Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ξεχάστε τα αυτοκίνητα των 20.000 ευρώ και κάτω

Ελλάδα 14:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ξεχάστε τα αυτοκίνητα των 20.000 ευρώ και κάτω

ΝΕΑ

Ξεχάστε τα αυτοκίνητα των 20.000 ευρώ και κάτω

ΝΕΑ

Τα μικρά και φθηνά αυτοκίνητα πασχίζουν να επιβιώσουν. Και αν τα καταφέρουν θα γίνουν παράλογα ακριβά…

Advertisement
Advertisement

Το βλέπουμε όλοι γύρω μας. Και όλοι αναρωτιόμαστε; Που χάθηκαν τα μικρά και φθηνά αυτοκίνητα; Και γιατί θα πρέπει πλέον να πληρώνουμε πάνω από 20.000 ευρώ για να αγοράσουμε ένα super-mini που πριν λίγα χρόνια έβρισκε κανείς και κάτω από τις 15.000 ευρώ;

Οι λόγοι είναι πολλοί και έχουν να κάνουν με το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και τις δεκάδες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αυτά τα χρόνια. Υπάρχει όμως κάτι ακόμα που έρχεται μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, το οποίο θα κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Ο λόγος για την εφαρμογή των κανονισμών Euro 7 για τους ρύπους. Αυτό θα πρέπει να γίνει για όλα τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2025 και μετά που πωλούνται στην Ευρώπη.

Advertisement
Advertisement

Η νέα αυτή νόρμα έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Απαιτεί σημαντικές επενδύσεις στην εξέλιξη των κινητήρων, κάτι που αυτόματα οδηγεί σε νέες αυξήσεις σε όλα τα αυτοκίνητα. Και αν στα μεγάλα το κόστος μπορεί να απορροφηθεί, στα μικρά είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην επιδράσει στην τιμή τους.

Αυτό σημαίνει ότι τα μικρά μοντέλα είτε θα γίνουν ακριβότερα είτε θα πάψουν να υπάρχουν. Και την θέση τους θα πάρουν τα αντίστοιχου μεγέθους ηλεκτρικά που σιγά-σιγά θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους από τους μεγάλους ευρωπαίους κατασκευαστές.

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι έντονο για το γκρουπ VW. Για παράδειγμα το Skoda Fabia θα δυσκολευτεί πολύ να συνεχίσει να υπάρχει και στην εποχή του Euro 7. Όπως δήλωσε στο βρετανικό περιοδικό Autocar το αφεντικό της εταιρίας Klaus Zellmer, δεν θα είναι εφικτό να διατηρηθεί το Fabia σε μία προσιτή τιμή.

Advertisement

Ο ίδιος υποστήριξε ότι με τιμή πάνω από τα 20.000 ευρώ για ένα Fabia δεν είναι μία λογική πρόταση για τον καταναλωτή.

Την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζει και το VW Polo. Όπως είχε δηλώσει το Νοέμβριο ο πρόεδρος της εταιρίας Thomas Schafer, για να προσαρμόσει την τεχνολογία Euro 7, το super mini της εταιρίας θα πρέπει να αυξήσει την τιμή του κατά τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Advertisement

Οι κανονισμοί Euro 7 θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2025 και στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών NOx κατά 35% σε σύγκριση με τους κανονισμούς Euro 6 και στη μείωση των σωματιδίων της εξάτμισης κατά 13%.

Θα απαιτήσουν την τοθέτηση νέων καταλυτών καθώς και νέα διαγνωστική τεχνολογία που θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τους βασικούς ρύπους, αλλάζοντας τις ρυθμίσεις του κινητήρα αν οι εκπομπές ξεπερνούν τα όρια.

Advertisement

Ο Zellmer επικρίνει όλο αυτό το σχέδιο, λέγοντας ότι όσο και αν η εταιρία του επιθυμεί να σεβαστεί το κλίμα, θα πρέπει να προστεθεί στα αυτοκίνητα μία πολύ ακριβή τεχνολογία, που θα κάνει -ιδίως τα μικρά- εντελώς ασύμφορα.

Το πρόβλημα που ανακύπτει, σύμφωνα με τον Zellmer, είναι ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. Και ο καταναλωτής αντί να αγοράσει ένα νέο αυτοκίνητο, μάλλον θα παραμείνει στο ήδη υπάρχουν αλλά πολύ ρυπογόνο όχημα που έχει στην κατοχή του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο κοστίζει το Skoda Fabia Monte Carlo στη χώρα μας;
Το Euro 7 θα αυξήσει και άλλο τις τιμές!
«Πόλεμος» στην ΕΕ για το Euro 7 – Η θέση της Ελλάδας