Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το Newsauto στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική δράση της Ευρώπης στην Ιθάκη

Ελλάδα 18:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το Newsauto στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική δράση της Ευρώπης στην Ιθάκη

ΝΕΑ

Το Newsauto στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική δράση της Ευρώπης στην Ιθάκη

ΝΕΑ

Ταξιδεύουμε στην Ιθάκη για να δούμε πως καθαρίζονται παραλίες και θάλασσες από την περιβαλλοντική οργάνωση Healthy Seas την οποία στηρίζει η Hyundai και διαπιστώνουμε τη σημασία του εθελοντισμού της βιωσιμότητας και της ανακύκλωσης…

Advertisement
Advertisement

Είναι γνωστό πως το περιβάλλον επιβαρύνεται, ιδίως τα τελευταία χρόνια με γοργούς ρυθμούς. Η ατμόσφαιρα μολύνεται μαζί και οι θάλασσες και οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής. Ωστόσο ο καθένας μας πρέπει να προβληματιστεί και να αναρωτηθεί τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει από μόνος του προκειμένου να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όσο και αν δεν φαίνεται το πρόβλημα στα μάτια μας, οι θάλασσες επιβαρύνονται πολύ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η τροφική αλυσίδα, η θαλάσσια ζωή και η ποιότητα των νερών. Ελάχιστοι είναι αυτοί που σκέφτονται τη ζημιά που γίνεται στο θαλάσσιο περιβάλλον, με εξαίρεση και μεταξύ άλλων, η ολλανδική περιβαλλοντική οργάνωση Healthy Seas.

Η συγκεκριμένη οργάνωση συνεργάζεται με την Hyundai Europe και μαζί πορεύονται στον καθαρισμό παραλιών και θαλασσών στην Ευρώπη. Για φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις και την Ελλάδα (κάτι που έχει ξαναγίνει στο παρελθόν), με την αρχή να γίνεται από τη Ιθάκη. Με έναυσμα την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (8 Ιουνίου), η Healthy Seas ξεκίνησε τον καθαρισμό από το μαγευτικό τοπίο του Ιονίου και μαζί με δεκάδες δύτες (Έλληνες και ξένους) του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Divers Alert Network (DAN), βρίσκονται στη χώρα μας για να μεταμορφώσουν απλησίαστες παραλίες, προκειμένου σύντομα να μπορούν να γίνουν επισκέψιμες.

Advertisement
Advertisement

Συνεργασία: Hyundai και Healthy Seas

Κόλπος στη ΝΑ πλευρά της Ιθάκης. Δείχνει μοναδικός αλλά στην πραγματικότητα εδώ και 10 χρόνια είναι γεμάτος απόβλητα…

Πήγαμε για να δούμε από κοντά το πρόβλημα

Advertisement

Το Newsauto, είναι το μοναδικό Μέσο στην Ελλάδα (από το εξωτερικό τη δράση καλύπτει το BBC) που ταξίδεψε στην Ιθάκη για να δει από κοντά μία τόσο σημαντική και δύσκολη περιβαλλοντική ενέργεια, που είναι και η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα η Healthy Seas.

Ξεκινήσαμε από την Αθήνα με το καινούργιο Hyundai Tuscon 48V και κατευθυνθήκαμε μέχρι τη Λευκάδα όπου από εκεί με ένα φουσκωτό σκάφος βρεθήκαμε στην Ιθάκη για να συναντήσουμε την υπεύθυνη εκπαίδευσης Κωνσταντίνα Κωστούλα και μαζί της να μεταβούμε στα σημεία που γινόταν ο καθαρισμός.

Η Ελληνίδα Κωνσταντίνα Κωστούλα είναι η διευθύντρια εκπαίδευσης της ολλανδικής οργάνωσης Healthy Seas και σε κάθε δράση βρίσκεται εκεί για να προσφέρει και να βοηθήσει. Συναντηθήκαμε εν πλω…

Advertisement

Η εικόνα μας ξεγελά

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, με τις φωτογραφίες των γαλαζοπράσινων νερών να ξεγελούν, η ρύπανση σε συγκεκριμένα σημεία της Ιθάκης είναι αρκετά μεγάλη, κάτι που είδαμε και βιώσαμε από κοντά. Φτάσαμε στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και προσεγγίσαμε έναν κόλπο απίστευτου φυσικού κάλλους που όμως τα τελευταία δέκα χρόνια δεν είναι προσεγγίσιμος. Η εικόνα που είδαμε από κοντά, μας συγκλόνισε γιατί μόνο τότε καταλάβαμε το τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που υπάρχει.

Ένα εγκαταλελειμμένο από το 2012 ιχθυοτροφείο, προκαλούσε μόλυνση στη θάλασσα από τα κλουβιά ιχθυοκαλλιέργειας, τα δίχτυα, τις εξέδρες, τους σωλήνες κ.ά. Σα να μην έφτανε μόνο αυτό, τον Σεπτέμβριο του 2020, η καταιγίδα ΙΑΝΟΣ μετέφερε τόνους βιομηχανικών υλικών όπως πλαστικούς σωλήνες, σκουριασμένα κομμάτια μετάλλου έως δίχτυα ψαρέματος

Από το 2012 αυτό το εγκαταλελειμμένο ιχθυοτροφείο μολύνει το θαλάσσιο περιβάλλον

Advertisement

Από τα απορίμματα δημιουργούν βιώσιμα προϊόντα

Όλα αυτά τα διάσπαρτα απορρίμματα ξεκίνησαν να καθαρίζουν από τις 9 Ιουνίου οι εθελοντές (σχεδόν 40) της Healthy Seas με σκοπό να σταματήσουν τη ρύπανση, κάτι που θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου. Τα απορρίμματα που θα συγκεντρωθούν θα μεταφερθούν στην Πάτρα με πλοία όπου εκεί η εταιρία Aquafil θα μετατρέψει τα δίχτυα αλιείας (τα λεγόμενα δίχτυα φάντασμα) και άλλα απόβλητα νάιλον σε ένα υλικό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων βιώσιμων προϊόντων. Επίσης και στο πλαίσιο του Μεσογειακού προγράμματος καθαρισμού της εταιρίας Enaleia, τα υπόλοιπα θαλάσσια πλαστικά που θα συλλεχθούν θα ενσωματωθούν επίσης στην κυκλική οικονομία.

Έχοντας βιώσει όλη αυτή την εικόνα αντιληφθήκαμε και την τεράστια σημασία της Hyundai, να συμβάλει ως υποστηρικτής σε τόσο σημαντικές δράσεις ενώ τα λόγια του Προέδρου και CEO της Hyundai Motor Europe Michael Cole είναι αυτά που θα πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας κάνουν να σκεφτούμε διαφορετικά: «Η Hyundai γνωρίζει ότι η ανακύκλωση και η βιωσιμότητα δεν είναι απλώς τάσεις, αλλά ανάγκη για την κοινωνία μας».

Ποια οχήματα εξαιρούνται από το Περιβαλλοντικό Τέλος

Πολλοί είναι οι υποστηρικτές αυτής της δράσης, μεταξύ αυτών και η Hyundai

Ανάγκη για εθελοντισμό…

Συμπερασματικά καταλάβαμε πως η ανάγκη του εθελοντισμού, της στήριξης από μεγάλους οργανισμούς και το όραμα να αλλάξουμε την κοινωνία μας πρέπει να ξεκινά από εμάς τους ίδιους. Στην Ιθάκη είδαμε το πάθος και το όραμα των δεκάδων εθελοντών να προσφέρουν με κέφι, την ώρα που συγκέντρωναν σκουπίδια, απόβλητα και ότι άλλο άχρηστο μπορεί ο καθένας να φανταστεί και μάλιστα εργαζόμενοι κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως την προσπάθεια στηρίζουν Έλληνες δύτες καθώς και οι τοπικές επιχειρήσεις Odyssey Outdoor Activities και Aquatic Dive Center. Η συνεργασία ενισχύεται επίσης από το ολλανδικό ίδρυμα Ghost Diving με ομάδα εθελοντών δυτών από την Ολλανδία, τη Γερμανία, τον Λίβανο, την Αυστρία και την Κροατία που έφθασαν στην Ιθάκη για να πραγματοποιήσουν τις υποβρύχιες προσπάθειες καθαρισμού.

Οι εθελοντές κόβουν τα παρατημένα υλικά με αλυσοπρίονα

Σχεδόν 10 μέρες καθαριότητας

Η δράση της Healthy Seas ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα. Στο Newsauto θα καταγράψουμε όλα όσα είδαμε και ζήσαμε από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα.

Σκοπός μας είναι να δείξουμε πόσο σημαντικό είναι να προβάλλουμε αυτές τις προσπάθειες που στηρίζει η Hyundai και η οποία στέλνει το μήνυμα ανάγκης στήριξης της κοινωνίας που ζούμε.

 

 

H Hyundai στηρίζει τη δράση της Healthy Seas τόσο στην Ιθάκη όσο και σε όλη την Ευρώπη

Ένα μόνο δείγμα θαλάσσιων αποριμμάτων…

Κλουβιά από ιχθυοκαλλιέργειες παρατημένα για πολλά χρόνια…

Μπορεί αυτή η εικόνα να φαντάζει συνηθισμένη αλλά από πίσω της κρύβεται μεγάλη ρύπανση της θαλάσσιας ζωης

Πεταμένοι σωλήνες που μολύνουν τα γαλαζοπράσινα νερά της Ιθάκης

Φτάνοντας στην παραλία είδαμε δεκάδες εθελοντές να εργάζονται πυρετωδώς για να αλλάξουν την εικόνα της

Γεμάτη σκουπίδια  που μετέφερε στην  παραλία το 2020 η κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ

Πεταμένα – παρατημένα πλαστικά στη θάλασσα που δεν φαίνονται από μακριά

Όλο σχεδόν ο κόλπος είναι γεμάτος με σκουπίδια

Με τέτοια πλοία μεταφέρονται τα θαλάσσια απορρίμματα στην Πάτρα για επεξεργασία και ανακύκλωση

Η Ιθάκη είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας

Με το τελευταίας γενιάς Hyundai Tuscon ταξιδέψαμε μέχρι τη Λευκάδα και από εκεί με σκάφος μέχρι την Ιθάκη

Λίγο πριν αναχωρήσουμε για την Ιθάκη έχοντας μαζί μας και τον Γιάννη Γαντζιά που μας βοήθησε στις θαλάσσιες μετακινήσεις μας

Η ομάδα της Healthy Seas

Η εικόνα μπορεί να αντυπωσιάζει εκ πρώτης όψεος όμως αν παρατηρήσετε καλύτερα θα δείτε τα θαλάσσια απορρίμματα εντός του βυθού

Σύντομα αυτός ο κόλπος θα είναι προσεγγίσιμος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Hyundai: Η ημέρα των ωκεανών και η Ιθάκη
Πλήρης αποκάλυψη για το Hyundai Staria (+video)
Συνεργασία: Hyundai και Healthy Seas