Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τoyota RAV4 Plug-inHybrid: Με 306 ίππους και μόλις 1 λτ/100 χλμ. κατανάλωση

Ελλάδα 13:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τoyota RAV4 Plug-inHybrid: Με 306 ίππους και μόλις 1 λτ/100 χλμ. κατανάλωση

ΝΕΑ

Τoyota RAV4 Plug-inHybrid: Με 306 ίππους και μόλις 1 λτ/100 χλμ. κατανάλωση

ΝΕΑ

Η Plug-in υβριδική έκδοση του Toyota RAV4 αποτελεί την κορύφωση της γκάμας του εμβληματικού SUV της ιαπωνικής εταιρίας συνδυάζοντας απίστευτες επιδόσεις με μοναδική οικονομία σε καύσιμο και εξαιρετικά οδηγικά χαρακτηριστικά.

Advertisement
Advertisement

Όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Toyota έφερνε στην αγορά το RAV4 πρώτης γενιάς, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τον αντίκτυπο που θα είχε εκείνο το πρωτοποριακό μοντέλο. Ένα αυτοκίνητο που όχι μόνο εντυπωσίασε τους πάντες με την σχεδίαση και τις ικανότητές του αλλά αποτέλεσε και τον θεμέλιο λίθο μιας ολόκληρης νέας εποχής για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Στα χρόνια που πέρασαν, η κατηγορία που ίδρυσε το RAV4 κυριάρχησε σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας πια την πιο δημοφιλή και εμπορικά επιτυχημένη τάση της αγοράς. Και η νέα γενιά του RAV4 συνεχίζει να αποτελεί μία κυρίαρχη παρουσία στην κατηγορία των SUV, έχοντας πλέον ωριμάσει ως σχέδιο και έχοντας αποκτήσει μία πολύ πιο πληθωρική προσωπικότητα.

Advertisement
Advertisement

Σ’ αυτή τη νέα γενιά, κάνει την παρουσία της και η έκδοση Plug-in Hybrid του RAV4, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την υβριδική και εξηλεκτρισμένη γκάμα της Toyota. Το νέο Toyota RAV4 Plug-in τοποθετείται στην κορυφή της οικογένειας RAV4 και των υβριδικών μοντέλων της Toyota. Kαι όπως θα δούμε παρακάτω δικαιολογεί όχι μόνο τον τίτλο της ναυαρχίδας των SUV της εταιρίας αλλά και μία εξέχουσα θέση ανάμεσα στα καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα αυτοκίνητα της κατηγορίας του.

Με το νέο RAV4 Plug-in, η Toyota φέρνει στην αγορά ένα κορυφαίο SUV το οποίο διατηρεί τα πλεονεκτήματα και των δύο κόσμων, των συμβατικών κινητήρων και της ηλεκτροκίνησης. Μάλιστα, στην συγκεκριμένη περίπτωση εκτός από την κλασική υβριδική λειτουργία, το RAV PHEV είναι σε θέση να καλύψει και μεγάλη απόσταση με μόνο τον ηλεκτροκινητήρα, έχοντας με αυτόν τον τρόπο μηδενικούς ρύπους.

Advertisement

Το νέο υβριδικό σύστημα προσφέρει έναν κορυφαίο συνδυασμό ισχύος και απόδοσης και είναι το πιο ισχυρό μοντέλο της σειράς RAV4 και το πιο ισχυρό υβριδικό της Toyota.

Είναι επίσης μοναδικό στην κατηγορία του όπου η ηλεκτροκίνηση είναι η προεπιλογή. Η συνδυασμένη ισχύς για τον ηλεκτροκινητήρα και το μοτέρ Dynamic Force 2,5 λίτρων, είναι 306 ίπποι επιτρέποντας επιτάχυνση 0-100 χλμ σε 6 δευτερόλεπτα.

Advertisement

Ο μπροστινός ηλεκτροκινητήρας παράγει 134 kW ενώ η απόδοση του πίσω κινητήρα είναι αμετάβλητη στα 40 kW. Η φόρτιση της μπαταρίας είναι απλή και ασφαλής και μπορεί να επιτευχθεί σε 2,5 ώρες χρησιμοποιώντας σύνδεση 230 V / 32 A.

Με χρήση καθαρά της ηλεκτρικής ενέργειας από την μπαταρία μπορεί να καλύψει περίπου 75 χλμ (WLTP) και να αναπτύξει ταχύτητες έως 135 χλμ στον με μηδενική κατανάλωση καυσίμου και μηδενικές εκπομπές ρύπων. Επιπλέον κατά την οδήγηση στην πόλη, και με βάση την μέτρηση City WLTP, η ηλεκτρική αυτονομία μπορεί να φτάσει τα 98 χλμ.

Advertisement

Η μπαταρία ιόντων λιθίου που χρησιμοποιείται είναι καινούργιας τεχνολογίας με χωρητικότητα αυξημένη στις 18,1 kWh. Η Toyota την έχει τοποθετήσει με ιδιαίτερα προσεγμένο κάτω από το δάπεδο, μειώνοντας το κέντρο βάρος του οχήματος και χωρίς να αποσπά ωφέλιμο χώρο από το σαλόνι ή το πορτ-μπαγκάζ. Μεγάλη έμφαση δόθηκε και στην σωστή ψύξη και απαγωγή της θερμότητας από την μπαταρία έτσι ώστε να λειτουργεί πάντα στην σωστή θερμοκρασία και με την μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.

Για την καλύτερη απόδοση του υβριδικού συστήματος, το RAV4 Plug-in διαθέτει τέσσερις διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας: Λειτουργία EV (ηλεκτρικό όχημα), Λειτουργία HV (υβριδικό όχημα), Αυτόματη λειτουργία HV / EV και Λειτουργία φόρτισης.

Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει κάθε μία από αυτές τις λειτουργίες ανάλογα με τις διαθέσεις του ή με την διαδρομή που έχει επιλέξει να κάνει, με το αυτοκίνητο να εξασφαλίζει κάθε στιγμή την μέγιστη οικονομία αλλά και την καλύτερη οδηγική συμπεριφορά.

Το RAV4 PHEV εκκινεί ως ηλεκτρικό, λειτουργεί ως υβριδικό όταν υπάρχει η απαίτηση για μέγιστη ισχύ, ενώ μπορεί να φορτίσει και την μπαταρία από τον θερμικό κινητήρα για χρήση σε μεταγενέστερη φάση της διαδρομής όταν κριθεί απαραίτητο (για παράδειγμα σε ζώνη όπου ισχύουν απαγορεύσεις σε συμβατικά αυτοκίνητα).

Στο εξαιρετικό αυτό υβριδικό πακέτο έρχεται να προστεθεί και ένα πολύ εξελιγμένο κιβώτιο νέας γενιάς, με βελτιωμένο software για πιο άμεση απόκριση στις εντολές του οδηγού και νέα χαρακτηριστικά λειτουργίας για πιο αθόρυβη και ομαλή λειτουργία χάρη στα ειδικά γρανάζια που χρησιμοποιούνται.

Το νέο RAV4 Plug-in χρησιμοποιεί την πλατφόρμα GA-K η οποία έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όντας ελαφρύτερη στην κατασκευή της αλλά πιο στιβαρή και με ενισχυμένη (και λόγω της τοποθέτησης της μπαταρίας) ακαμψία. Εξελιγμένα είναι και τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη με την πίσω ανάρτηση να αποτελείται από διπλά ψαλίδια και αμορτισέρ ρυθμισμένα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η υψηλότερη άνεση για τους επιβάτες και η καλύτερη απόσβεση των κραδασμών και των θορύβων από τον δρόμο.

Όλες οι εκδόσεις του RAV4 Plug-in είναι εξοπλισμένες με AWD-i, το ηλεκτρικό σύστημα τετρακίνησης της Toyota, όπως αυτό του RAV4 Hybrid. Το RAV4 Plug-in ενισχύει την απόδοσή του σε όλους τους τροχούς με το Trail Mode, ένα αυτόματο σύστημα κλειδώματος για το διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης που μπορεί να εμπλέξει ο οδηγός χρησιμοποιώντας ένα χειριστήριο ταμπλό.

Αυτό εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή πρόσφυση σε ολισθηρές και χαλαρές επιφάνειες και μπορεί να βοηθήσει τον οδηγό να διαπραγματευτεί πιο δύσκολες συνθήκες εκτός δρόμου. Ο οδηγός μπορεί να εναλλάσσει τις λειτουργίες NORMAL, ECO και SPORT.

Σχεδιαστικά το RAV4 Plug-in διαφέρει ελάχιστα και σε μικρές λεπτομέρειες από την υπόλοιπη γκάμα του μοντέλου, όντας ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό σύγχρονο SUV με την σφραγίδα και κατασκευαστική αντίληψη της Toyota. To σαλόνι παραμένει και σ’ αυτή την έκδοση ένας χώρος που ξεχειλίζει από ποιότητα και κορυφαίους χώρους, ενώ συνδυάζεται και με πολλές σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες για την ενημέρωση και την διασύνδεση των επιβατών.

Το RAV4 Plug-in εισάγει νέες δυνατότητες εξοπλισμού και επιλογών που ικανοποιούν τις απαιτήσεις των σημερινών πελατών για πιο εξελιγμένη συνδεσιμότητα, άνεση και ευκολία. Συγκεκριμένα, παρέχεται μια πρίζα 230 V / 150 W ως στάνταρ στην οποία μπορούν να συνδεθούν ηλεκτρικές οικιακές συσκευές 150 W ή λιγότερο, για παράδειγμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος.

Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό για την υποβοήθηση και την ασφάλεια των επιβατών διαθέτει την τελευταία γενιά συστημάτων Toyota Safety Sense. To υπερπλήρες πακέτο τεχνολογιών για την πρόβλεψη ατυχημάτων και την έγκαιρη ενημέρωση του οδηγού περιλαμβάνουν εκτός από την ανίχνευση οχημάτων στο δρόμο μπροστά, το σύστημα προ-σύγκρουσης (PCS), το Dynamic Radar Cruise Control (DRCC), σύστημα το Road Sign Assist (RSA), σύστημα Lane Departure Alert και Lane Tracing Assist κ.ά.

Συνοψίζοντας, με την plug-in υβριδική του έκδοση το RAV4 αναδεικνύει στον μέγιστο βαθμό τα εξαιρετικά του χαρακτηριστικά και την premium ποιότητα που πάντα το ξεχώριζε από τα αυτοκίνητα του ανταγωνισμού. Ένας “βασιλιάς” της κατηγορίας που διατηρεί και σήμερα τα σκήπτρα του, έχοντας πλέον σε αυτή την έκδοση και την κορυφαία τεχνολογία των σύγχρονων SUV.

Aνεξάντλητο σε ικανότητες, πληθωρικό σε παροχές και ανέσεις, ήταν και παραμένει ένα όχημα που σε κάθε του γενιά ορίζει τα δεδομένα της εποχής του. Και αυτό κάνει και σήμερα, ιδίως με αυτή την τεχνολογικά προηγμένη και απόλυτα λειτουργική Plug-in υβριδική του έκδοση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέο Toyota RAV4 Adventure: Πάει παντού (+video)
Έτσι θα είναι το… πολυτελές RAV4
Το Toyota RAV4 γίνεται διασωστικό όχημα