Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ξεκινά η λειτουργία του Gigafactory της Tesla στο Βερολίνο

Ελλάδα 1:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ξεκινά η λειτουργία του Gigafactory της Tesla στο Βερολίνο

ΝΕΑ

Ξεκινά η λειτουργία του Gigafactory της Tesla στο Βερολίνο

ΝΕΑ

Με εβδομαδιαία παραγωγή έως και 10.000 οχήματα, το πρώτο Gigafactory της Tesla στην Ευρώπη είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του.

Advertisement
Advertisement

Μετά από πολλούς σκοπέλους και σκληρό πόλεμο από περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Tesla φαίνεται έτοιμη να εγκαινιάσει τη λειτουργία του νέου της εργοστασίου στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Elon Musk, τα πρώτα αυτοκίνητα θα περάσουν τη γραμμή συναρμολόγησης είτε τον Νοέμβριο, είτε τον Δεκέμβριο.

Τα σχέδια για την κατασκευή του πρώτου της Gigafactory επί ευρωπαϊκού εδάφους ανακοινώθηκαν στα τέλη του 2019, με την επένδυση να ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ. Σήμερα, το εργοστάσιο βρίσκεται… ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση, αν και εκκρεμεί η τελική έγκριση από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές.

Δύσκολα, ωστόσο, θα χαλάσουν τα σχέδια, δεδομένου ότι ο Υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου Βραδεμβούργου ανέφερε πως το εργοστάσιο έχει 95% να λάβει την άδεια λειτουργίας.

Advertisement
Advertisement

Εφόσον, λοιπόν, κατοχυρωθεί η τελευταία, το Gigafactory θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής έως και 50 GWh κυψελών μπαταριών ετησίως, και το Tesla Model Y θα είναι το πρώτο που θα περάσει τη γραμμή συναρμολόγησης, για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα.

Μιλώντας σε φεστιβάλ που διεξήχθη στο εργοστάσιο το περασμένο σαββατοκύριακο, ο Musk εκτίμησε πως η εβδομαδιαία παραγωγή θα κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 10.000 οχήματα, ενώ δεν αποκλείεται να παράγεται εκεί και το φορτηγό Tesla Semi.

Advertisement

Το 80% του εργατικού δυναμικού θα προέρχεται από τη Γερμανία, με το υπόλοιπο να αλιεύεται από 50 χώρες. Συνολικά θα απασχολούνται 12.000 άρτια εκπαιδευμένα άτομα, με άριστη εξειδίκευση, όπως επισήμανε ο Elon Musk.

Υπενθυμίζεται ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν αντιταχθεί σθεναρά στην απόφαση της Tesla να αποψιλώσει το δάσος για την ανέγερση του εργοστασίου στην περιοχή Gruenheide, στο ανατολικό γερμανικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, με τη μάρκα τελικά να δεσμεύεται πως θα φυτέψει περισσότερα δέντρα από αυτά που έκοψε.

Advertisement

Πονοκέφαλος στην Tesla προκλήθηκε και μετά την τακτική επιθεώρηση που εκπόνησαν οι αρχές στο Gigafactory, διαπιστώνοντας πως κάποιοι σωλήνες δεν ήταν κατάλληλοι για βιομηχανικά λύματα και επομένως απειλείται το νερό της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Tesla «χτύπησε» 5 αστυνομικούς
Νέος και ακριβός μπελάς για Tesla και Elon Musk
Τι φοβάται ο Elon Musk για το μέλλον της Tesla;

Advertisement