Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ζαλίζεστε στο αυτοκίνητο; Η τεχνολογία έχει την απάντηση!

Ελλάδα 1:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ζαλίζεστε στο αυτοκίνητο; Η τεχνολογία έχει την απάντηση!

ΝΕΑ

Ζαλίζεστε στο αυτοκίνητο; Η τεχνολογία έχει την απάντηση!

ΝΕΑ

Η ναυτία μέσα στο αυτοκίνητο είναι κάτι που βασανίζει πολλούς ανθρώπους. Και οι λύσεις που αναζητούνται είναι ιδιαίτερα προχωρημένες τεχνολογικά.

Advertisement
Advertisement

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ναυτίας μέσα στο αυτοκίνητο, ιδιαίτερα στους επιβάτες των πίσω καθισμάτων, η BMW κατέθεσε πρόσφατα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας περιγράφει λεπτομερώς μια νέα λύση που περιλαμβάνει μια οθόνη τοποθετημένη στην οροφή, αντλώντας έμπνευση από χαρακτηριστικά όπως η Theater Screen της τελευταίας σειράς 7.

Η τεχνολογία αυτή αποσκοπεί στην πρόληψη ή την ανακούφιση της δυσφορίας που σχετίζεται με τη ναυτία λόγω κίνησης. Η οποία αναμένεται να ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους όσο η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης εξελίσσεται.

Advertisement
Advertisement

Η προσέγγιση της BMW περιλαμβάνει μια οθόνη τοποθετημένη στην οροφή που θα μπορούσε να προσομοιώνει την αίσθηση της κίνησης, ενώ το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας υποδηλώνει και πως μια πανοραμική γυάλινη οροφή θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική λύση, μεταφέροντας το αποτέλεσμα της κίνησης στον εγκέφαλο.

Από την άλλη η γερμανική εταιρεία αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των οροφών που διαθέτουν οθόνες  και έτσι προτείνει τη δημιουργία της ψευδαίσθησης μιας διαφανούς οροφής, η οποία επιτυγχάνεται μέσω εικόνων που προβάλλονται στην πτυσσόμενη οθόνη που υπάρχει σε κάποια από τα μοντέλα της.

Εναλλακτικά, οι εικόνες θα μπορούσαν να προβάλλονται απευθείας στην οροφή, ενώ προκειμένου να διασφαλιστεί η ακρίβεια θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία παρακολούθησης των ματιών για το συγχρονισμό των εικόνων με την προοπτική του επιβάτη.

Advertisement

Η BMW οραματίζεται την οθόνη στην οροφή να αντισταθμίζει την κλίση, την ταχύτητα και την κατεύθυνση του αυτοκινήτου σε σχέση με τον ουρανό, καθώς και να λαμβάνει υπόψη εξωτερικούς παράγοντες όπως ο καιρός αλλά και τα ουράνια σώματα. Οι κάμερες που καταγράφουν το περιβάλλον του αυτοκινήτου θα μπορούσαν να προβάλλουν εικόνες στην οθόνη, ενώ το GPS, τα μετεωρολογικά δεδομένα και η αστρονομία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ζωντανής σκηνής στην οροφή.

Advertisement

Οι αισθητήρες επιταχυνσιόμετρου και γυροσκοπίου θα διασφαλίζουν ότι οι εικόνες που προβάλλονται ευθυγραμμίζονται με τις κινήσεις του αυτοκινήτου, δημιουργώντας μια καθηλωτική εμπειρία που μοιάζει με το να κάθεσαι σε ένα ανοιχτό όχημα.

Αν και η ιδέα φαίνεται πολλά υποσχόμενη, η BMW αναγνωρίζει ότι η ευρεία υιοθέτηση μιας τέτοιας τεχνολογίας μπορεί να εξαρτηθεί από την επικράτηση των αυτοκινούμενων αυτοκινήτων.

Καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία προχωρά προς μεγαλύτερη αυτονομία, η εφαρμογή καινοτόμων λύσεων όπως η οθόνη οροφής θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία μέσα στο αυτοκίνητο και να μετριάσει τις ανησυχίες για τη ναυτία λόγω κίνησης.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο να τροποποιήσεις μία BMW XM;
Πυροβολώντας τη θωρακισμένη BMW Χ5 του Ζαμπούνη (video)
Η BMW μεταμορφώνει το εργοστάσιό της στο Μόναχο