Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τώρα τα μπάζα θα μεταφέρονται… αυτόματα!

Ελλάδα 23:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τώρα τα μπάζα θα μεταφέρονται… αυτόματα!

ΝΕΑ

Τώρα τα μπάζα θα μεταφέρονται… αυτόματα!

ΝΕΑ

Η Kamaz φέρνει την επανάσταση στα φορτηγά και ετοιμάζει ένα πρωτότυπο με το παρατσούκλι «Robocop».

Advertisement
Advertisement

Η Kamaz παρουσίασε ένα οδηγικά αυτόνομο φορτηγό το οποίο προορίζεται για την περισυλλογή μπάζων σε ορυχεία και μοιάζει λες και παίζει σε… ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Κάθε άλλο παρά για φαντασία βέβαια μιλάμε εδώ. Ο Ρώσος κατασκευαστής είναι έτοιμος να βάλει στα ορυχεία το πρωτότυπο, δηλώνοντας πως είναι απόλυτα λειτουργικό και πως θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες.

Το «Robocop» δεν διαθέτει χώρο για άνθρωπο στο εσωτερικό του, έχει φουτουριστικό look και περιστοιχίζεται από αισθητήρες. Ο κινητήρας του είναι turbo diesel, η χωρητικότητά του φορτηγού φτάνει τους 49 τόνους, ενώ η βάση του είναι το τετραξονικό Kamaz Atlant 49.

Advertisement
Advertisement

Το χαμηλότερο μέρος του αμαξώματος είναι ουσιαστικά αντιγραφή του ορίτζιναλ μοντέλου, αλλά το «Robocop» έχει δική του μοναδική καμπίνα στο πάνω μέρος, η οποία μαρτυρά την οδηγικά αυτόνομη φύση του.

Σε αυτό προστίθεται και η έλλειψη πόρτας, καθρεφτών και παραθύρων. Ο οδηγός αντικαθίσταται ουσιαστικά από την πληθώρα αισθητήρων οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί στην οροφή, πίσω από το σκούρο παρμπρίζ και στα πλαϊνά μέρη χαμηλά.

Advertisement

Επιπροσθέτως, όταν η αυτόνομη οδήγηση καταστεί αδύνατη για οποιονδήποτε λόγο, το φορτηγό μπορεί να οδηγηθεί απομακρυσμένα μέσω χειριστηρίου ή κονσόλας.

Η Kamaz ανακοίνωσε πως το «Robocop» θα δοκιμαστεί στην πόλη του Κεμερόβο στη Σιβηρία, η οποία είναι δημοφιλής ως η πρωτεύουσα εξόρυξης άνθρακα της Ρωσίας.

Advertisement

Θεωρείται από την εταιρεία ένα ιδανικό μέρος για το αυτόνομο, off-road φορτηγό και τη δοκιμή των πραγματικών του δυνατοτήτων, οπότε πλέον αναμένουμε τα αποτελέσματα και ίσως τη… μόνιμη απελευθέρωσή του σε ορυχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Video: Που προετοιμάζεται για το Ντακάρ η KAMAZ;
Οδηγός απορριμματοφόρου παρασύρει MINI (+video)
Η εκκεντρική Cake ετοιμάζει αυτόνομο ATV