Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Αυτόνομα αυτοκίνητα εταιρείας προκαλούν ατυχήματα

Ελλάδα 23:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτόνομα αυτοκίνητα εταιρείας προκαλούν ατυχήματα

NEWSMOTO

Αυτόνομα αυτοκίνητα εταιρείας προκαλούν ατυχήματα

NEWSMOTO

Μεγάλη έρευνα έχουν ξεκινήσει οι αμερικανικές αρχές για την πιθανότητα ευθύνης των αυτόνομων αυτοκινήτων Zoox σε ατυχήματα με μοτοσικλετιστές.

Advertisement
Advertisement

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα μπορεί στη χώρα μας να μην έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους, ωστόσο σε άλλα μέρη του πλανήτη όπως την Κίνα, την Κορέα και την Αμερική έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας. Πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν μπει στο… κόλπο της αυτόνομης οδήγησης και ιδιαίτερα εκείνες της τεχνολογίας που βρίσκουν το κατάλληλο έδαφος να αναδείξουν τις προηγμένες τεχνολογίες τους.

Η Amazon, κολοσσός στον τομέα της τεχνολογίας, είναι από τις πρώτες που μπήκαν στο παιχνίδι της αυτόνομης οδήγησης. Ο Αμερικανικός κολοσσός έχει εξαγοράσει την εταιρεία Zoox η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τα αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης και έχει ξεκινήσει εκτεταμένες δοκιμές σε δημόσιους δρόμους στην περιοχή της Καλιφόρνια και της Νεβάδα.

Εκείνο όμως που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα είναι ότι τα ειδικά διαμορφωμένα Toyota Highlander της Zoox έχουν εμπλακεί σε ατυχήματα με μοτοσικλέτες. Μάλιστα ο Εθνικός Οργανισμός (NHTSA) που ευθύνεται για την ασφάλεια στους δρόμους των ΗΠΑ, ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστώσει αν υπάρχει όντως πρόβλημα με το λογισμικό των συγκεκριμένων αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

Τα Toyota της Zoox είναι πλήρως αυτόνομα και δεν υπάρχει οδηγός στην καμπίνα. Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι τα ατυχήματα έγιναν στη διάρκεια της ημέρας και μέσα στο ορισμένο χωροταξικό πλαίσιο δράσης των συστημάτων της Zoox. Μάλιστα τα δύο πιο πρόσφατα ατυχήματα είχαν να κάνουν με σύγκρουση του αυτοκινήτου πίσω από μοτοσικλέτα προκαλώντας ευτυχώς ελαφριούς τραυματισμούς στους αναβάτες.

Όλες οι έρευνες μέχρι στιγμής δείχνουν πάντως ότι τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης των περισσοτέρων εταιρειών δεν έχουν τελειοποιήσει την ανίχνευση πεζών, μοτοσικλετών και ποδηλάτων. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με το μικρό μέγεθος των οχημάτων με τις κάμερες και τους αισθητήρες να μην μπορούν να τα ανιχνεύσουν.