Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πρόστιμο για τον καφέ στο αυτοκίνητο

Ελλάδα 7:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πρόστιμο για τον καφέ στο αυτοκίνητο

ΝΕΑ

Πρόστιμο για τον καφέ στο αυτοκίνητο

ΝΕΑ

Το πρόστιμο που προβλέπεται, για την κατανάλωση καφέ εν ώρα οδήγησης, δίνει κυριολεκτική έννοια στη φράση «τον πληρώνεις βαπορίσιο»!

Advertisement
Advertisement

Ο καφές είναι το αγαπημένο ρόφημα εκατομμυρίων Ελλήνων, συνοδεύοντάς τους σε πολλές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας και φυσικά στις μετακινήσεις τους.

Υπάρχει, όμως, ένα σημαντικό ζήτημα που οι περισσότεροι αγνοούν ή παραβλέπουν. Ότι η κατανάλωσή εν ώρα οδήγησης (όπως ισχύει και με αναψυκτικά, τροφές κ.α.) απαγορεύεται, βάσει το Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του οδηγού και να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια επιβατών και άλλων χρηστών του δρόμου.

Στην παράγραφο δύο (2) του άρθρου 13 ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας υποχρεώνει τους οδηγούς των οχημάτων έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων (δηλαδή τα χέρια τους να είναι απασχολημένα μόνο με το χειρισμό του αυτοκινήτου) ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιούν απρόσκοπτα τους αναγκαίους σε κάθε περίσταση χειρισμούς.

Advertisement
Advertisement

Συγκριμένα η παράγραφος 2, του άρθρου 13, αναφέρει τα εξής:
Ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημα του ή τα ζώα του. Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά, που έχουν συνδεθεί με φορητό ραδιόφωνο, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

Στην περίπτωση που κάποιο από τα παραπάνω σενάρια υποπέσει στην αντίληψη των αστυνομικών της Τροχαίας, τότε ο παραβάτης οδηγός τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδηγός οδηγού για τριάντα 30 ημέρες.