οποία έρχεται πολύ κοντά στις πρωτότυπες μοτοσικλέτες MotoGP και φαντάζει ιδανική για να γίνουν δοκιμές καυσίμου. Η Repsol είχε φέρει στην πίστα Jarama μια ειδική φόρμουλα την οποία είχε εξελίξει στο εργαστήριο, αλλά και σε διάφορες μορφές αγώνων. Μην ξεχνάμε ότι στο Dakar 2022 η ομάδα Repsol Honda Rally Team χρησιμοποίησε 50% βιοκαύσιμα.

Ο Marquez πραγματοποίησε μόλις 12 γύρους με τα νέα καύσιμα και έδωσε τις χρήσιμες συμβουλές του στους τεχνικούς της Repsol προκειμένου να συνεχίσουν τη δουλειά στο εργαστήριο. Πάντως, το MotoGP δεν είναι το μοναδικό πρωτάθλημα που στρέφεται προς τα βιοκαύσιμα. Ήδη η Formula 1 από το 2022 έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί εναλλακτικά καύσιμα, ενώ και κάποια πρωταθλήματα Formula 4 χρησιμοποιούν ήδη βιοκαύσιμα. Μην ξεχνάμε επίσης ότι από το 2023 το Ιαπωνικό Πρωτάθλημα Superbike θα χρησιμοποιήσει αποκλειστικά εναλλακτικά καύσιμα σε όλους τους αγώνες.

Advertisement

Βίντεο της Repsol.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
MotoGP Test 2023: Εκπλήξεις και απογοητεύσεις
Με τεχνολογία MotoGP η καινούργια Triumph Street Triple (+video)
MotoGP Βαλένθια: Πρωταθλητής ο Pecco Bagnaia