Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτό είναι το πρώτο πολυτελές μοντέλο (+video)

Ελλάδα 11:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτό είναι το πρώτο πολυτελές μοντέλο (+video)

ΝΕΑ

Αυτό είναι το πρώτο πολυτελές μοντέλο (+video)

ΝΕΑ

Όταν η αμερικανική Δύση ήταν ακόμα άγρια ​​και τα άλογα ήταν το κύριο μέσο μεταφοράς σε όλο τον κόσμο, μια μικρή γερμανική εταιρεία κατασκεύαζε ένα από τα πρώτα πολυτελή αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Γνωρίστε την παλαιότερη… λιμουζίνα, το Daimler των 130 ετών.

Αυτές τις μέρες, υπάρχουν πολλά πολυτελή αυτοκίνητα. Από τα γρήγορα υπεραυτοκίνητα της Bugatti μέχρι τα εξαιρετικά άνετα σεντάν ή SUV των Rolls-Royce, Bentley, Cadillac, BMW ή και Mercedes-Benz, υπάρχει ένα τετράτροχο αριστούργημα που μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ακόμη και του πιο απαιτητικού πελάτη. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο ήταν το πρώτο;

Αυτή η διάκριση ανήκει στο Daimler Motor Car, ένα όχημα που αναπτύχθηκε στη Γερμανία από την Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) το 1892.

Advertisement
Advertisement

Η Daimler Motor Car ιδρύθηκε δύο χρόνια πριν, από τους πρωτοπόρους μηχανικούς Gottlieb Daimler και Wilhelm Maybach , η εταιρεία θα συνέχιζε να παράγει αυτοκίνητα με τη μάρκα Mercedes το 1901, έτσι το Motor Car δεν ήταν απλώς το πρώτο πολυτελές αυτοκίνητο, αλλά έθεσε και τα θεμέλια στην ιστορία της Mercedes-Benz.

Με τέσσερις ξύλινους τροχούς, σχήμα… κουτιού και μονό πάγκο, μοιάζει περισσότερο με άμαξα παρά με αυτοκίνητο πολυτελείας .Ωστόσο, πριν από 130 χρόνια, το γεγονός και μόνο ότι δεν χρειαζόταν άλογα για να κινηθεί το έκανε ένα από τα πιο πολυτελή μέσα μεταφοράς. Σχεδιασμένο από τον επικεφαλής σχεδιαστή της DMG, Max Schroedter, το αυτοκίνητο βασίστηκε στο πρωτότυπο των Daimler και Maybach του 1889 με ατσάλινους τροχούς. Θεωρούμενο ως μαύρη μαγεία από τους περισσότερους ανθρώπους της εποχής, το μυστικό της κίνησής του ήταν ο κινητήρας εσωτερικής καύσης.

Advertisement

Ενσωματωμένος στο αμάξωμα που κατασκεύασε ο Otto Nagele, ο δικύλινδρος κυβισμού 1.060 κ.εκ. δεν απέδιδε περισσότερους από 2 ίππους στις 700 σ.α.λ. Ναι, αυτές τις μέρες έχουμε χλοοκοπτικά με περισσότερη ισχύ. Ο κινητήρας μετέδιδε τη δύναμή του στους πίσω τροχούς μέσω ενός κιβωτίου τριών ταχυτήτων και ενός διαφορικού στον πίσω άξονα. Διέθετε επίσης ένα βασικό σύστημα πέδησης που αποτελούνταν από δύο εξωτερικά μπλοκ που πιέζονταν πάνω στα συμπαγή ελαστικά του πίσω άξονα.

Advertisement

Η τελική ταχύτητα του Motor Car δεν ξεπερνούσε τα 18 χλμ. και η αυτονομία του ήταν… άγνωστη. Οι λίγοι τυχεροί που μπορούσαν να αγοράσουν τότε ένα αυτοκίνητο έπρεπε να πάνε σε ένα φαρμακείο για να πάρουν τα καύσιμα τους. Το πρώτο Motor Car που πουλήθηκε σε ιδιώτη πελάτη παραδόθηκε στη Βόρεια Αφρική. Το όνομα του τυχερού ιδιοκτήτη ήταν Mawlay Hassan bin Mohammed, περισσότερο γνωστός ως Hassan I, ο Σουλτάνος ​​του Μαρόκου.

Το Daimler Motor Car για τον Σουλτάνο ​​του Μαρόκου

Advertisement

Ο έξτρα εξοπλισμός για τον… βασιλιά ήταν βελούδινα καλύμματα διακοσμημένα με φούντες από χρυσό νήμα, γνήσια διακοσμητικά από έβενο και ένας πάγκος με επένδυση από το καλύτερο δέρμα που μπορούσαν να προμηθευτούν οι Γερμανοί. Ο σουλτάνος ​​ήταν τόσο ευχαριστημένος με την ποιότητα του αυτοκινήτου που παρήγγειλε άλλο ένα. Από το 1892 έως το 1895, η DMG κατασκεύασε δώδεκα αυτοκίνητα. Κανένα δεν ήταν τόσο ιδιαίτερο όσο αυτό που παρήγγειλε ο σουλτάνος.

Ένα από τα λίγα που διασώθηκαν μπορείτε να το θαυμάσετε στο Μουσείο Mercedes-Benz στη Στουτγάρδη, όπου εκτίθεται μαζί με δύο μοντέλα 770 “Grand Mercedes” (W 07) από τη δεκαετία του 1930.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς να μην χαλαρώσεις μέσα στη νέα Mercedes EQS; (+video)
Πωλείται η Mercedes 230 SL του Sir Stirling Moss
Ιστορική απόφαση: H Daimler χωρίζεται στα δύο