Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | Choice SUV

Togg: Πανάκριβο για τους Τούρκους το… αυτοκίνητο του λαού!

  • Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Το τουρκικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που αποκαλείται ως «αυτοκίνητου του λαού» έχει διπλάσια αξία κτήσης από το ανώτατο όριο του μέσου Τούρκου καταναλωτή.

Το πρώτο τουρκικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποτελεί γεγονός καθώς από τα τέλη Οκτωβρίου ξεκίνησε η παραγωγή του στην Γκεμλίκ της Προύσας από την εταιρεία TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu) «Ομάδα Πρωτοβουλίας Αυτοκίνητο της Τουρκίας». Μάλιστα μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι η έναρξη της παραγωγής συμπίπτει με την 99η επέτειο ίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας

Η κυβέρνηση στην Άγκυρα θα ήθελε όλοι οι Τούρκοι να είναι περήφανοι για το φιλόδοξο εγχείρημα. Δυστυχώς όμως το φιλόδοξο εγχείρημα της TOGG δεν προσλαμβάνεται από πολλούς ως «το αυτοκίνητο της Τουρκίας» όπως τονίζει ο Τούρκος Πρόεδρος, αλλά έργο κύρους του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το καλοκαίρι διεκδικεί στις εκλογές νέα θητεία στο προεδρικό μέγαρο. «Είναι μεγάλο πρόβλημα ότι το αυτοκίνητο πολώνει την κοινωνία», λέει ο ειδικός Έμρε Εζπεϊνιρτσί. Καμία άλλη επένδυση στην αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει συζητηθεί δημόσια τόσο, όσο αυτή, προσθέτει.

Επίσης το νέο TOGG χαρακτηρίζεται από τους κυβερνώντες «αυτοκίνητο του λαού» ωστόσο η υψηλή τιμή πώλησης του πρώτου μοντέλου φαίνεται ότι διέλυσε αυτό το όνειρο καθώς όπως αποδεικνύεται κανένας μικρομεσαίος Τούρκος δεν μπορεί να το αγοράσει!

Η TOGG είναι μια κοινοπραξία τουρκικών εταιριών που ιδρύθηκε το 2018. Στόχος τους, σύμφωνα με όσα αναφέρει η DW είναι η ανεξαρτητοποίηση της Τουρκίας από αυτοκινητοβιομηχανίες του εξωτερικού. «Πρόκειται για σημαντικό βήμα, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην άνοδο της τουρκικής αυτοκινητοβιομηχανίας», εκτιμά ο δημοσιογράφος και ειδικός σε ζητήματα αυτοκίνητα Έμρε Εζπεϊνιρτσί. H TOGG φιλοδοξεί να κατασκευάσει το 2023 από 17.000 μέχρι 18.000 ηλεκτροκίνητα οχήματα.Στη μονάδα παραγωγής στην Γκεμλίκ είναι εφικτή η κατασκευή έως και 175.000 οχημάτων, αριθμό που ο τουρκικός κατασκευαστής θέλει να φθάσει μέσα στην επόμενη πενταετία.

Το αργότερο στις 18 Ιουνίου του 2023 οι Τούρκοι θα αποφανθούν στις εκλογές αν θέλουν να ανανεώσουν την εντολή στον πρόεδρο Ερντογάν ή αν προτιμούν να ακολουθήσουν ένα νέο δρόμο. Παρά την έναρξη της παραγωγής θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος έως ότου εγκαταλείψει το πρώτο όχημα την γραμμή παραγωγής. Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας τα πρώτα αυτοκίνητα θα παραδοθούν προς πώληση τον Μάρτιο του 2023, δηλαδή λίγο πριν τις εκλογές.

Στις 49.000 ευρώ η τιμή του TOGG

Το νέο TOGG χαρακτηρίζεται από τους κυβερνώντες «αυτοκίνητο του λαού». «Όταν ο πρόεδρος Ερντογάν παρουσίασε τα φιλόδοξα σχέδια, οι Τούρκοι περίμεναν ότι θα κατασκευαστεί ένα αυτοκίνητο που κάθε Τούρκος μπορεί να αγοράσει», τονίζει ο Έμρε Εζπεϊνιρτσί. Η υψηλή τιμή πώλησης του πρώτου μοντέλου φαίνεται ότι διέλυσε αυτό το όνειρο. Το πρώτο ηλεκτροκίνητο θα είναι ένα SUV με κόστος περίπου 900.000 τουρκικές λίρες, δηλαδή περίπου 49.000 ευρώ, που μόνο προσιτό δεν είναι για τους περισσότερους Τούρκους. Σύμφωνα με τον τούρκο ειδικό οι 500.000 λίρες αποτελούν το ανώτατο όριο για τον μέσο Τούρκο καταναλωτή όταν αγοράζει ένα νέο αυτοκίνητο. Αναμένεται ότι η TOGG θα παρουσιάσει την αγορά ένα φθηνότερο μοντέλο σε δύο με τρία χρόνια.

Ο τούρκος υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ δηλώνει ότι το TOGG είναι ιδιωτική εταιρεία, η οποία διαμορφώνει τις τιμές των προϊόντων της ανάλογα με τον ανταγωνισμό. Κατά την άποψη του Έμρε Εζπεϊνιρτσί υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος: «Η αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να εμφανιστεί στην παγκόσμια σκηνή ως μια νέα μάρκα με κύρος», γι αυτό δεν ξεκινά με ένα προσιτό μοντέλο, αλλά με ένα πολυτελές SUV.

Κάθε άλλο παρά προσιτό το TOGG στην Τουρκία

Η σχεδίαση και η συναρμολόγηση του TOGG είναι 100% τουρκικά, τα εξαρτήματα όμως όχι: μπαταρία, κινητήρας και ηλεκτρονικά μέρη προέρχονται από το εξωτερικό. Στο ξεκίνημα της παραγωγής το 51% των εξαρτημάτων είναι τουρκικά. Σύμφωνα με τον υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας στόχος είναι το μερίδιο καθαρά τουρκικών εξαρτημάτων να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια στο 65%.

Η TOGG σκοπεύει να διαθέσει αρχικά το ηλεκτρικό της αυτοκίνητο αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά, απόφαση που οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι πολλά εξαρτήματα εισάγονται, λέει ο τούρκος ειδικός σε ζητήματα αυτοκίνησης: «Το κόστος είναι υψηλό. Αν όμως η εταιρία καταφέρει να αυξήσει το ποσοστό των εγχώριων εξαρτημάτων στο 70%, τότε το TOGG θα μπορούσε να γίνει ανταγωνιστικό στην διεθνή αγορά.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο θα κοστίζει το ηλεκτρικό TOGG των Τούρκων;
Πότε έρχεται το τουρκικό Togg στην Ευρώπη;
Η τουρκική TOGG στην κορυφαία έκθεση τεχνολογίας στον κόσμο

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Οι υπόλοιπες ειδήσεις στο Πρώτο ΘΕΜΑ