Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το νέο παγκόσμιο ρεκόρ για το 0-100 χλμ./ώρα (+video)

Ελλάδα 3:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το νέο παγκόσμιο ρεκόρ για το 0-100 χλμ./ώρα (+video)

ΝΕΑ

Το νέο παγκόσμιο ρεκόρ για το 0-100 χλμ./ώρα (+video)

ΝΕΑ

Όσο και να εξελιχθεί η τεχνολογία στην αυτοκίνηση, όσες καινούριες λύσεις κι αν εφαρμοστούν, όσες νεοφυείς εταιρείες και αν προστεθούν στην υπάρχουσα λίστα των αυτοκινητοβιομηχανιών, κάποιες «σταθερές» δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Advertisement
Advertisement

Η ερώτηση, μας «βασανίζει» από μικρά παιδιά. «Πόσο κάνει τα 0-100 χλμ./ώρα»; Μην τύχει και δούμε κάποιο αυτοκίνητο που μας αρέσει ή μας εντυπωσίασε… Θα το θαυμάσουμε και αμέσως μετά θα αναζητήσουμε τον «μαγικό αριθμό» που υπάρχει δίπλα στην πληροφορία για την επιτάχυνση από στάση για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα.

Όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν όσο μπορούν σε αυτό το διαρκές κυνήγι του δευτερολέπτου ή του κλάσματος αυτού. Μεταξύ άλλων, στόχος τους είναι να ξεπεράσουν τους εμπορικούς αντιπάλους τους, να διακριθούν από αυτούς στον συγκεκριμένο τομέα και να δημιουργήσουν ένα νέο ρεκόρ μόνο και μόνο για να καταρριφθεί έπειτα από λίγο καιρό.

Advertisement
Advertisement

Η ηλεκτροκίνηση, διευκόλυνε την προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα, θέτοντας νέα δεδομένα, δημιουργώντας μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με ό,τι ίσχυε για τα οχήματα με θερμικό κινητήρα και επεκτείνοντας τον «φάκελο επιδόσεων», μειώνοντας εντυπωσιακά τον αντίστοιχο χρόνο.

Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν και οι φοιτητές, κάποιοι από τους οποίους θα αποτελέσουν τα μελλοντικά στελέχη της Αυτοκινητοβιομηχανίας. Πρόσφατο παράδειγμα -και μάλιστα πολύ επιτυχημένο- είναι αυτοί της ομάδας «Greenteam» τού Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης.

Advertisement

Στο πλαίσιο του θεσμού «Formula Student» στο οποίο συμμετέχουν φοιτητές από εκπαιδευτικά ιδρύματα των χωρών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, πραγματοποίησαν δοκιμή επιτάχυνσης από τα 0-100 χλμ./ώρα με σκοπό να καταρρίψουν το παγκόσμιο ρεκόρ, παρουσία των ανθρώπων του «Guinness World Record» για να πιστοποιηθεί και να επισημοποιηθεί.

Η προσπάθειά τους πραγματοποιήθηκε στον χώρο του αεροδρόμιου στο Renningen (κοντά στη Στουτγάρδη) και είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει το χρονόμετρο μόλις σε 1,461 δευτερόλεπτα για τη συγκεκριμένη διαδικασία!

Advertisement

Το μονοθέσιο που έχουν δημιουργήσει οι φοιτητές του γερμανικού Πανεπιστημίου έχει την κωδική ονομασία «E 0711-11 EVO», έχει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες (έναν σε κάθε τροχό) οι οποίοι αποδίδουν μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύ 213 ίππους και μπαταρίες ενεργειακής χωρητικότητας 7,67 kWh. Το βάρος του είναι 173 κιλά, καθώς το μονοκόκ πλαίσιό του είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα.

Advertisement

Ο χρόνος των 1,461 δευτερολέπτων για την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα είναι ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί ως τώρα και ξεπερνά αυτόν της αμιγώς ηλεκτρικής Pininfarina Battista των 1.927 ίππων ο οποίος είναι 1,9 δευτερόλεπτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο γρήγορη είναι η Ford Mustang Mach 1; (video)
Κόφτης ταχύτητας: Μήπως πολεμάμε τον λάθος εχθρό;
Επιβεβαιώνει το Hyundai Kona N το εργοστασιακό 0-100; (+video)