Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Toyota και Lexus λανσάρουν μοντέλα με σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 (VIDEO)

Ελλάδα 14:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Toyota και Lexus λανσάρουν μοντέλα με σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 (VIDEO)

ΝΕΑ

Toyota και Lexus λανσάρουν μοντέλα με σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 (VIDEO)

ΝΕΑ

Η Toyota λανσάρει το νέο Mirai, ενώ την ίδια στιγμή ενημερώνει στο πλαίσιο της ανανέωσης και το Lexus LS στην Ιαπωνία, ως τα πρώτα μοντέλα της αυτοκινητοβιομηχανίας που διαθέτουν το νέο σύστημα υποστήριξης οδηγού επιπέδου 2 «Advanced Drive».

Advertisement
Advertisement

Το «Advanced Drive» της Toyota μπορεί να βοηθήσει στην οδήγηση υπό την επίβλεψη του οδηγού σε αυτοκινητόδρομο.

Διατηρώντας το όχημα στη λωρίδα του και σε απόσταση από άλλα οχήματα, μπορεί να αλλάξει μόνο του λωρίδας, να πραγματοποιήσει προσπεράσεις και να κινήσει το αυτοκίνητο ακόμα και σε εξόδους του αυτοκινητοδρόμου χωρίς να χρειάζεται σε καμία από τις παραπάνω διαδικασίες να επέμβει ο οδηγός. Το «Advanced Drive» χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) με επίκεντρο τη «μάθηση» των συνηθειών του οδηγού, καθώς και ενημερώσεις Over The Air (OTA) για να προσθέσει περισσότερες λειτουργίες και να βελτιώσει την ασφάλεια.

Advertisement
Advertisement

Η Toyota θα συλλέξει δεδομένα οδήγησης στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών εικόνων και της απόδοσης του οχήματος υπό συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, για να τα χρησιμοποιήσει ως σημείο αναφοράς για τη μελλοντική ανάπτυξη των τεχνολογιών υποστήριξης οδηγού. Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιεί κάμερα παρακολούθησης οδηγού, ελέγχοντας εάν ο οδηγός δίνει προσοχή παρακολουθώντας τα μάτια, τη γραμμή όρασης και τη στάση οδήγησης. Εάν διαπιστώσει ότι ο οδηγός δεν δίνει προσοχή, προχωρά με προειδοποίηση μέσω ενός βομβητή, με δόνηση στη ζώνη ασφαλείας, ενώ αναβοσβήνει η αρχική οθόνη στον πίνακα των οργάνων.

Εάν δεν υπάρχει αντίδραση στις προειδοποιήσεις του συστήματος από τον οδηγό, μειώνει σταδιακά την ταχύτητα του οχήματος προειδοποιώντας άλλους χρήστες του δρόμου μέσω των alarm φέρνοντας το όχημα ομαλά σε στάση, στα δεξιά του δρόμου όταν αυτό είναι εφικτό. Μόλις σταματήσει το αυτοκίνητο, το σύστημα ξεκλειδώνει τις πόρτες και αναζητά βοήθεια μέσω του HELPNET. Τη συγκεκριμένη τεχνολογία θα πρέπει να περιμένουμε να τη δούμε και στην Ευρώπη, μια και είναι δεδομένη η ανάπτυξη της σχετικής υποδομής προσεχώς. Οι τιμές για ένα Lexus LS500h με το σύστημα Advanced Drive ξεκινούν από 138.000 ευρώ στην Ιαπωνία, ενώ το Toyota Mirai που διαθέτει το ίδιο σύστημα διατίθεται από 66.500 ευρώ.

Advertisement

Διαβάστε ακόμα:
Αυτό είναι το νέο sport Toyota GR 86
Επίσημη αποκάλυψη του νέου Toyota Mirai για την Ευρώπη
Ποιος V10 ακούγεται καλύτερα; (VIDEO)

Advertisement