Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

MotoGP: Ποια εργοστάσια ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν την περσινή ECU

Ελλάδα 22:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

MotoGP: Ποια εργοστάσια ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν την περσινή ECU

NEWSMOTO

MotoGP: Ποια εργοστάσια ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν την περσινή ECU

NEWSMOTO

Δύο κατασκευαστές του MotoGP ζήτησαν να τους επιτραπεί αν χρησιμοποιήσουν την μονάδα ελέγχου του 2022.

Advertisement
Advertisement

Η κεντρική μονάδα ελέγχου της διαχείρισης του κινητήρα και των ηλεκτρονικών συστημάτων στις μοτοσικλέτες του MotoGP εδώ και κάποια χρόνια έχει περάσει στα χέρια της Magneti Marelli και έχει τη μορφή ενιαίας τεχνολογίας. Όλα τα εργοστάσια λαμβάνουν από την ομάδα τεχνικών του θεσμού μια συγκεκριμένη ECU την οποία προσαρμόζουν στις μοτοσικλέτες τους και τη χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Στο μέσο του 2022 η Magneti Marelli ενημέρωσε τα εργοστάσια ότι ετοιμάζει μια νέα μονάδα ελέγχου για το 2023 η οποία θα είναι μικρότερη σε διαστάσεις, ελαφρύτερη και πολύ πιο ισχυρή. Οι διαστάσεις της συσκευής και της καλωδίωσης δόθηκαν λοιπόν στα εργοστάσια προκειμένου να προετοιμάσουν τις νέες μοτοσικλέτες να υποδεχτούν τη νέα ECU.

Advertisement
Advertisement

Παρόλα αυτά προέκυψε ένα πρόβλημα σε κάποιους κατασκευαστές που προμηθεύουν με μοτοσικλέτες τις δορυφορικές τους ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, η Ducati και η Aprilia αιτήθηκαν στην MSMA (Ένωση Κατασκευαστών MotoGP) να τους δοθεί η δυνατότητα εκτός από την ECU του 2023, να χρησιμοποιήσουν και την ECU του 2022. Το αίτημα είχε λογική καθώς πολλές από τις ομάδες της Ducati (Gresini, VR46) θα χρησιμοποιήσουν τις περσινές μοτοσικλέτες και το να αλλάξουν όλη τη δομή για να χωρέσει η νέα ECU είναι πρακτικά αδύνατο.

Η MSMA και η Dorna τελικά έκανε δεκτό το αίτημα των δύο κατασκευαστών και όλοι πλέον το 2023 θα μπορούν αν το θελήσουν να χρησιμοποιήσουν την περσινή ECU. Αυτό κυρίως επετράπη για τον λόγο ότι από άποψη απόδοσης δεν θα ευνοηθεί κάποιος καθώς η αναβάθμιση της ECU έχει να κάνει κυρίως με το hardware και λιγότερο με το software.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
MotoGP Test 3η ημέρα: Italian job
MotoGP Test 2η ημέρα: Οι Ευρωπαίοι προελαύνουν (+video)
Τρένο… θα πάει και φέτος η Ducati στο MotoGP

Advertisement