Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Toyota Prius Plug-in: Με όνομα βαρύ σαν ιστορία

Ελλάδα 14:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Toyota Prius Plug-in: Με όνομα βαρύ σαν ιστορία

ΝΕΑ

Toyota Prius Plug-in: Με όνομα βαρύ σαν ιστορία

ΝΕΑ

Το Toyota Prius πρωτοεμφανίστηκε πριν από 25 έτη και έκτοτε καθιερώθηκε ως το μοντέλο-σύμβολο της υβριδικής τεχνολογίας.

Advertisement
Advertisement

Η υβριδική τεχνολογία που έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Prius, εξακολουθεί να συνεισφέρει σημαντικά στην προσπάθεια μετάβασης στις μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Το νέο Toyota Prius Plug-in ενισχύει την πολυτεχνολογική γκάμα της ιαπωνικής εταιρείας, που περιλαμβάνει επίσης αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV) και ηλεκτρικά οχήματα κυψελών καυσίμου (FCEV), παρέχοντας αυξημένη απόδοση σε συνδυασμό με μια βιώσιμη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Advertisement
Advertisement

Στα σημαντικά νέα αυτής της πέμπτης γενιάς συγκαταλέγεται η ολοκαίνουρια βάση, μια εξελιγμένη εκδοχή της πλατφόρμας TNGA. Είναι αυτή που, εκτός από εξαιρετική στρεπτική ακαμψία και μειωμένο βάρος, εγγυάται την υιοθέτηση των σύγχρονων τεχνολογιών, το χαμηλότερο κέντρο βάρος, αλλά και παράλληλα τους καλούς χώρους.

Εμφανισιακά το νέο Prius υιοθετεί σύγχρονες και συνάμα δυναμικές γραμμές. Χαρακτηριστικό είναι το έντονα κεκλιμένο παρμπρίζ, που στην ουσία αποτελεί οπτική συνέχεια του καπό. Εξίσου χαρακτηριστικές σχεδιαστικές πινελιές είναι η στενή μάσκα και οι στενοί προβολείς, η ευρηματική διαμόρφωση του πίσω μέρους και οι εντυπωσιακοί τροχοί των 19 ιντσών.

Advertisement

Από πλευράς διαστάσεων, το πλάτος έχει αυξηθεί, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μείωση του ύψους το καθιστά πιο δυναμικό στο μάτι και πιο αποδοτικό αεροδυναμικά. Ελαφρώς μικρότερο είναι το μήκος (κατά 45 χιλιοστά). Σε σχέση με το προηγούμενο Prius το νέο είναι 22 χιλιοστά πιο πλατύ και 50 πιο χαμηλό. ενώ το μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά 50 χιλιοστά.

Στο εσωτερικό κυριαρχούν οι μεγάλες οθόνες τόσο για τον πίνακα οργάνων όσο και για το σύστημα infotainment, ενώ αναβαθμισμένα είναι και τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Νέα επίσης είναι η λειτουργία που τονίζει στον οδηγό ενδεχόμενα επικίνδυνα σημεία στην οθόνη προκειμένου να τα εντοπίζει πιο εύκολα.

Advertisement

Στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει η τελευταία γενιά του συστήματος πολυμέσων, με αναβαθμισμένα γραφικά και περαιτέρω δυνατότητες συνδεσιμότητας. Ο εξοπλισμός για την άνεση και την ασφάλεια είναι πλήρης και περιλαμβάνει την εμπλουτισμένη ομπρέλα συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας της φίρμας Toyota Safety Sense.

Το νέο Toyota Prius είναι αποκλειστικά διαθέσιμο ως plug-in υβριδικό με μια διάταξη που έχει εξελιχθεί γύρω από τον κινητήρα βενζίνης των 2.000 κυβικών της εταιρείας που μαζί με τον κινητήρα βενζίνης αποδίδει συνδυαστικά 223 ίππους (164 kW). Η μπαταρία διαθέτει ενεργειακή χωρητικότητα 13,6 kWh και πλέον βρίσκεται τοποθετημένη κάτω από τα πίσω καθίσματα. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι εξασφαλίζει ηλεκτρική αυτονομία 69 χιλιομέτρων, δηλαδή σχεδόν 50% περισσότερο σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Advertisement

Προαιρετικά εξοπλίζεται με σύστημα ηλιακής φόρτισης που παράγει ισχύ για 1.250 km αυτονομίας ετησίως. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται ενώ το όχημα είναι σταθμευμένο χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της μπαταρίας του κινητήρα, τη λειτουργία του κλιματισμού, καθώς και άλλων περιφερειακών συστημάτων.

Η ηλιακή οροφή του νέου Toyota Prius PHEV μπορεί να παράγει καθημερινά ηλεκτρική ενέργεια ικανή για την κάλυψη διαδρομών μήκους 8 χιλιομέτρων ή να φορτίσει πλήρως την μπαταρία εάν το όχημα είναι σταθμευμένο για μερικές ημέρες. Το χαμηλό κέντρο βάρους, η στιβαρότητα του πλαισίου αλλά και το άμεσο και ευκρινές σύστημα διεύθυνσης δημιουργούν ένα ενδιαφέρον οδηγικό σύνολο, με δεδομένη την περιορισμένη κατανάλωση καυσίμου.

Το νέο Toyota Prius Plug-in ξεκινά από τις 47.670 ευρώ, ενώ για εταιρική χρήση απαλλάσσεται πλήρως από τον αντίστοιχο φόρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο κοστίζει το νέο Toyota Prius στην Ελλάδα;
Έρχεται σπορ έκδοση για το Toyota Prius
Οδηγούμε το νέο Toyota Prius Plug in Hybrid στην Αττική