Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

CCM Motorcycles: Κλείνει τα 50 και λέει να το γιορτάσει

Ελλάδα 20:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

CCM Motorcycles: Κλείνει τα 50 και λέει να το γιορτάσει

NEWSMOTO

CCM Motorcycles: Κλείνει τα 50 και λέει να το γιορτάσει

NEWSMOTO

Μια σημαντική γενέθλια επέτειος για τη βρετανική φίρμα, που θέλει να την τιμήσει με την παρουσίαση τελείως νέων μοντέλων.

Advertisement
Advertisement

Η έχουσα έδρα στο Bolton CCM Motorcycles ξεκίνησε το 1971 με την υπογραφή του σχεδιαστή μοτοσυκλετών Alan Clews και έχοντας σαν στόχο να ανταγωνιστεί τις μοτοσυκλέτες της BSA, που εκείνη την εποχή μεσουρανούσαν σε πωλήσεις. Tο όνομά της προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων “Clews Competition Machines” και η πορεία της στο χρόνο ανέδειξε ιδιαίτερα εξειδικευμένς μοτοσυκλέτες δρόμου και On/Off, που όμως ποτέ δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν την αίγλη άλλων σημαντικών κατασκευαστών της Μ. Βρετανίας (π.χ. BSA, Norton, Triumph κα).

Έχoυν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που ανακαλύψαμε τα πρώτα Spitfire της μικρής βρετανικής φίρμας, αρχικά το Scrambler και στη συνέχεια το Bobber. Και όπως φαίνεται δεν ήμασταν οι μόνοι που μας άρεσαν, με τις παραγγελίες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες να καταγράφουν ένα απρόσμενα καλό νούμερο. Και δεν είναι τυχαίο, ήδη από τη δεκαετία του ’70 η CCM είχε να κάνει με τη μοτοσυκλετιστική μαστοριά και μαεστρία. Μια γνήσια μορφή μοτοσυκλέτας που φτιαχνόταν από βετεράνους γνώστες του χώρου, μηχανικούς-μοτοσυκλετιστές και όχι από μαρκετίστες. Στόχος της εταιρείας σήμερα είναι να μπει σε νέες αγορές, με μοντέλα που καλύπτουν τις επίσης νέες προδιαγραφές Euro5 και που χαρακτηρίζονται από μινιμαλιστική νεορετρό σχεδίαση και κορυφαία συστατικά.

Advertisement
Advertisement

Ένα το μοντέλο, πολλές οι εκδόσεις

Αυτή τη στιγμή η CCM διαθέτει στη γκάμα της ένα μόλις μοντέλο ονόματι Spitfire, το οποίο παράγεται σε 9(!) διαφορετικές εκδόσεις: Foggy, Scrambler, Bobber, Stealth Bobber, Flat Tracker, Cafe Racer, Blackout, Six και Stealth Six. Όλες μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα και απλά αλλάζουν τα στοιχεία που διαμορφώνουν την εκάστοτε προσωπικότητα. Ο κινητήρας είναι ένας παλιός μονοκύλινδρος 4βάλβιδος υγρόψυκτος Husqvarna 600cc με 2 ΕΕΚ, ο οποίος κατασκευάζεται από την Κινεζική Shineray στην Ιταλία. Αποδίδει 55 ίππους και φωλιάζει μέσα σε ένα καλοφτιαγμένο και καλοφινιρισμένο σωληνωτό πλαίσιο από χάλυβα υψηλής ποιότητας.

Advertisement

Οι αναρτήσεις είναι της WP και τα φρένα Brembo σε κάθε περίπτωση, αλλά εκεί που το πράγμα σοβαρεύει είναι στα επιμέρους χαρακτηριστικά όλων των εκδόσεων και πως αυτά πετυχαίνουν 100% το στόχο τους, να δίνουν δηλαδή στο καθένα έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Οι μοτοσυκλέτες έχουν λεπτή σιλουέτα και μαζεμένες διαστάσεις, όντας ιδιαίτερα ελαφριές στα μόλις 135 κιλά χωρίς υγρά! Ο κινητήρας, που είναι κοινός για όλες τις εκδόσεις, σύμφωνα με τους δημιουργούς του Spitfire “είναι ελαφρύς, αξιόπιστος και εύκολος στη συντήρηση, με καλές επιδόσεις”. Σίγουρα αυτές οι τελευταίες δείχνουν ικανές να προσφέρουν συγκινήσεις, 55 άλογα για 135 κιλά είναι μια εξαιρετική αναλογία, έτσι δεν είναι;

Advertisement

Η CCM έχει μικρή γραμμή παραγωγής, που φτάνει τις 1.000 χειροποίητες μοτοσυκλέτες ετησίως, αλλά οι βρετανοί είναι σίγουροι πως αυτό το νούμερο θα διπλασιαστεί σύντομα, ίσως και μέσα στο 2021. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι παρότι θα δημιουργηθεί ένα μικρό δίκτυο συνεργατών στις ευρωπαϊκές αγορές, στη Μ. Βρετανία δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο. Το πιστεύετε ή όχι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δίκτυο αντιπροσώπων της CCM μέσα στη Μ. Βρετανία! Ο λόγος, για τους ιθύνοντες της εταιρείας, είναι απλούστατος, αφού οι πελάτες αγοράζουν μοτοσυκλέτες απευθείας από το εργοστάσιο και οι μηχανικοί πηγαίνουν στους πελάτες όπου κι αν βρίσκονται για να τους εξυπηρετήσουν. “Οι μηχανικοί μας μετακινούνται αν χρειαστεί, γνωρίζουν τους πελάτες με το μικρό τους όνομα. Είναι ένας τρόπος εργασίας που μπορεί να φαίνεται περίεργος, αλλά είναι κάτι που με τους μικρούς όγκους παραγωγής μας δουλεύει πολύ καλά και είναι λειτουργικό τόσο για εμάς όσο και για τους πελάτες μας”.

Advertisement

Η ανακοίνωση του εργοστασίου όσον αφορά στην έλευση νέων μοντέλων δεν ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστική, εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα είναι απλά κάποιες ακόμα εκδόσεις του Spitfire αλλά μοντέλα μαζικής παραγωγής με προσέγγιση σε ένα ευρύτερο κοινό. Αυτό που χρειάζεται δηλαδή για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί η μάρκα. Και όπως λένε οι ίδιοι οι άνθρωποι της CCM, ευελπιστούν πως η συμμετοχή μοντέλων τους σε ταινίες blockbuster (που θα γυριστούν την τρέχουσα χρονιά με σημαντικούς πρωταγωνιστές), θα βοηθήσει τα μάλα στο στόχο τους. Σημειωτέον πως από το 2018 έχουν δώσει τον τίτλο του πρεσβευτή της μάρκας στον επτάκις παγκόσμιο πρωταθλητή Superbike, Carl Foagarty, μαζί με τη θέση του Performance Director.

Οι τιμές των Spitfire στη χώρα κατασκευής τους δεν θα λέγαμε ότι είναι χαμηλές, καθώς ξεκινούν από τις 9.000 και φτάνουν μέχρι τις.. 18.000 λίρες Αγγλίας. Οι παραγγελίες για τις χώρες όπου διατίθενται έχουν ήδη ξεκινήσει και όσον αφορά στη χώρα μας δύσκολο να δούμε κάποιο εξ αυτών να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, καθόσον δεν υπάρχει αντιπρόσωπος.

Στο video που ακολουθεί θα δείτε τους Carl Fogarty και Dougie Lampkin (12 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Trial) να οδηγούν όλη τη γκάμα Spitfire στους δρόμους του μαγευτικού Yorkshire.

Διαβάστε επίσης:

MotoGP, Qatar1: Ο Vinales τη νίκη, ο Zarco τις εντυπώσεις

Marc Marquez: Επιστροφή στη δράση μετά από 9 μήνες

Moto Guzzi 1921-2021 Μέρος Α: 100 χρόνια γεμάτα αναμνήσεις