Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το Nissan Silvia του 1960 με ηλεκτρική καρδιά

Ελλάδα 11:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το Nissan Silvia του 1960 με ηλεκτρική καρδιά

ΝΕΑ

Το Nissan Silvia του 1960 με ηλεκτρική καρδιά

ΝΕΑ

Η Nissan αποτίνει φόρο τιμής σε ένα σπάνιο και ποθητό sportscar, δείχνοντας το πώς φαντάζεται τη σύγχρονη, εξηλεκτρισμένη εκδοχή του.

Advertisement
Advertisement

Με την ηλεκτροκίνηση να αναπτύσσεται συνεχώς, οι κατασκευαστές προχωρούν στην εξέλιξη νέων μοντέλων. Πολλά από αυτά, μάλιστα, αποτελούν εμπνεύσεις του παρελθόντος, αναβιώσεις αυτοκίνητων που σημάδεψαν την αυτοκινητική ιστορία.

Βαριά κληρονομιά έχει και το Silvia CSP311, ένα σπάνιο μοντέλο που λανσαρίστηκε το 1964, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο. Η Nissan «ζωντανεύει» ξανά το ποθητό sports, χαρίζοντάς του ηλεκτρική υπόσταση. Η αναβίωση γίνεται μέσω ενός σκίτσου που επιμελήθηκε ο Matthew Weaver, Αντιπρόεδρος της Nissan Design Europe.

Ο Matthew εξηγεί: «Το Silvia ήταν μπροστά από την εποχή του, με έναν πολύ ήσυχο, υποτιμημένο τρόπο. Όντας αρκετά ώριμο  θα μπορούσε να έχει ακόμα τη θέση του στους σημερινούς δρόμους. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τι αναμένεται από ένα παγκόσμιο προϊόν: υψηλή ποιότητα και καθολική ελκυστικότητα.

Advertisement
Advertisement

»Ένα από τα πιο διακριτά χαρακτηριστικά είναι η καθαρή γραμμή που συνδέει το πάνω και το κάτω μέρος του αμαξώματος. Σε αυτήν την έκδοση, τονίσαμε ακόμη περισσότερο την παρουσία του, έχοντας ένα καθαρό και απότομο κόψιμο στην κορυφή των τόξων των τροχών».

Χάρη στον εξευγενισμένο σχεδιασμό, οι γραμμές του είναι ακόμη πιο καθαρές. Όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο εξηλεκτρισμός του οχήματος είναι η επιτομή της πρόκλησης. Επέτρεψε στον Matthew να οραματιστεί τη χρήση των σημερινών καινοτομιών,  παράλληλα με τις κλασικές πτυχές του σχεδιασμού.

Silvia CSP311

Η σχεδιαστική διαδικασία

Advertisement

Κάθε σχέδιο ξεκινά από ένα λευκό χαρτί. Στη συνέχεια έρχονται σκίτσα και πολλά 2D σχέδια, ακολουθούμενα από ψηφιακά και τρισδιάστατα πρωτότυπα πηλού. Στην εποχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι σχεδιαστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες τεχνικές για να βρουν νέες ιδέες, αλλά μπορούν να “παίξουν” με ένα εντελώς νέο σύνολο κανόνων.

Παλαιότερα έμφαση δινόταν στο πώς θα ενσωματωθεί ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, τα συστήματα ψυξης/θέρμανσης και η εξάτμιση. Σήμερα, αυτά τα εξαρτήματα έχουν αντικατασταθεί από μικρούς ηλεκτροκινητήρες, μπαταρίες και μετατροπείς, συστήνοντας τους σχεδιαστές με νέες προκλήσεις.

Advertisement

Ως εκ τούτου «το Silvia που έχουμε επανασχεδιάσει θα έχει μεγαλύτερο εσωτερικό από αυτό που θα πρότειναν οι εξωτερικές του διαστάσεις. Στο επερχόμενο ηλεκτρικό crossover Nissan Ariya θα εκτιμηθεί πραγματικά πόσο ευρύχωρο και άνετο είναι αυτό το εσωτερικό, χάρη στην αποτελεσματική δομή του», προσθέτει ο Matthew, ο οποίος παράλληλα υπογραμμίζει το πόσο σημαντικό είναι τα ηλεκτρικά να δημιουργούν μια διαρκή συναισθηματική σύνδεση με τους πελάτες.

Μια ομαλότερη κύλιση

Όταν εξετάζουμε τις τάσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, βήμα πρέπει να δοθεί στον Marco Fioravanti, Αντιπρόεδρο Προγραμματισμού Προϊόντων, στην Nissan Europe.. Σύμφωνα με τον Marco, «ο στόχος είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό για τα ηλεκτρικά οχήματα επειδή, σε υψηλές ταχύτητες, η αεροδυναμική μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον αρνητικό αντίκτυπο της oπισθέλκουσας  στην εμβέλεια του οχήματος.

Advertisement

«Έτσι, βλέπουμε μια νέα γενιά ηλεκτρικών crossovers που είναι ελαφρώς χαμηλότερα, φαρδύτερα και μακρύτερα για να βελτιωθεί η αεροδυναμική, διατηρώντας παρόμοιο εσωτερικό χώρο και δίνοντας υψηλότερη θέση καθίσματος από ένα παραδοσιακό sedan ή hatchback. χάρη στις βελτιώσεις που μπορούμε να κάνουμε στη διάταξη ενός ηλεκτρικού οχήματος Αυτό είναι δυνατό για να φιλοξενήσει την επόμενη γενιά της τεχνολογίας του», πρόσθεσε.

Τα αυτοκίνητα αλλάζουν. Θα φαίνονται και θα λειτουργούν διαφορετικά για να είναι πιο φιλικά προς το χρήστη, ενεργειακά αποδοτικά και πρακτικά. Η “επανεμφάνιση” των κλασικών αυτοκινήτων για τον σύγχρονο κόσμος της ηλεκτροκίνησης, ακόμη και αν ξεκινούν μόνο ως σκίτσα, αποδεικνύει ότι οι μελλοντικές δυνατότητες είναι ατελείωτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Nissan Patrol: Γιορτάζει 70 χρόνια
Αυτό θα μπορούσε να είναι το «καυτό» Nissan Z Nismo
Το νέο Nissan Z και σε… παπούτσι