Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Toyota: Ετοιμάζει plug-in υβριδικό Prius που θα «καίει» υδρογόνο;

Ελλάδα 10:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Toyota: Ετοιμάζει plug-in υβριδικό Prius που θα «καίει» υδρογόνο;

ΝΕΑ

Toyota: Ετοιμάζει plug-in υβριδικό Prius που θα «καίει» υδρογόνο;

ΝΕΑ

Η Toyota θέλει να δώσει παράταση ζωής στους κινητήρες εσωτερικής καύσης και κατά συνέπεια εξετάζει διάφορες προοπτικές. Μία από αυτές είναι και του υδρογόνου.

Advertisement
Advertisement

Με την τρέχουσα, τέταρτη γενιά του Prius να εμφανίζει σημάδια… γήρανσης, δεδομένου ότι αριθμεί περίπου έξι χρόνια στην αγορά (από το 2015), η Toyota έχει σηκώσει μανίκια και εργάζεται πάνω στη νέα γενιά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το νέο Prius θα λανσαριστεί στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριου του 2022, εφοδιαζόμενο με το γνωστό υβριδικό σύστημα, το οποίο απαρτίζεται από έναν 1.800αρη βενζινοκινητήρα και ένα ηλεκτρομοτέρ. Επομένως, οι κυριότερες αλλαγές θα αφορούν τους τομείς της σχεδίασης και της συνδεσιμότητας.

Το 2025, ωστόσο, η Toyota -δεν αποκλείεται- να επιχειρήσει ένα τολμηρό βήμα. Ειδικότερα, λέγεται πως θα λανσάρει μια plug-in υβριδική έκδοση, που αντί για βενζινοκινητήρα θα ενσωματώνει ένα μοτέρ που θα «καίει» υδρογόνο. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός δεν θα ρυπαίνει και ταυτόχρονα θα δώσει παράταση ζωής στους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Advertisement
Advertisement

Υπενθυμίζεται ότι η Toyota ποντάρει πολλά στο υδρογόνο, και επομένως εξετάζει διάφορες χρήσεις του. Μία από αυτές είναι η εξέλιξη κινητήρων που θα χρησιμοποιούν συμπιεσμένο υδρογόνο. Ένα τέτοιο κινούσε μια Toyota Corolla που στις αρχές του καλοκαιριού τερμάτισε με επιτυχία τον 24ωρο αγώνα αντοχής Super Taikyu Series.

Ο κινητήρας που είχε δεχτεί τις τροποποιήσεις ώστε να «καίει» υδρογόνο ήταν ο 3κύλινδρος τούρμπο 1,6 λτ. του GR Yaris (262 PS/ 360 Nm).

Advertisement

Όπως έχει υποστηρίξει η Toyota, η η καύση σε ένα μοτέρ υδρογόνου γίνεται ταχύτερα από ότι σε έναν βενζινοκινητήρα, μ’ αποτέλεσμα να είναι αποδοτικότερος.

«Οι κινητήρες υδρογόνου εκτός από φιλικοί προς το περιβάλλον, έχουν την προοπτική να ενισχύσουν την οδηγική απόλαυση, μέσω των παραγόμενων ήχων και των κραδασμών τους», αναφερόταν σε Δελτίο Τύπου.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδηγούμε το νέο Toyota Yaris Cross στο Βέλγιο
Toyota: Τι έφταιξε στο ατύχημα με το αυτόνομο λεωφορείο e-Palette;
Θα θέλατε μια τέτοια Toyota Corolla AE86;

 

Advertisement