Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Aprilia Tuono 660: Κατάλληλο για όλους

Ελλάδα 7:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Aprilia Tuono 660: Κατάλληλο για όλους

NEWSMOTO

Aprilia Tuono 660: Κατάλληλο για όλους

NEWSMOTO

Το πολυαναμενόμενο Tuono 660 δεν είναι πλέον στα προσεχώς αλλά στην παραγωγή, κάνοντας την κατηγορία των μεσαίων γυμνών να αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Advertisement
Advertisement

Κουβαλώντας τη βαριά οικογενειακή παράδοση των Tuono 1000/1100, το νέο 660 συνδυάζει διαχειρίσιμη ισχύ και χαμηλό βάρος με εκλεπτυσμένη αρχιτεκτονική πλαισίου και ένα πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων, που προέρχεται απευθείας από το V4, να το καθιστούν «κατάλληλο για όλους». Η Aprilia άλλωστε ήταν από τις πρώτες εταιρείες που καθιέρωσαν τις sport naked μοτοσυκλέτες, αρχής γενομένης με το Tuono των 1000 cc και του V-twin κινητήρα το μακρινό 2002. Στη συνέχεια ήρθαν και τα V4 (2012), όντας μοτοσυκλέτες Superbike άνευ πολλών πλαστικών.

Με την ίδια λογική του γυμνού superbike, εν προκειμένω του RS660, γεννιέται επίσης το Tuono 660, μια sport γυμνή μοτοσυκλέτα που χαρακτηρίζεται από τεχνολογικό ντελίριο δίχως να χάνει τη χροιά και της καθημερινής χρήσης, χάρη στην υψηλότερη θέση οδήγησης που προσφέρει διαφορετική εργονομία και μια πιο φυσική και άνετη στάση σώματος. Το Tuono 660 μοιράζεται επίσης τον πρωταρχικό στόχο του RS660: τη δημιουργία μιας μοτοσυκλέτας με εξαιρετική αναλογία βάρους/ισχύος: 183 κιλά για 95 ίππους. Ένα ρεκόρ για την κατηγορία, που αντιπροσωπεύει την ιδανική φόρμουλα για τη διασκέδαση στο δρόμο. Το Tuono 660 είναι όμως αφιερωμένο και σε νέους αναβάτες, καθώς θα είναι διαθέσιμο και σε έκδοση περιορισμένης ισχύος στα 35kW (47Hp).

Advertisement
Advertisement

Πιστό στο ίδιο επιθετικό και σπορ στυλ με το μεγαλύτερο Tuono των 1.100cc, ξεχωρίζει για τις μαζεμένες διαστάσεις του, οι οποίες ενισχύουν το δυναμικό προφίλ ακόμα και όταν είναι σταθμευμένο. Όπως το RS660 έτσι και το Tuono υιοθετεί επίσης την ιδέα του «διπλού» φέρινγκ, που προέκυψε μετά από έρευνα σε αεροδυναμική σήραγγα. Κοινός τόπος με το RS είναι και ο τριπλής διάταξης εμπρός προβολέας LED με τα φώτα ημέρας DRL.

Advertisement

Πλαίσιο και ψαλίδι είναι αμφότερα φτιαγμένα από χυτό αλουμίνιο, ενώ το ρυθμιζόμενο σύστημα ανάρτησης της Kayaba έχει σεταριστεί κατ’ ιδίαν για το νέο 660. Ο τελευταίας γενιάς δικύλινδρος -με κλίση προς τα εμπρός- κινητήρας είναι συμπαγής και ελαφρύς, χάρη στην εμπειρία που αποκτήθηκε από το V4, από το οποίο αντλούνται η φιλοσοφία κατασκευής και οι βασικές τεχνικές έννοιες. Επίσης, η τελική μετάδοση είναι μικρότερη από αυτή του RS660, δίνοντας πλεονέκτημα στην απόκριση του γκαζιού και στις τιμές των επιταχύνσεων, εν κινήσει και από στάση.

Advertisement

Τα ηλεκτρονικά, όπως προείπαμε, συγκαταλέγονται στα πλέον εξελιγμένα καθώς μας έρχονται απευθείας από την κατηγορία των superbike: Το ηλεκτρονικό γκάζι Ride-by-Wire παρέχει την καλύτερη διαχείριση της σουίτας ηλεκτρονικών του APRC, συμπεριλαμβάνοντας έλεγχο πρόσφυσης πολλαπλών επιπέδων, anti-wheelie, cruise control, φρένο κινητήρα και επιλέξιμες χαρτογραφήσεις, που επίσης συνδέονται με το σύστημα ABS. Για την εύκολη διαχείριση όλων των ηλεκτρονικών, συναντάμε μια έγχρωμη οθόνη TFT στη θέση του πολυοργάνου. Όσον αφορά στις χαρτογραφήσεις, υπάρχουν τρεις αφιερωμένες στην οδήγηση δρόμου και δύο για την πίστα. Ο αναβάτης πρέπει απλώς να επιλέξει την επιλογή που ερμηνεύει καλύτερα το στυλ οδήγησής του, επιτρέποντας πάντα τη δυνατότητα προσαρμογής τους.

Το Tuono 660 θα διατίθεται σε τρεις προτάσεις χρωμάτων: Concept Black, Iridium Grey και στο ιδιαίτερο Acid Gold, που ήδη έχουμε δει στο RS660. Η μοτοσυκλέτα αναμένεται στη χώρα μας προς τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Η τιμή της δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα αλλά σίγουρα προβλέπεται κάτω από τα 11.050€ του RS660 και σίγουρα πάνω από τα 10.000€. Θα είναι δηλαδή σημαντικά πιο ακριβή από τον ανταγωνισμό, πλην όμως η πλέον εξελιγμένη -τουλάχιστον- όσον αφορά στα ηλεκτρονικά βοηθήματα.

Advertisement

Διαβάστε επίσης:

Honda CMX1100 Rebel: Επαναστάτης με αιτία τα περισσότερα κυβικά

Yamaha YZ250F ΜΥ2021: Ρυθμίζεις και κερδίζεις

Moto Guzzi V85 TT Travel: Όταν οι περιπλανήσεις είναι μακρινές