Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Αυτό είναι το πρώτο δίκυκλο που χαρακτηρίστηκε μοτοσικλέτα

Ελλάδα 1:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτό είναι το πρώτο δίκυκλο που χαρακτηρίστηκε μοτοσικλέτα

NEWSMOTO

Αυτό είναι το πρώτο δίκυκλο που χαρακτηρίστηκε μοτοσικλέτα

NEWSMOTO

Το 1894 είναι το έτος που καταγράφηκε για πρώτη φορά η λέξη μοτοσικλέτα στο δημιούργημα της Hildebrand & Wolfmüller.

Advertisement
Advertisement

Πολλοί είναι οι κατασκευαστές που προσπάθησαν ανά καιρούς να διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωτοπόρου στην κατασκευή μοτοσικλέτας. Οι περισσότεροι ωστόσο είχαν να επιδείξουν κυρίως ποδήλατα τα οποία σε κάποια φάση απέκτησαν έναν κινητήρα και ουσιαστικά έγιναν μοτοποδήλατα.

Η Hildebrand & Wolfmüller ωστόσο μπορεί με ασφάλεια να ισχυριστεί ότι είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που κατασκεύασε αυτό που μέχρι σήμερα ονομάζουμε μοτοσικλέτα. Όλα ξεκίνησαν το 1984 όταν τα αδέρφια Χάινριχ και Βίλχελμ Χίλντεμπραντ, γνωστοί κατασκευαστές κινητήρων ατμού, αποφάσισαν να συνεργαστούν με τον Αλοίς Βολφμίλερ, για τη δημιουργία της πρώτης μοτοσικλέτας.

Advertisement
Advertisement

Στο εργαστήριό τους στο Μόναχο οι φιλόδοξοι μηχανικοί δημιούργησαν έναν μοναδικό τετράτροχο κινητήρα, δικύλινδρο σε σειρά, τον οποίο τοποθέτησαν στο κάτω μέρος ενός σωληνωτού πλαισίου. Η χωρητικότητά του ήταν 1.489 κ.εκ. και απέδιδε 2,5 ίππους, ενώ είχε μερικές πολύ ξεχωριστές τεχνικές λύσεις για την εποχή. Για παράδειγμα, η κίνηση στον πίσω τροχό γινόταν απευθείας από ράβδους συνδεδεμένους στα πιστόνια με το κέντρο του πίσω τροχού να παίζει το ρόλο του σασμάν. Την επαναφορά των πιστονιών είχαν αναλάβει ελαστικοί ιμάντες.

Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το πίσω φτερό ήταν γεμάτο με νερό και έπαιζε το ρόλο ψυγείου για τον κινητήρα, ενώ η εισαγωγή αέρα γινόταν από μια στρογγυλή υποδοχή στο εμπρός μέρος.

Advertisement

Το δημιούργημα της Hildebrand & Wolfmüller εμπορικά τα πήγε περίφημα εκείνη την εποχή καθώς κατάφερε να πουλήσει πάνω από 2.000 αντίτυπα και μάλιστα σε πολύ τσουχτερή τιμή για την εποχή. Έχουν μείνει πολύ λίγες πλέον μοτοσικλέτες της Hildebrand & Wolfmüller οι οποίες κοσμούν μουσεία σε όλο τον κόσμο, ενώ πριν από μερικούς μήνες πωλήθηκε μία έναντι 112.00 ευρώ.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο χρήσιμο είναι το Active Preload Reduction της Triumph Tiger 1200;
Το αξέχαστο πείραμα της Dodge των 8,3 λίτρων
Μαύρος πειρασμός από την Μπολόνια