Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Toyota RAV4: Υβριδική πρωτοπορία για τον ηγέτη της κατηγορίας

Ελλάδα 11:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Toyota RAV4: Υβριδική πρωτοπορία για τον ηγέτη της κατηγορίας

ΝΕΑ

Toyota RAV4: Υβριδική πρωτοπορία για τον ηγέτη της κατηγορίας

ΝΕΑ

To αυτοκίνητο που άλλαξε την ροή της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας συνεχίζει και στις μέρες μας να αποτελεί μία ηγετική παρουσία στην κατηγορία του. Το νέο RAV4 παραμένει πιστό στις αξίες της Toyota συνδυάζοντας πλέον και μερικές πρωτοποριακές τεχνολογικές επιλογές.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από δύο δεκαετίες από την εμφάνιση του πρώτου Toyota RAV4, όμως ο αντίκτυπος αυτής της πρωτοποριακής ιδέας της ιαπωνικής εταιρίας είναι ορατός στις μέρες μας σε όλη την αυτοκινητοβιομηχανία. Το πρώτο εκείνο RAV4 ουσιαστικά δημιούργησε μία ολόκληρη κατηγορία και άλλαξε την πορεία των εξελίξεων οδηγώντας στην πλήρη καθιέρωση των SUV σε όλες τις αγορές του κόσμου. Η επιτυχία του ήταν τεράστια, έχοντας ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 10 εκατομμύρια μονάδες, και παραμένει διαχρονικά το σημείο αναφοράς για τα δεδομένα της κατηγορίας του.

Στη νέα του γενιά, η Toyota φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει την μακρά παράδοση υπεροχής του RAV4, εφοδιάζοντάς το με ότι πιο σύγχρονο και τεχνολογικά εξελιγμένο υπάρχει στην κατηγορία, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο την πιο ώριμη και κατασταλαγμένη εκδοχή του αυτοκινήτου στην πολύχρονη ιστορία του. Όντας πλέον στην πέμπτη του γενιά βρίσκεται στην πλήρη ωριμότητά του, τόσο σχεδιαστικά όσο και μηχανικά.

Advertisement
Advertisement

Η αισθητική του αμαξώματος του έχει προσδώσει έναν ιδιαίτερα δυναμικό χαρακτήρα με έντονη προσωπικότητα η οποία έχει μία αρχοντική αίσθηση στον δρόμο και τραβάει τα βλέμματα παντού. Αρκετά επιβλητικό σαν παρουσία και με πληθωρικές αλλά παράλληλα και σπορτίφ γραμμές, το νέο RAV4 ξεχωρίζει από τα πολύ ιδιαίτερα και κομψά φωτιστικά σώματα εμπρός τεχνολογίας LED, την εντυπωσιακή μάσκα, το πολύ ιδιαίτερο προφίλ με τις τολμηρές γραμμές και τις ακμές, και το ισορροπημένο αλλά και μοντέρνο πίσω μέρος με τα ξεχωριστής σχεδίασης LED φωτιστικά σώματα.

Το ίδιο μοντέρνα είναι και η εικόνα στο εσωτερικό του, όπου η Toyota εστιάζει κατά κύριο λόγο σε τομείς ουσίας, όπως η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, η κορυφαία συναρμολόγηση και οι τεράστιοι χώροι για επιβάτες. Ο σχεδιασμός είναι διακριτικός και αποφεύγει τις υπερβολές, ενώ όπως είναι αναμενόμενο, η Toyota έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο να εφοδιάσει το νέο RAV4 με ένα περισσότερο ψηφιακό περιβάλλον, κάτι που εντοπίζεται κυρίως στον πίνακα οργάνων αλλά και την πολύ μεγάλη οθόνη του συστήματος πολυμέσων με τις πολλές δυνατότητες και την κορυφαία ανάλυση. Ένα ακόμα δυνατό στοιχείο του νέου RAV4 είναι οι κορυφαίοι για την κατηγορία του χώροι για τους επιβάτες και το τεράστιο πορτμπαγκάζ, το οποίο έχει χωρητικότητα 580 λίτρων και ένα ιδιαίτερα κανονικό σχήμα ώστε να αξιοποιείται στο μέγιστο βαθμό.

Advertisement

Όσο για τον εξοπλισμό, η Toyota τοποθετεί σε όλα της τα υβριδικά μοντέλα στάνταρ την “ομπρέλα” συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης Toyota Safety Sense, το οποίο αποτελείται από το σύστημα Υποβοήθησης Yποβοήθησης Διατήρησης Λωρίδας (Lane Trace Assist), Full-range Adaptive Cruise Control, Σύστημα Ειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας με Έλεγχο Διεύθυνσης (Lane Departure Alert), Σύστημα Αυτόματης Λειτουργίας Προβολέων (Automatic High Beam), Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Κυκλοφορίας (Road Sign Assist), Σύστημα Αποφυγής Πρόσκρουσης (Pre-Collision System).

Advertisement

Στα μηχανικά μέρη το νέο RAV4 χρησιμοποιεί την σύγχρονη πλατφόρμα GA-K η οποία είναι ιδιαίτερα εξελιγμένη διαθέτοντας αυξημένη στρεπτική ακαμψία και χαμηλό κέντρο βάρους, κάτι που προσδίδει στο νέο RAV4 μία πιο ευχάριστη οδική συμπεριφορά και μία πιο άνετη λειτουργία της ανάρτησης. Συνολικά αναβαθμισμένα είναι όλα τα υποσυστήματα του αυτοκινήτου, από το σύστημα διεύθυνσης και τα φρένα μέχρι τις εξελιγμένες αναρτήσεις οι οποίες εφοδιάζονται με διπλά ψαλίδια στον πίσω άξονα. Όλα αυτά συμβάλλουν στην δημιουργία ενός αυτοκινήτου που αποτελεί μία κορυφαία επιλογή για όσους αναζητούν ένα απολαυστικό όχημα στην οδήγηση όχι μόνο στην άσφαλτο αλλά και off road. Στα θετικά της όλης προσέγγισης της Τoyota και η εξαιρετική αεροδυναμική του αμαξώματος η οποία κρατά πολύ χαμηλά τον θόρυβο μέσα στην καμπίνα των επιβατών, καθιστώντας έτσι το νέο RAV4 μία εξαιρετική επιλογή για μεγάλα και άνετα ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο.

Advertisement

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιλογές στους κινητήρες, η Toyota συνεχίζει να επενδύει στην υβριδική τεχνολογία, παρά το γεγονός ότι προσφέρει και μία έκδοση με δίλιτρο κινητήρα βενζίνης απόδοσης 175 ίππων. Η υβριδική προσέγγιση της Toyota έχει δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη από αυτές αφορά το κλασικό self charging σύστημα της Toyota, το οποίο βρίσκεται πλέον στην τέταρτη γενιά του έχοντας φθάσει στο ανώτερο στάδιο της εξέλιξής του. Η συνδυαστική ισχύς του βενζινοκινητήρα των 2,5 λίτρων και του ηλεκτροκινητήρα (δύο στην περίπτωση της τετρακίνητης έκδοσης) φτάνει στους 222 ίππους με την κατανάλωση να βρίσκεται στα 5,7 lt/100 km και τις εκπομπές CO2 στα 128 gr/km.

Για την μετάδοση της ισχύος χρησιμοποιείται μία εξελιγμένη έκδοση του αυτόματου κιβωτίου e-CVT το οποίο έχει βελτιωθεί στον τρόπο της λειτουργίας του και έχει πιο άμεσες αντιδράσεις στις εντολές του οδηγού. Παράλληλα έχει μειωμένες απώλειες κατά 25% ενώ χάρη στο νέο λογισμικό του είναι και καλύτερα προσαρμοσμένο στα δεδομένα του αναβαθμισμένου υβριδικού συστήματος. Υπάρχει επίσης μία νέα κεντρική μονάδα ελέγχου AWD Intergrated Management (ΑΙΜ), η οποία είναι υπεύθυνη για την συνεργασία των δύο ηλεκτροκινητήρων έτσι ώστε να μπορούν να αλλάζουν την κατανομή της ροπής από 100:0 έως 20:80 εμπρός-πίσω, ανάλογα με τις συνθήκες και την κατάσταση του δρόμου στην οποία κινείται το αυτοκίνητο.

Η μπαταρία με την οποία συνδυάζεται το υβριδικό σύστημα είναι νικελίου-υδριδίου με χωρητικότητα στα 6,5 Ah, είναι κατά 11% ελαφρύτερη από το προηγούμενο μοντέλο και λόγω του ότι είναι πιο μικρή και συμπαγής τοποθετείται κάτω από τα πίσω καθίσματα χωρίς να αποσπά ωφέλιμο χώρο από το εσωτερικό. Διατίθενται επίσης και τέσσερα προγράμματα οδήγησης, τα Normal, Eco, EV Mode (για καθαρά ηλεκτρική λειτουργία) και Trail, το οποίο κάνει χρήση ενός ηλεκτρονικού μπλοκέ διαφορικού που είναι τοποθετημένο στο κέντρο και αυξάνει τις ικανότητες του αυτοκινήτου εκτός δρόμου.

Ένα ακόμα βασικό στοιχείο της υβριδικής διάταξης της Toyota είναι το σύστημα ανάκτησης της ενέργειας μέσω του φρεναρίσματος, το οποίο φορτίζει την μπαταρία κατά την διάρκεια της πέδησης. Να σημειώσουμε εδώ ότι η Toyota παρέχει έως 11 χρόνια εγγύηση αποκλειστικά για την υβριδική μπαταρία καθώς και την 6ετή πλήρη εγγύηση που απολαμβάνει κάθε όχημα της εταιρίας, για τα βασικά μέρη του αυτοκινήτου.

Η δεύτερη διάσταση της υβριδικής προσέγγισης της Toyota στο νέο RAV4 είναι η plug-in εκδοχή του. Πρόκειται για την κορυφαία έκδοση του μοντέλου από άποψη ισχύος, με τον βενζινοκινητήρα των 2,5 λίτρων και έναν ηλεκτροκινητήρα να αποδίδουν συνδυαστική ισχύ που φθάνει στους 306 ίππους. Η τιμή αυτή το καθιστά το πιο γρήγορο RAV4 στην ιστορία του μοντέλου, καθώς επιτυγχάνει το 0-100 km/h σε μόλις 6,0 δευτερόλεπτα. Η ηλεκτρική αυτονομία φτάνει μέχρι και τα 75 χιλιόμετρα (στον αστικό κύκλο είναι έως και 98 χιλιόμετρα με βάση το πρότυπο WLTP), ενώ η κατανάλωση είναι μόλις 1,0 lt/100 km και οι εκπομπές CO2 22 gr/km. Η μπαταρία των 18,1 kWh φορτίζει σε λιγότερο από 2,5 ώρες, ενώ εφοδιάζεται στάνταρ με την έξυπνη τετρακίνηση τελευταίας γενιάς της Toyota.

Σε κάθε περίπτωση το νέο Τoyota RAV4 ήταν και παραμένει ένα αυτοκίνητο που καθορίζει τις εξελίξεις στην κατηγορία του. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν μένει στα κεκτημένα και στην δόξα του πρωτοπόρου, αλλά διαρκώς εξελίσσεται, αποκτώντας ότι πιο εξελιγμένο υπάρχει σε μηχανολογικό υπόβαθρο και σύγχρονες τεχνολογίες για την ασφάλεια και την ψηφιακή διασύνδεση των επιβατών.

Κορυφαίο σε ποιότητα και ανέσεις, μοναδικό σε ικανότητες εντός και εκτός ασφάλτου, το RAV4 είναι ένα αυτοκίνητο που ορίζει και σήμερα τα δεδομένα της κατηγορίας των SUV. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η υπεραξία του ονόματος της Toyota σε ότι αφορά τις εγγυήσεις που παρέχει και την ασυναγώνιστη αξιοπιστία με την οποία προικίζει τα αυτοκίνητά της, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο την απόλυτη επιλογή για όποιον θέλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης τεχνολογίας με ένα απολαυστικό στην οδήγηση και κορυφαίας ποιότητας μοντέρνο SUV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Toyota RAV4 Plug-in Hybrid με 306 ίππους και κατανάλωση 1 lt/100 χλμ
Νέο Toyota RAV4 Hybrid Black Edition
10 εκατομμύρια πωλήσεις για το Toyota RAV4